Укр
Рус

Зрази

Зрази з індички - покроковий рецепт, фото 1 Зрази з індички 65 2 4 з 5 - детальніше -
Зрази картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Зрази картопляні 80 5 3 з 5 - детальніше -
Зрази картопляні з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Зрази картопляні з м’ясом 75 4 3 з 5 - детальніше -
Зрази курячі - покроковий рецепт, фото 1 Зрази курячі 50 3 3 з 5 - детальніше -
Зрази м’ясні з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Зрази м’ясні з яйцем 55 5 3 з 5 - детальніше -
Зрази з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Зрази з яловичиною 60 4 3 з 5 - детальніше -
Зрази з грибами на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Зрази з грибами на сковороді 60 6 3 з 5 - детальніше -
Зрази з капустою - покроковий рецепт, фото 1 Зрази з капустою 70 4 3 з 5 - детальніше -
Зрази з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Зрази з сиром 60 4 4 з 5 - детальніше -
Картопляні зрази в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Картопляні зрази в духовці 65 4 3 з 5 - детальніше -
Картопляні зрази з фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Картопляні зрази з фаршем 70 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Зрази
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Ідеальні на друге і на закуску, гарячими і холодними: зрази

Ситні, ароматні, просочені маслом картопляні котлетки, незважаючи на свою калорійність, однозначно варті того, щоб побалувати ними себе, сім'ю і друзів. Зрази готуються просто зі звичайних продуктів, які знайдуться в кожному домашньому холодильнику. А їх смак, аромат і зовнішній вигляд гідні навіть святкового столу. До того ж вегетаріанські варіанти відмінно підходять для посту.

Походження та еволюція рецепту

Щоб зрозуміти особливість і оцінити унікальність цієї страви, для початку доведеться розібратися, що ж взагалі в кулінарії являють собою зрази. Більшість з нас звикло до того, що це котлети з картопляного пюре з начинками: грибами, тушкованою капустою, м'ясним фаршем, яйцем і цибулею, сиром. Однак це не завжди було так. Спочатку це були яловичі відбивні з начинками з різних овочів, каш, грибів і варених яєць, згорнуті рулетиками.

Перший рецепт зраз з яловичини з'явився в Речі Посполитої в XVII столітті, тому сьогодні їх приписують чотирьом країнам, які входили до її складу: польській, литовській, українській та білоруської кухонь. Є інформація, що готувати цю страву польських кухарів навчила дружина їх короля Сигізмунда I, принцеса родом з Мілана на ім'я Бона Сфорца. Чи так це, достеменно невідомо. Та й вже не так важливо. Адже сьогоднішній рецепт приготування зраз значно відрізняється від свого прабатька і, ймовірно, його авторство належить спритним і економним господиням. Адже тепер їх готують з дешевої картоплі з овочевими або м'ясними начинками. До слова, деякі називають їх ще картопляники або чаклунами. Але ми зупинимося усе ж на зразах.

Особливості приготування

Незважаючи на те, що домашні картопляні котлети з начинкою готуються просто і швидко, щоб вони вийшли смачними і не розпадалися при ліпленні і смаженні, потрібно крок за кроком слідувати деяким правилам і інструкціям. Їх ви знайдете на нашому сайті - кожен рецепт зраз ми проілюстрували фото і супроводили конкретними рекомендаціями. 

Інгредієнти і технологію приготування цього кулінарного шедевра правильно розділити на дві частини: основа і начинка. 

Для основи в основному використовується картопляне пюре або м'ясний фарш. Також іноді її готують з рибного фаршу, горохового пюре, гречки. Для того, щоб надати цим продуктам консистенцію тіста, як на пиріжки, до них в залежності від рецепту зраз додають борошно, яйця, хлібний м'якуш.

Начинкою можуть служити будь-які продукти, які ви любите: овочі, зелень, гриби, м'ясо, кальмари, сир, варені яйця, квасоля, лівер, ковбаски, а також різноманітні поєднання цих інгредієнтів.

З основи формують корж, вкладають в неї чайну ложку начинки, скріплюють, як пиріжок, і смажать на сковороді з двох сторін в невеликій кількості рослинного масла до утворення рум'яної скоринки. Якщо основа досить рідка, можна обваляти їх перед обсмажуванням в панірувальних сухарях.

Як приготувати зрази: смачні поради

1. Картопля для цієї страви повинна бути борошнистою - вибирайте невеликі білі бульби.

2. Не переборщити з борошном - тісто має бути трохи рідким, тоді ваші картопляники вийдуть ніжними і соковитими.

3. При додаванні яєць, щоб не отримати занадто рідку основу, краще використовувати тільки жовток. & nbsp;

4. При формуванні зраз, періодично умочуйте руки у воді, так до них буде менше прилипати фарш.

5. Якщо при смаженні ваші картопляні пиріжки почали тріскатися, ситуацію може виправити борошно - додайте його в тісто.

Подавайте зрази зі свіжими овочевими салатами, улюбленим соусом і сметаною. Приємного апетиту!