Напої - невід'ємна частина кожного дня, будь то ранкова кава, денний компот або стаканчик коктейлю ввечері. Без них також не обходиться жодне свято чи застілля. І хоча головним інгредієнтом всіх напоїв є вода, різноманіття рецептів і видів робить їх смак настільки різними, що неможливо зупинитися, не спробувавши все. Смачніше і корисніше буде, якщо ви приготуєте напої за рецептами нашого сайту у себе вдома, пригостивши рідних і близьких.
Кулінари по всьому світу придумали величезну кількість різноманітних напоїв. Перерахувати їх всі просто неможливо, проте вони діляться на кілька великих груп.
По температурі подачі виділяють гарячі і холодні напої. До перших відносяться:
● чаї: чорний, зелений, білий, жовтий, улун, масала, пуер, мате, трав'яні, ягідні і фруктові;
● кава і кавові напої: еспрессо, американо, лате, мокачино, капучино, флет-уайт;
● какао;
● зігріваючі алкогольні коктейлі: глінтвейн, ег-ног, грог.
До холодних (або прохолодних) напоїв зараховують всі інші. Найчастіше їх п'ють саме холодними: квас, компот, айран, сік, лимонад особливо популярні влітку в жарку погоду.
За змістом і кількістю алкоголю напої діляться на безалкогольні та алкогольні. Про останні більш детально ми розповімо нижче. А безалкогольні можна умовно розділити на такі види:
1. Напої на основі фруктів, овочів і ягід:
● компоти і узвар - перші готуються зі свіжих фруктів і ягід з цукром, іноді заготовлюються на зиму, другий являє собою традиційний напій української національної кухні, відвар з сухофруктів: груш, яблук, чорносливу, родзинок;
● морси - свіжовичавлені соки з кислих ягід, розведені водою з цукром, бувають журавлинні, ожинові, брусничні, калинові та інші;
● фруктово-ягідні киселі - компоти з додаванням крохмалю для отримання більш в'язкої, густої структури;
● лимонади - традиційно виготовляється з лимонів і води з цукром або медом, але на сьогодні цю назву використовують і для напоїв з іншими інгредієнтами: популярністю користуються імбирний, базиликовий, апельсиновий, обліпиховий;
● безалкогольні коктейлі - як правило, готуються на основі рослинних інгредієнтів: м'яти, фруктових та ягідних соків з додаванням льоду, оскільки основна їх функція - освіжати;
● соки - свіжовичавлені соки з фруктів і овочів, або, як їх ще називають, фреші обов'язково входять до складу дієтичного і здорового харчування, допомагають боротися з багатьма захворюваннями і насичують організм корисними вітамінами, макро- і мікроелементами;
● смузі - густий підсолоджений напій з фруктів, овочів, ягід, зелені, збитих в блендері, з додаванням молока, кефіру, йогурту, морозива в різних поєднаннях і пропорціях в залежності від рецепту.
2. Кисломолочні напої - велика категорія, ось лише деякі її представники:
● кисле молоко - напій, який в домашніх умовах можна приготувати просто шляхом сквашування молока, що зрозуміло з його назви;
● кефір - на відміну від кислого молока, цей напій готують тільки з додаванням закваски, це продукт змішаного бродіння: молочнокислого і спиртового; ● ряжанка - готується з сквашеного, по-особливому обробленого молока: гомогенізованого і пастеризованого при температурі не менше 95 C, його ще називають топленим;
● йогурт - вийдуть в результаті сквашування молока спеціальними бактеріями, яких в 1 г готового продукту міститься не менше 107 КУО: термофільним стрептококом і болгарською паличкою;
● кумис - кислувато-солодкий напій, отриманий шляхом молочнокислого і спиртового сквашування кобилячого молока;
● тан - готується з коров'ячого або козячого молока, крім молочнокислих бактерій, в нього додають молочні дріжджі і сіль.
3. Молочні коктейлі - традиційний рецепт напою передбачає наявність двох головних інгредієнтів: молока і морозива, однак для отримання різних смаків в них додають ягоди, фрукти, сиропи, варення і т. д.
