Не буде перебільшенням сказати, що українці по-справжньому пишаються цим шедевром національної кухні з вареного тіста. Хто хоча б раз спробував смачно приготовані домашні вареники, той назавжди внесе їх до списку своїх улюблених страв. А ось правильно готувати їх вміють не всі. Але для цього не потрібно закінчувати вищу кулінарну школу, досить просто прочитати нашу статтю і скористатися рецептами вареників на нашому сайті.
Цікаво, що хоч зараз страва вважається надбанням української кухні, своєю появою вона зобов'язана на той момент ворожій Туреччині. Саме в цій країні готували невеликі варені пиріжки з м'ясною начинкою під назвою «дюш-вару». Козакам сподобалася ця їжа, і вони запозичили ідею її приготування, назвавши більш простим і зрозумілим словом «варанікі», яке пізніше трансформувалося в відомі на весь світ вареники.
Однак українці не просто сліпо запозичили принцип приготування, а проявили фантазію і зробили страву своєю, розширивши варіанти начинок. Вони бувають солоними і солодкими, а використовують для них чи не будь-які продукти: картоплю, капусту, гриби, творог, ягоди, сир, горох, квасолю, каші, борошно, обсмажене на шкварках з сала. Останні ще називалися «з піском». Так що не дивуйтеся, якщо зустрінете такий рецепт приготування вареників.
Незважаючи на те, що процес ліпки займає деякий час, цю страву готують не тільки на свята. А ось наші предки вважали її особливою, тому робили прикрасою святкового або недільного столу, готуючи в особливих випадках: на весілля, хрестини, поминки. Також підносили як подарунок молодим у другий день весільних гулянь і породіллям. На них ворожили, закладаючи в начинку різні символічні «сюрпризи»: монети, гудзики, нитки, перець, зерно, хліб.
Процес готування ціх національних ласощів нескладний, але досить трудомісткий, і складається з таких етапів:
● заміс тіста;
● підготовка начинки;
● розкочування і ліплення;
● варіння.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Вареники з квашеною капустою | 3.98 | 4.34 | 31.05 | 179.50 |
Смажені вареники | 8.21 | 13.59 | 16.71 | 150.08 |
Вареники з сиром | 9.51 | 1.81 | 41.18 | 220.91 |
Вареники з капустою і грибами | 4.22 | 2.20 | 23.53 | 130.18 |
Як ліпити вареники красиво | 7.80 | 3.98 | 27.99 | 182.29 |
Тісто може бути різним у залежності від конкретного рецепту вареників. Досвідчені кулінари рекомендують готувати бездріжджове на кефірі. Воно повільно сохне, добре розкочується і не розпадається при варінні. Для замісу використовують пшеничне борошно. Щоб маса для ліпки вийшла еластичною, необхідно дотримуватися деяких правил замісу.
1. Борошно введіть частинами, після додавання ретельно перемішайте.
2. Після того, як всі інгредієнти додані, добре вимісіть тісто руками. Цей процес займе не менше 5 хвилин.
3. Не потрібно строго слідувати рецептом щодо кількості інгредієнтів, особливо це стосується борошна. Його можна додати більше або менше, головне, щоб тісто не липло до рук, але при цьому залишалося досить м'яким.
4. Після закінчення замісу накрийте отриману масу харчовою плівкою або рушником і залиште настоятися півгодини при кімнатній температурі.
5. Тепер можна розгортати тісто шаром 1-1,5 см (якщо готуєте з ягодою - то в 2 рази товще), робити кружечки за допомогою спеціальної формочки або склянки, ліпити і варити в кип'яченій воді. Ліниві вареники
Для того, щоб приготувати цю страву, не потрібно багато часу і зусиль. Начинку (творог або картоплю) вмішують в тісто, розкочують суміш ковбаскою, нарізають на порційні шматочки і відварюють.
Також є варіант розміром з цілу сковороду. Між двома шарами тіста кладуть сирну начинку і після приготування нарізають ромбиками або квадратиками.
Приготувати начинку для вареників просто. Картоплю слід відварити, посолити, розім'яти в пюре, додати в неї пасеровану на олії цибулю. Капусту потушкувати з морквою, цибулею і за бажанням - томатною пастою, а гриби або м'ясний фарш обсмажити з цибулею і спеціями. Творог для солодких потрібно змішати з цукром і ваніллю, а для солоних - з зеленню і сіллю.
Якщо ви вирішили приготувати солодкі вареники з ягодами, які так люблять діти, тут є кілька нюансів. При використанні заморожених вишень, полуниці, чорниці, смородини їх обов'язково потрібно заздалегідь дістати з морозильної камери, відкинути на друшляк, щоб з них стік сік. Коли ягоди готові, для загустіння до них потрібно додати крохмаль, а вже в процесі ліпки - трохи цукру, щоб збалансувати зайву кислинку.
А ось з соку, який стече з ягід, можна зробити смачний соус. Змішайте його з цукром, доведіть до кипіння в сотейнику, остудіть і змішайте зі сметаною або несолодким йогуртом.
Готові вареники полийте розтопленим вершковим маслом. Подавайте в глибокій тарілці або глиняному горщику. В окрему ємність налийте сметану. Приємного апетиту!