Укр
Рус

Риба

Готуємо рибу

Риба - продукт, який обов'язково повинен бути в щоденному раціоні кожного. Завдяки своїм живильним властивостям, біологічно активних речовин (жирів, вітамінів, амінокислот) і легкозасвоюваному білку рибні страви включають в дитячі та дієтичні меню. Про те, чим же так корисна риба і що можна з неї приготувати на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

В’ялена риба - покроковий рецепт, фото 1 В’ялена риба 35 6 3 з 5 - детальніше -
Горбуша з овочами в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Горбуша з овочами в духовці 50 2 2 з 5 - детальніше -
Короп запечений в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Короп запечений в духовці 40 3 3 з 5 - детальніше -
Червона риба у фользі в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Червона риба у фользі в духовці 60 1 2 з 5 - детальніше -
Риба у фритюрі - покроковий рецепт, фото 1 Риба у фритюрі 50 5 3 з 5 - детальніше -
Риба Царська - покроковий рецепт, фото 1 Риба Царська 40 5 3 з 5 - детальніше -
Стейк сьомги в духовці у фользі - покроковий рецепт, фото 1 Стейк сьомги в духовці у фользі 40 3 3 з 5 - детальніше -
Тріска запечена в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Тріска запечена в мультиварці 50 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Риба
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Температура подачі

Харчова цінність

Відомо, що риба - важливе джерело тваринного білка. В її м'ясі міститься до 18% білкових з'єднань різного типу. Тому вживання риби благотворно позначається на багатьох процесах, що відбуваються в нашому організмі. Нормалізується обмін речовин, поліпшується робота нервової системи, відновлюються м'язові волокна і тканини, поліпшується робота мозку.

Крім білків, рибні делікатеси багаті амінокислотами (лізин), жирними кислотами (омега-3), вітамінами А, В, РР, Н і D, мікроелементи (натрієм, кальцієм, магнієм, фосфором). Регулярне вживання рибних продуктів знижує стомлюваність, підвищує працездатність і опірність організму до різних захворювань. Рибне меню показано при гіпертонії, атеросклерозі, хворобах серця, в період вагітності і інтенсивного зростання. М'ясо морських риб містить йод такий необхідний для правильної роботи щитовидної залози. Наприклад, 200 г скумбрії - добова норма цього мікроелемента.

Яка риба найкорисніша

За кількістю Омега-з найкориснішими вважаються:

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Тріска запечена в мультиварці13.08 20.23 0.00 244.23
Сьомга у фользі в духовці з картоплею18.70 15.61 0.07 218.32
Червона риба у фользі в духовці18.45 8.71 0.00 164.02
Стейк сьомги в духовці у фользі19.35 8.77 0.96 162.61
Короп запечений в духовці10.66 9.23 6.56 162.56

● всі види лососевих;

● скумбрія;

● нототенія;

● палтус;

● оселедець та інші види океанічних і прохідних риб. 

Серед прісноводних мешканців найбільшу харчову цінність представляють:

● щука;

● судак;

● окунь та інші види хижих риб.

Що приготувати з риби

Рецептів приготування риби багато. Багато кухонь світу щедро використовують дари світового океану для створення смачних повсякденних і святкових частувань. Рибу можна:

● запікати;

● смажити на сковороді і на грилі;

● готувати на пару;

● використовувати для заливного і юшки;

● солити, маринувати і в'ялити; 

● начиняти пироги;

● готувати з неї паштети і інші кулінарні шедеври. 

Серед найбільш популярних рибних страв на друге - стейки з лосося і тунця, рибні котлети і битки, запечена і смажена риба, рибні пироги.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати домочадців і гостей неперевершеним рибним частуванням, скористайтеся підказками досвідчених кухарів. Вони поділяться секретами, як приготувати рибу правильно.

1. Якщо ви вирішили посмажити рибу, візьміть до уваги наступне: тушка обов'язково повинна бути сухою, а сковорода добре прогрітою. В іншому випадку м'ясо пристане до дна, і при перевертанні рибка може розвалитися.

2. Перед приготуванням цільної риби не знімайте шкіру. Краще це зробити безпосередньо перед їжею.

3. Перед приготуванням рибного філе необхідно ретельно видалити всі кісточки. Якщо риба готується цілком, робити цього не потрібно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд страви. 

4. Не перегрівайте рибу під час готування. Деякі види стають «гумовими» при тривалій термообробці. Так для тунця досить 110 градусів, для лосося - 125 градусів, для тріски -145 градусів. Визначити ступінь готовності допоможе зовнішній вигляд риби, вона повинна бути «непрозорою».

5. Для насиченого рибного бульйону води потрібно стільки, щоб вона на 1 см покривала вміст каструлі, але не більше.

Тепер ви зможете власноруч приготувати справжні кулінарні шедеври. Вибирайте рецепт риби з детальними фото і покроковим описом процесу готування і запрошуйте гостей на дегустацію. Приємного апетиту!

;