Укр
Рус

Яловичина

Меню з яловичини

Яловичина - один з найпопулярніших видів м'яса в світовій кулінарії. Смачне і корисне - воно стало основою багатьох рецептів других страв. Його тушкують, варять, смажать, запікають, подрібнюють в фарш, готують на відкритому вогні, в мікрохвильовій печі, в мультиварці і т. д. Яловичина добре поєднується з овочами, крупами та макаронними виробами. З вирізки можна приготувати стейки, бефстроганов, медальйони, гуляш, відбивні або печеню. З фаршу - котлети, тефтелі, пельмені, начинку для пирогів. І це далеко не повний список. Про корисні якості коров'ячого м'яса, про те, як правильно вибрати і як приготувати яловичину на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Американський стейк - покроковий рецепт, фото 1 Американський стейк 40 1 2 з 5 - детальніше -
Аргентинський стейк - покроковий рецепт, фото 1 Аргентинський стейк 25 1 2 з 5 - детальніше -
Бефстроганов з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов з яловичини 40 2 2 з 5 - детальніше -
Биточки з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з яловичини 40 2 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс 30 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яловичини 35 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс класичний - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс класичний 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по-татарськи 40 1 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс рублений - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс рублений 50 3 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яйцем 35 2 2 з 5 - детальніше -
Буженина в тісті - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в тісті 0 3 50 з 5 - детальніше -
Буженина з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Буженина з яловичини 60 1 2 з 5 - детальніше -
Смачна печеня з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Смачна печеня з яловичини 60 6 3 з 5 - детальніше -
Смачний люля кебаб з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Смачний люля кебаб з яловичини 50 4 3 з 5 - детальніше -
Яловичина барбекю - покроковий рецепт, фото 1 Яловичина барбекю 190 2 2 з 5 - детальніше -
Яловичина в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Яловичина в соусі 55 2 3 з 5 - детальніше -
Яловичина з чорносливом - покроковий рецепт, фото 1 Яловичина з чорносливом 50 3 3 з 5 - детальніше -
Яловичі котлети в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Яловичі котлети в духовці 50 4 3 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса із яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса із яловичини 130 6 3 з 5 - детальніше -
Димляма з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Димляма з яловичиною 55 4 3 з 5 - детальніше -
Смажена маринована яловичина - покроковий рецепт, фото 1 Смажена маринована яловичина 25 2 2 з 5 - детальніше -
Печеня із яловичини з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із яловичини з картоплею 75 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із м’яса 85 6 3 з 5 - детальніше -
Запечене м’ясо - покроковий рецепт, фото 1 Запечене м’ясо 100 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Яловичина
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Температура подачі

Корисні властивості

Коров'яче м'ясо забезпечує організм кількома основними поживними речовинами. Особливо цінно воно для людей, які займаються фізичною працею або спортом, так як білок допомагає наростити м'язову масу, нормалізувати вагу і регулювати обмін речовин. Калорійність коливається від 150 до 500 ккал в залежності від частини туші. У 100 г яловичини 19 г тваринного білка, а це набагато більше, ніж в будь-яких інших сортах м'яса. І всього 16 г жиру, що вигідно відрізняє її від свинини. Їх корисних мікроелементів в складі - залізо, насичує клітини киснем, колаген, вітаміни групи В, Е, РР, Н і цинк, необхідний нам для підтримки імунітету.

Як вибрати

Яловичина вважається універсальним продуктом - в їжу вживаються практично всі частини туші. Єдине, треба враховувати, що кожному рецепту приготування яловичини відповідає певна м'ясна частина.

При виборі звертайте увагу на такі якості:

1. Колір. Яскраво-червоний або рожевий у телятини. Темний відтінок вказує на те, що це м'ясо старої тварини.

2. Структура жиру. Він повинен бути білим і досить щільним.

3. Пружність. Парне м'ясо сухе, еластичне і без жорстких корок. Для перевірки досить натиснути пальцем, і якщо утворилася ямка швидко розгладилася, значить свіже.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Стейк на сковороді2.67 59.66 11.58 600.21
Котлети м’ясні (з яловичини)6.24 39.29 5.08 403.33
Ескалоп на швидку руку11.15 30.98 17.73 399.17
Соковиті відбивні з яловичини9.47 31.12 10.98 368.79
Яловичина барбекю13.56 30.54 5.09 351.46

Поради та рекомендації

Якщо ви збираєтеся ввести яловичину в свій раціон, слід знати тонкощі і правила її термічної обробки, щоб отримати справжній кулінарний шедевр.

● Заморожене м'ясо потрібно обмити і залишити на кілька годин, щоб воно поступово розморожувалося. Не можна його класти в воду, в тепле місце або розморожувати в мікрохвильовці. Від цього якість погіршиться.

● Після розморожування яловичина очищається від плівок і сухожиль. 

● Нарізайте м'ясо тільки поперек волокон. Це дозволить отримати соковиті шматочки.

● Щоб зробити яловичину більш м'якою і ніжною, використовуйте різні маринади (лимонний сік, молоко, кисле молоко, ківі, цибулю, вино або соєвий соус). Найбільш поєднувані приправи - майоран, чебрець, лавровий лист, мелені чорний і червоний перець. Можна під час тушкування додати половину чайної ложки харчової соди на кілограм м'яса.

● Ще один спосіб зробити яловичину м'якше і ніжніше - обтерти її сухою гірчицею і поставити на ніч у холодильник, а перед цим обмити водою.

● Щоб великий шматок зварився швидше, його злегка відбивають, а в бульйон додають одну-дві столові ложки оцту.

● Щоб отримати соковитий стейк, спочатку «запечатайте» його, тобто, бсмажте в невеликій кількості масла на розпеченій сковороді . Завдяки цьому м'ясний сік залишиться всередині при подальшій обробці м'яса. Кляр або панірування також допомагають зберегти соковитість.

Тепер ви знаєте, як вибрати свіже якісне м'ясо і як його приготувати. А наші рецепти яловичини з фото і покроковим описом допоможуть вам створити ароматне і смачне частування. Приємного апетиту!