4. Напої з інших інгредієнтів:
● квас - традиційний давньослов'янський корисний хлібний напій, популярний досі: готують його з ячмінного або пшеничного солоду, а також з житнього хліба шляхом бродіння;
● сбитень - древній медово-трав'яний пряний напій східнослов'янської кухні.
Алкогольні (спиртні) напої становлять настільки велику групу, що розповідати про них можна нескінченно довго. Об'єднує домашні алкогольні напої спосіб приготування - це природне бродіння. Щоб видалити шкідливі речовини , що утворилися під час цього процесу (сивушні масла, летючі альдегіди, фурфурол), міцні напої піддають дистиляції (перегонки).
У домашніх умовах ви легко можете приготувати виноградне вино, різні настоянки і наливки на травах, ягодах і фруктах, а також алкогольні коктейлі і навіть пиво.
В цілому всі алкогольні напої за змістом в них спирту можна розділити на такі групи:
1. Високоалкогольні (від 66% до 96%): самогон, абсент, наливки.
2. Міцні (від 31% до 65%): лікери, коньяк, ром, бренді, текіла, джин, віскі, горілка.
3. Среднеалкогольні (від 9% до 30%): вина, саке, лікери, вермути.
4. Слабоалкогольні (до 8%): сидр, пунш, пиво.
Цікаво, що міцні алкогольні напої готують з рослинних і зернових культур: горілку - в основному з пшениці, віскі - з різних пророщених зернових (ячменю, кукурудзи, жита, пшениці), бренді - з винограду або інших фруктів і ягід, ром - з цукрового очерету, саке - з рису, текілу - з агави.
Варто відзначити, що алкогольні напої завжди будуть каменем спотикання і предметом спору прихильників різних релігій. Так, наприклад, в ісламі їх вживання заборонено, в багатьох інших - дозволено тільки в дуже помірних кількостях. До того ж зловживання алкоголем є досить гострою соціальною проблемою, а також причиною багатьох хвороб. Тому ми змушені нагадати вам про відповідальне помірне вживання. Лікарі стверджують: для того, щоб не завдати великої шкоди своєму здоров'ю під час застілля і на ранок відчувати себе добре, 1 порція міцного алкоголю не повинна перевищувати 30 мл, а випити за вечір таких порцій чоловікові можна не більше чотирьох, а жінці - не більше двох-трьох.
Фахівці зі здорового харчування рекомендують щодня пити 1,5-2 літри чистої води. Цього достатньо для втамування спраги і заповнення необхідного організму запасу рідини і мінеральних речовин. При цьому лікарі і дієтологи наполягають: напої не замінять воду. Навіщо ж вони тоді потрібні і в чому їх користь?
Безалкогольні домашні напої, безсумнівно, корисні для здоров'я. Вони готуються з рослинних (фруктові та овочеві соки, ягідні компоти, морси, киселі, лимонади) і молочних інгредієнтів (кефір, закваска, кисле молоко, молочні коктейлі) і забезпечують організм цінними вітамінами, мінералами, пробіотиками. Особливо важливо те, що такі домашні заготовки не містять шкідливих барвників, ароматизаторів та консервантів, тому їх сміливо можна пити дітям, вагітним і всім, хто піклується про своє здоров'я.
Алкогольні домашні напої в невеликих кількостях також корисні для організму дорослої здорової людини, оскільки:
● сприяють гарному апетиту, тому їх ще називають аперитивами і подають перед щільним обідом або вечерею;
● покращують кровообіг, перешкоджаючи появі тромбів;
● зменшують запальні процеси;
● допомагають розслабити нервову систему, володіючи легким снодійним ефектом.
Крім того, їх широко використовують в приготуванні різних страв високої кухні, м'яса, риби, десертів і маринадів для додання особливого аромату і пікантного смаку. При цьому спирт в процесі температурної обробки випаровується, так що шкоди здоров'ю додавання алкоголю не принесе. Також використовують міцний алкоголь для фламбіровання - їм поливають страву і підпалюють. Коньяком і ромом часто просочують бісквіти для торта, а тірамісу, наприклад, і зовсім не приготуєш без алкогольного просочення.
Готуйте освіжаючі і зігріваючі напої за рецептами нашого сайту - і ви завжди будете здорові, адже вони містять тільки натуральні інгредієнти і корисні складові!