Укр
Рус

Бограчі

Ситний бограч - угорська перлина закарпатської кухні

Ідея наваристої і ароматної першої страви з м'яса, сала, овочів і спецій прийшла в українське Закарпаття з Угорщини. Брат гуляшу, приготований на відкритому вогні в казанку, полонив серця багатьох. Особливо цінують його в справжніх чоловічих компаніях, але й жінки, які не сидять на дієтах, із задоволенням з'їдять тарілочку цього смачного супу. Про особливості, секрети і рецепти приготування бограчу читайте в нашій статті.

Читати все...

Бограч - покроковий рецепт, фото 1 Бограч 65 6 4 з 5 - детальніше -
Бограч в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Бограч в мультиварці 75 6 3 з 5 - детальніше -
Бограч по-закарпатськи - покроковий рецепт, фото 1 Бограч по-закарпатськи 65 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Перші страви×Бограч
Вид
Заправка
Консистенція
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування

Трішки історії

Ця страва має спільне походження з гуляшем. Історики припускають, що його теж придумали готувати угорські пастухи в XV-XVI століттях. Робили вони це на багатті в похідному казані зі своїх запасів, додаючи в суп все, що було їстівного і ситного під рукою (в'ялене м'ясо, сало, овочі і коріння) і довго варили на відкритому вогні. Така їжа надовго насичувала і давала сили кочувати по гірських схилах в протягом усього дня.

Названий суп в честь однойменного казанка bogrács, в якому його готували. Так що вибір посуду в рецепті бограча грає важливу роль. В ідеалі це казан або каструля з щільними стінками і дном.

Класичний варіант описав у своїй «Малій угорській повареній книзі» Карой Гундель. Відомий кухар стверджує, що бограч-гуляш правильно готувати в казанку на відкритому вогні з яловичини, свинячого сала, цибулі, картоплі, зеленого перцю, томатів, часнику. Зі спецій він рекомендує використовувати паприку, кмин і сіль. Ну і звичайно ж, не варто забувати про чипетке - шматочках домашнього тіста, які відщипують руками.

Інгредієнти і різноманітність рецептів бограча

У сучасній кулінарії описаний Гунделем варіант не є каноном, якого дотримуються всі. У цього супі, який став вже візитною карткою закарпатської кухні, є безліч версій приготування. Деякі кухарі стверджують, що його правильно варити тільки з декількох видів м'яса: яловичини, свинячої гомілки, ребер, шинки, грудинки. Одні кладуть в нього картоплю і помідори, інші вважають, що це неприпустимо, тому що в перший пастуший бограч дані інгредієнти ще не могли входити - їх просто ще не завезли в Європу. 

Однак усі кулінари погоджуються в тому, що правильний похідний суп обов'язково повинен включати наступні продукти: м'ясо, свиняче сало, цибулю, моркву, часник, солодкий перець, паприку, сіль. & nbsp;

Також суперечки точаться навколо того, на чому готувати. Прихильники традиційного варіанту говорять, що це може бути тільки природа, багаття, казанок. Однак ми вважаємо, що сучасні варіанти домашнього бограча, звареного на плиті або в мультиварці, виходять не гірше.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Бограч2.11 30.77 4.50 302.79
Бограч в мультиварці12.71 16.26 1.55 210.02
Бограч по-закарпатськи10.33 13.55 7.08 198.96

Особливості приготування

Перевага цього супу в тому, що він рідко готується за суворим рецептом. Ви можете проявляти свою кулінарну фантазію, використовувати поварське чуття і додавати свої інгредієнти. З приводу ступеня гостроти у кулінарів теж не існує єдиної думки. Тому можна зробити бограч гострим чи ні за бажанням.

Через густу консистенцію супу багато хто зараховують його до других страв за аналогією з гуляшем. Але тут усе на ваш смак: якщо любите густе і наваристе, просто додайте менше води, якщо навпаки - то більше. 

Незважаючи на таку демократичність на питання, як приготувати бограч, усе ж є чіткі відповіді, засновані на технології приготування покроково.

1. Насамперед в казанку або каструлі розтопіть свинячий жир. Для цього сало наріжте на дрібні шматочки і періодично його помішуйте. Утворені шкварки дістаньте. 

2. У жирі обсмажте до золотистого кольору нарізану цибулю.

3. До цибулі додайте порошок червоної паприки, добре перемішайте.

4. Далі йдуть інші овочі, які ви вибрали для бограчу.

5. М'ясо наріжте шматочками розміром приблизно з волоський горіх і додайте до ароматної суміші в казанок, тушкуйте до готовності, підливаючи потроху води. 

6. Якщо додаєте картоплю, то робіть це на даному етапі - після м'яса.

7. В кінці за бажанням варто покласти помідори і спеції, коли картопля вже майже готова.

8. Накрийте кришкою і варіть.

9. Замісіть тісто на чипетке - вироби з борошна, яєць і невеликої кількості води.

10. У майже готовий киплячий бограч закиньте трохи підсохлі чипетке.

Корисні поради

1. Етап додавання паприки - один з найбільш відповідальних. Перед тим як закинути її в казанок, приберіть його з вогню, щоб перець не почав відразу горіти, а добре намок в жирі. Від цього залежить смак, аромат і красивий колір супу.

2. Якщо вам ліньки ліпити чипетке, використовуйте дрібні макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

3. Якщо переборщили з перцем, знизити гостроту допоможе сметана. Просто подайте її в окремій ємності.

4. Щоб відчути димний аромат справжнього бограча, радимо хоча б раз приготувати його на багатті. У поході зробити це не вдасться, так як доведеться нести багато продуктів, в тому числі сирого м'яса, яке ніде зберігати. Оптимальний і кращий варіант - зібрати навколо казанка велику компанію друзів і рідних на дачі або пікніку неподалік від будинку.

Готовий бограч їжте гарячим і подавайте з холодним домашнім вином, настоянкою або горілкою. А наші рецепти з фото допоможуть вам зробити вашу першу страву приголомшливою смачною і ароматною.

;