Укр
Рус

Риба

Готуємо рибу

Риба - продукт, який обов'язково повинен бути в щоденному раціоні кожного. Завдяки своїм живильним властивостям, біологічно активних речовин (жирів, вітамінів, амінокислот) і легкозасвоюваному білку рибні страви включають в дитячі та дієтичні меню. Про те, чим же так корисна риба і що можна з неї приготувати на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Смачний оселедець з цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Смачний оселедець з цибулею 30 1 2 з 5 - детальніше -
В’ялена риба - покроковий рецепт, фото 1 В’ялена риба 35 6 3 з 5 - детальніше -
Горбуша з овочами в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Горбуша з овочами в духовці 50 2 2 з 5 - детальніше -
Горбуша, запечена з помідорами - покроковий рецепт, фото 1 Горбуша, запечена з помідорами 45 3 3 з 5 - детальніше -
Дорада в духовці, запечена - покроковий рецепт, фото 1 Дорада в духовці, запечена 50 2 2 з 5 - детальніше -
Смажена тілапія на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Смажена тілапія на сковороді 45 3 3 з 5 - детальніше -
Смажені кальмари - покроковий рецепт, фото 1 Смажені кальмари 45 3 2 з 5 - детальніше -
Смажений кобяйський карась - покроковий рецепт, фото 1 Смажений кобяйський карась 30 1 2 з 5 - детальніше -
Закуска з оселедця - покроковий рецепт, фото 1 Закуска з оселедця 30 2 2 з 5 - детальніше -
Запіканка з риби і картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Запіканка з риби і картоплі 65 4 3 з 5 - детальніше -
Запечена скумбрія в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Запечена скумбрія в духовці 30 4 3 з 5 - детальніше -
Запечена скумбрія з лимоном - покроковий рецепт, фото 1 Запечена скумбрія з лимоном 50 2 3 з 5 - детальніше -
Запечене філе тилапії в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Запечене філе тилапії в духовці 30 2 3 з 5 - детальніше -
Запечений короп в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Запечений короп в духовці 45 2 3 з 5 - детальніше -
Запечений короп з медом - покроковий рецепт, фото 1 Запечений короп з медом 90 4 3 з 5 - детальніше -
Запечений окунь в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Запечений окунь в духовці 70 3 3 з 5 - детальніше -
Кальмар у кисло-сладкому соусі - покроковий рецепт, фото 1 Кальмар у кисло-сладкому соусі 50 4 3 з 5 - детальніше -
Кальмари в клярі - покроковий рецепт, фото 1 Кальмари в клярі 35 3 3 з 5 - детальніше -
Кальмари гриль - покроковий рецепт, фото 1 Кальмари гриль 40 3 3 з 5 - детальніше -
Кальмари з сиром і часником - покроковий рецепт, фото 1 Кальмари з сиром і часником 40 2 2 з 5 - детальніше -
Кальмари зі сметаною і часником - покроковий рецепт, фото 1 Кальмари зі сметаною і часником 40 3 3 з 5 - детальніше -
Карась в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Карась в соусі 55 2 3 з 5 - детальніше -
Карась у тархуновом соусі - покроковий рецепт, фото 1 Карась у тархуновом соусі 30 3 3 з 5 - детальніше -
Карась смажений на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Карась смажений на сковороді 55 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Риба
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Харчова цінність

Відомо, що риба - важливе джерело тваринного білка. В її м'ясі міститься до 18% білкових з'єднань різного типу. Тому вживання риби благотворно позначається на багатьох процесах, що відбуваються в нашому організмі. Нормалізується обмін речовин, поліпшується робота нервової системи, відновлюються м'язові волокна і тканини, поліпшується робота мозку.

Крім білків, рибні делікатеси багаті амінокислотами (лізин), жирними кислотами (омега-3), вітамінами А, В, РР, Н і D, мікроелементи (натрієм, кальцієм, магнієм, фосфором). Регулярне вживання рибних продуктів знижує стомлюваність, підвищує працездатність і опірність організму до різних захворювань. Рибне меню показано при гіпертонії, атеросклерозі, хворобах серця, в період вагітності і інтенсивного зростання. М'ясо морських риб містить йод такий необхідний для правильної роботи щитовидної залози. Наприклад, 200 г скумбрії - добова норма цього мікроелемента.

Яка риба найкорисніша

За кількістю Омега-з найкориснішими вважаються:

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Кільця кальмарів у клярі9.53 37.47 17.39 448.47
Котлети зі свинячого фаршу10.71 29.62 15.71 375.69
Простий і швидкий рецепт приготування кальмарів8.87 34.33 4.41 366.65
Креветки з беконом13.40 33.42 0.65 361.75
Закуска з оселедця8.80 31.82 2.31 335.21

● всі види лососевих;

● скумбрія;

● нототенія;

● палтус;

● оселедець та інші види океанічних і прохідних риб. 

Серед прісноводних мешканців найбільшу харчову цінність представляють:

● щука;

● судак;

● окунь та інші види хижих риб.

Що приготувати з риби

Рецептів приготування риби багато. Багато кухонь світу щедро використовують дари світового океану для створення смачних повсякденних і святкових частувань. Рибу можна:

● запікати;

● смажити на сковороді і на грилі;

● готувати на пару;

● використовувати для заливного і юшки;

● солити, маринувати і в'ялити; 

● начиняти пироги;

● готувати з неї паштети і інші кулінарні шедеври. 

Серед найбільш популярних рибних страв на друге - стейки з лосося і тунця, рибні котлети і битки, запечена і смажена риба, рибні пироги.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати домочадців і гостей неперевершеним рибним частуванням, скористайтеся підказками досвідчених кухарів. Вони поділяться секретами, як приготувати рибу правильно.

1. Якщо ви вирішили посмажити рибу, візьміть до уваги наступне: тушка обов'язково повинна бути сухою, а сковорода добре прогрітою. В іншому випадку м'ясо пристане до дна, і при перевертанні рибка може розвалитися.

2. Перед приготуванням цільної риби не знімайте шкіру. Краще це зробити безпосередньо перед їжею.

3. Перед приготуванням рибного філе необхідно ретельно видалити всі кісточки. Якщо риба готується цілком, робити цього не потрібно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд страви. 

4. Не перегрівайте рибу під час готування. Деякі види стають «гумовими» при тривалій термообробці. Так для тунця досить 110 градусів, для лосося - 125 градусів, для тріски -145 градусів. Визначити ступінь готовності допоможе зовнішній вигляд риби, вона повинна бути «непрозорою».

5. Для насиченого рибного бульйону води потрібно стільки, щоб вона на 1 см покривала вміст каструлі, але не більше.

Тепер ви зможете власноруч приготувати справжні кулінарні шедеври. Вибирайте рецепт риби з детальними фото і покроковим описом процесу готування і запрошуйте гостей на дегустацію. Приємного апетиту!