Ця овочева страва не тільки смачна, але також гарна й корисна. При цьому її приготування не доставить вам багато клопоту. Ніжне французьке рагу в соусі з прованськими травами просто тане в роті. Рататуй можна подати як основну страву, особливо спекотним літом, коли не хочеться нічого калорійного. А можна доповнити їм м'ясо, подавши як гарнір.
Одне з найпопулярніших в світі рагу своєю появою зобов'язане селянам, які жили неподалік від сьогоднішньої Ніцци. Саме вони придумали готувати овочеву страву з того, що росло на городі: кабачків, перцю, помідорів, цибулі та часнику, приправляючи їх поширеними в регіоні оливковою олією і пахучими травами. Тому перший рецепт рататуя, який датується 1 778 роком, був гранично простим. Втім, і сучасний його варіант не сильно ускладнився. До нього лише додалися баклажани і обов'язковий овочевий соус.
Цікаво, що у всім відомому мультфільмі про щурика-кухаря на ім'я Ремі саме цією сільською їжею він здивував відомого ресторанного критика, тому як для останнього рататуй був справжнім смаком дитинства. До речі, це не тільки ідеальна дієтичне страва, але і прекрасна їжа для вегетаріанців і дітей. Ніжні, ароматні, м'які овочі, красиво укладені спіраллю, можна подавати як в будні, так і на свята, зробивши її прикрасою столу.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Рататуй в сковороді | 1.10 | 80.82 | 5.33 | 760.14 |
Рататуй в духовці з сиром | 5.53 | 15.29 | 7.65 | 195.31 |
Рататуй | 53.63 | 0.00 | 9.64 | 99.20 |
Рататуй з м’ясом | 18.37 | 11.96 | 2.11 | 199.52 |
Класичний рататуй | 1.40 | 22.10 | 9.58 | 248.29 |
Овочі і трави, які входять в рецепт приготування рататуя, можна розділити на дві частини. Перша - інгредієнти для соусу, який обов'язково укладається на дно форми і покриває овочі зверху:
● солодкий болгарський перець - кілька штук одного або різних кольорів, в ідеалі червоного і жовтого;
● м'ясисті і стиглі томати;
● ріпчаста цибуля;
● часник;
● гострий перець (за бажанням);
● прованські трави: свіжий букет з петрушки, базиліка, чебрецю і будь-яких інших ваших улюблених трав для аромату, який по готовності соусу потрібно дістати, а також набір сухих спецій на вибір (базилік, розмарин, чебрець, шавлій, чабер, фенхель, м'ята).
Друга частина інгредієнтів - овочі, які безпосередньо входять в рецепт рататуя. У класичному варіанті це кабачки, цукіні, баклажани, помідори. Але багато кухарів додають також перець і цибулю.
Як і з багатьма іншими кулінарними шедеврами, єдино правильного способу приготування цього прованського рагу не існує. Кожен кухар на своїй домашній або робочій кухні проявляє фантазію і експериментує з інгредієнтами. Однак виділяють 3 найпоширеніші способи зробити рататуй смачним і апетитним.
1. Простий - нарізати усі овочі невеликими кубиками однакового розміру і потушкувати з травами в оливковій олії.
2. Калорійний - обсмажити всі інгредієнти окремо, тільки в кінці з'єднавши.
3. Традиційний - нарізати кабачки, баклажани, помідори тонкими кружечками, викласти на соус в форму і запекти в духовці.
Останній рецепт рататуя найбільш популярний, та й в готовому вигляді виглядає дуже ефектно. Для нього знадобиться спеціальний вогнетривкий глибокий посуд круглої або овальної форми - найкраще вибирати скляну або керамічну.
Приготування покроково починається з соусу. Поки він томиться на плиті, нарізайте овочі. Готовим соусом заповніть форму на третину і викладіть по колу овочі, чергуючи їх. Зверху полийте оливковою олією, посипте ароматними травами, часником і зеленню, після чого накрийте фольгою. Соусом можна покрити рататуй в кінці запікання або подати його до готової страви.
1. Головний секрет успіху страви - свіжі овочі, в ідеалі щойно зірвані. Але якщо власного городу у вас немає, йдіть на ринок, купуйте інгредієнти і швидше готувати.
2. Щоб баклажани і кабачки добре пропеклися, нарізайте їх дуже тонко, не товще 2-3 мм.
3. Запікати потрібно до тих пір, поки усі інгредієнти не стануть м'якими. Однак допускається і ступінь готовності al dente, якщо вам подобаються трохи хрусткі овочі.
4. Щоб зробити рататуй ще смачніше, за 10 хвилин до закінчення готування посипте його сиром.
Спробуйте приготувати за кількома рецептам з фото з нашого сайту і виберіть свій улюблений. Смачного!