Укр
Рус

Запіканки

Запіканка в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка в мультиварці 60 4 2 з 5 - детальніше -
Запіканка з кабачків - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з кабачків 65 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з кабачків і курки - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з кабачків і курки 60 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з локшини - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з локшини 60 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з макаронів з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з макаронів з м’ясом 65 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з макаронів з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з макаронів з сиром 60 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з молоки - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з молоки 40 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з моркви і сиру - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з моркви і сиру 55 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з овочів і фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з овочів і фаршу 80 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з риби і картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з риби і картоплі 65 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з сиру в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з сиру в духовці 75 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка з гарбуза і сиру - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з гарбуза і сиру 75 4 3 з 5 - детальніше -
Запіканка капустяна - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка капустяна 55 5 3 з 5 - детальніше -
Картопляна бабка в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна бабка в духовці 120 5 3 з 5 - детальніше -
Картопляна запіканка з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляна запіканка з овочами 80 6 3 з 5 - детальніше -
Макарони в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Макарони в соусі 45 2 3 з 5 - детальніше -
Пишна запіканка з сиру - покроковий рецепт, фото 1 Пишна запіканка з сиру 75 4 3 з 5 - детальніше -
Сирна запіканка з борошном - покроковий рецепт, фото 1 Сирна запіканка з борошном 75 4 3 з 5 - детальніше -
Сирна запіканка з ягодами - покроковий рецепт, фото 1 Сирна запіканка з ягодами 80 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Запіканки
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Температура подачі
Сезон

Готуємо запіканку

Запіканка - простий і досить смачний кулінарний винахід на кожен день.Готують його в духовій шафі в спеціальній формі або глибокій сковороді. Склад і начинки бувають різними, тому створити запіканку можна на сніданок, обід або вечерю, подати в якості основної страви або десерту. Про те, в чому особливості цього частування і як приготувати запіканку на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Особливості та види

Готувати цю страву можна з різними інгредієнтами: рубаними овочами, відварним рисом, картопляним пюре, м'ясом і рибою, сиром з родзинками і сухофруктами. Залежно від компонентів запіканки бувають:

● вегетаріанські (морквяні, кабачкові, з цвітної капусти і т. д.);

● змішані (картопля з фаршем і грибами, гарбузово-рисова, брокколі з сиром, курка з баклажанами і т. д .);

● десертні (сирна зі свіжими ягодами, сирно-гарбузова з маком, сирно-апельсинова і т. д.).

У кожній країні свої улюблені рецепти запіканок, які об'єднує одне - ідентичний процес приготування. Компоненти необхідно викласти в форму, яку потім відправляють в духовку.

● В Індонезії готують Бабота - запікають суміш з баранячого фаршу, смаженої цибулі, томатної пасти і замоченої в молоці і подрібненої булки . Таке частування подають з відвареним рисом і зеленню.

● Традиційна індійська запіканка - Гауранга ( «золота картопля»). Готують її з картоплі під сирним соусом з часником і зеленню.

● Французи обожнюють гратен. Цим словом вони позначають всі приготовані в духовці страви з хрусткою рум'яною скоринкою.

● Також багатьом відомий рецепт приготування запіканки по-італійськи - лазаньї, яку з задоволенням готують по всьому світу.

● У Греції вас почастують мусакою з баклажанів, а в Фінляндії каалілатікко - дивно смачною стравою з капусти і м'яса.

● Традиційним російським рецептом вважається сирна запіканка з манною крупою. За бажанням в неї можна додавати родзинки, яблуко, курагу.

Поради та рекомендації

Щоб здивувати сім'ю і гостей справжнім кулінарним шедевром, скористайтеся нехитрими порадами професійних кухарів, які знають толк в приготуванні запіканок.

1. Смак сирної вишуканості безпосередньо залежить від жирності сиру. Чим вище цей показник, тим щільніше і смачніше вийде лакомство.

2. Якщо в сирної маси не вистачає вологості, додайте в неї сметану або молоко, вона стане пластичноюі не буде розсипатися.

3. Трохи підгоріла скоринка - не біда. Зріжте її акуратно ножем, посипте верхівку цукром і відправте на пару хвилин в духовку. Розплавлений цукровий пісок дасть карамельний відтінок і виправить ситуацію.

4. Для аромату в десертні запіканки додають ваніль, корицю, цедру цитрусових, мускатний горіх, кардамон.

5. Якщо готуєте частування з круп, щоб не пригоріло і не пристало до дна, змащуєте форму вершковим маслом і посипайте подрібненими сухарями. 

6. Щоб картопляна запіканка придбала апетитну золотисту скориночку, перед тим, як відправити в духовку, змастіть зверху сирим яйцем.

7. Відварена картопля не посиріє і не зіпсує непривабливим кольором готову страву, якщо збивати пюре будете з гарячим, а не з холодним молоком.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати запіканки. Вибирайте рецепт з фото і покроковим описом процесу та експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!