Укр
Рус

Різотто

Різотто - апетитна вершкова насолода

Якщо ви ще жодного разу не пробували різотто, вам обов'язково варто це зробити. І якщо не в шикарному італійському ресторані, то краще за все приготувати його на своїй домашній кухні, пригостивши друзів і рідних. Ця популярна італійська страва з ніжною текстурою і кремово-вершковим смаком переверне ваші уявлення про каші.

Читати все...

Різотто - покроковий рецепт, фото 1 Різотто 45 6 2 з 5 - детальніше -
Різотто з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з грибами 40 4 3 з 5 - детальніше -
Різотто з креветками і овочами - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з креветками і овочами 50 6 3 з 5 - детальніше -
Різотто з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з куркою 75 6 3 з 5 - детальніше -
Різотто з куркою і чорізо - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з куркою і чорізо 50 4 3 з 5 - детальніше -
Різотто з мідіями і креветками - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з мідіями і креветками 65 6 3 з 5 - детальніше -
Різотто з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з овочами 40 4 4 з 5 - детальніше -
Різотто з печерицями - покроковий рецепт, фото 1 Різотто з печерицями 45 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Різотто
Вид
Категорія страви
Регіон кухні
Національні кухні
Кухонна техніка
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Історія і походження

Батьківщиною цього шедевра стала північ Італії. Саме сюди рисові зерна були завезені іспанцями в період правління династії Габсбургів. Легенди свідчать, що в кулінарній книзі Бартоломео скаппи 1570 року був близько тисячі різноманітних рецептів різотто. Однак опублікований перший рецепт був в Мілані в книзі «Сучасна кухня» і набагато пізніше - в 1809 році.

Хто придумав цей чудовий символ італійської кухні, невідомо. Подейкують, що це був хтось, який забув суп на плиті. Рідина википіла, однак кулінар не розгубився і подав його як свій авторський шедевр. Відомо також, що спочатку різотто мало яскравий жовтий відтінок і солодкуватий смак, так як в нього додавали курячі яйця, цукор і шафран.

Інгредієнти і види

Страва не має класичного і чітко визначеного складу продуктів. До її складу, крім основних інгредієнтів, можуть входити гриби, морепродукти, м'ясо, овочі, які значною мірою змінюють підсумковий смак. Існує безліч різних рецептів приготування різотто. Однак, якщо говорити про класичний принципі і правила, важливо, щоб у вас вийшло одноманітно текуча (італійці називають це словом «хвиля») і кремова страва.

З чого ж готують справжнє італійське risotto? Незалежно від рецепта в нього входять: рис, цибуля, рослинне і вершкове масло, бульйон, біле вино. Давайте розглянемо всі перераховані інгредієнти і розберемося, яку роль вони виконують.

Як правильно вибрати рис для різотто

Звичайна бюджетна крупа для цього шедевра високої кухні не підійде. Для отримання кремоподібної текстури будуть потрібні багаті крохмалем сорти з круглими і цільними зернами: арборіо, карнаролі, рому, Бальдо, падано, віалоне нано. Найдоступніший з них - арборіо. Єдиний його недолік в тому, що через недосвідченість його можна розварити. Якщо ви готуєте вперше, краще купити Вавилоні нано. Також цьому сорту краще віддати перевагу для різотто з морепродуктами. А щоб легко домогтися необхідного класичного італійського al dente, вибирайте карнаролі - амілоза ,що міститься в його складі, робить зернятка пружними.

Як приготувати різотто правильно

1. Для того щоб крупа добре вбирала рідину і аромати інших інгредієнтів, спочатку її потрібно обсмажити. Використовуйте для цього оливкову олію. У неї додайте дрібно нарізану цибулю, і вже в сік, що утворився кладіть рис.

2. Після того як зерна придбають характерну прозорість, влийте трохи білого сухого вина - підійде практично будь-який: херес, вермут, піно гріджіо.

3. Після цього необхідно влити третину попередньо звареного бульйону, а потім потроху, маленькими порціями додавати його з розрахунку півтора літра на півкілограма рису. Кожну наступну ложку вливати потрібно після того, як вбереться попередня.

4. Наповнювачі (овочі, фрукти, м'ясо, гриби, морепродукти) в залежності від рецепту різотто додають або разом з цибулею, або, якщо це швидкоготовлячися продукти - в самому кінці.

5. На завершальному етапі, коли крупа вже зварилася, додайте вершкове масло і тертий сир - найкраще підійде пармезан і пекоріно.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Різотто з креветками і овочами6.32 16.01 15.50 241.90
Різотто з печерицями7.47 11.06 24.33 236.61
Різотто з куркою і чорізо9.63 16.35 11.66 236.32
Різотто з грибами5.33 8.73 18.49 179.51
Різотто з овочами2.37 7.59 22.35 174.06

Корисні поради

Підіб'ємо підсумки всього вищесказаного і розкриємо ще кілька секретів від професійних кухарів.

1. Для різотто вибирайте тільки спеціальні сорти. Найдоступніший - арборіо.

2. Ні в якому разі не мийте крупу для різотто, тому як ви вимиєте крохмаль, необхідний для створення унікальної структури страви. Воно повинно вийти в'язким, утворюючи густу масу.

3. У процесі готування часто перемішуйте, щоб зернятка терлися одна об одну, зв'язувалися і не пригорали.

4. Не допускайте перепадів температур - бульйон завжди повинен кипіти.

5. Не закривайте кришкою каструлю - пара повинна вільно виходити. < ! - p ->

6. Варіть до стану аль-денте: рисинки повинні залишатися трохи твердими.

7. В кінці приготування завжди додавайте вершкове масло - саме цей інгредієнт зробить італійську страву текучою і кремовою.

Готуйте з задоволенням за нашими рецептами з фото і насолоджуйтеся смачним, ніжним і витонченим різотто вдома!

;