Укр
Рус

Рататуй

Смачний рататуй - покроковий рецепт, фото 1 Смачний рататуй 80 3 3 з 5 - детальніше -
Класичний рататуй - покроковий рецепт, фото 1 Класичний рататуй 55 6 3 з 5 - детальніше -
Класичний рататуй в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Класичний рататуй в духовці 65 4 3 з 5 - детальніше -
Мінтай на пару - покроковий рецепт, фото 1 Мінтай на пару 60 3 3 з 5 - детальніше -
Овочевий рататуй - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий рататуй 65 6 3 з 5 - детальніше -
Рататуй - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй 80 3 3 з 5 - детальніше -
Рататуй в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй в духовці 120 4 4 з 5 - детальніше -
Рататуй в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй в мультиварці 80 4 3 з 5 - детальніше -
Рататуй в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй в сковороді 80 3 3 з 5 - детальніше -
Рататуй з баклажанів - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй з баклажанів 70 6 3 з 5 - детальніше -
Рататуй з кабачків - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй з кабачків 50 6 3 з 5 - детальніше -
Рататуй по-французьки - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй по-французьки 60 6 3 з 5 - детальніше -
Рататуй з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй з м’ясом 85 6 3 з 5 - детальніше -
Рататуй з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй з овочами 75 3 3 з 5 - детальніше -
Рататуй з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Рататуй з сиром 55 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Рататуй
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Рататуй - простий шедевр домашньої прованської кухні

Ця овочева страва не тільки смачна, але також гарна й корисна. При цьому її приготування не доставить вам багато клопоту. Ніжне французьке рагу в соусі з прованськими травами просто тане в роті. Рататуй можна подати як основну страву, особливо спекотним літом, коли не хочеться нічого калорійного. А можна доповнити їм м'ясо, подавши як гарнір.

Історія появи

Одне з найпопулярніших в світі рагу своєю появою зобов'язане селянам, які жили неподалік від сьогоднішньої Ніцци. Саме вони придумали готувати овочеву страву з того, що росло на городі: кабачків, перцю, помідорів, цибулі та часнику, приправляючи їх поширеними в регіоні оливковою олією і пахучими травами. Тому перший рецепт рататуя, який датується 1 778 роком, був гранично простим. Втім, і сучасний його варіант не сильно ускладнився. До нього лише додалися баклажани і обов'язковий овочевий соус.

Цікаво, що у всім відомому мультфільмі про щурика-кухаря на ім'я Ремі саме цією сільською їжею він здивував відомого ресторанного критика, тому як для останнього рататуй був справжнім смаком дитинства. До речі, це не тільки ідеальна дієтичне страва, але і прекрасна їжа для вегетаріанців і дітей. Ніжні, ароматні, м'які овочі, красиво укладені спіраллю, можна подавати як в будні, так і на свята, зробивши її прикрасою столу.

Інгредієнти

Овочі і трави, які входять в рецепт приготування рататуя, можна розділити на дві частини. Перша - інгредієнти для соусу, який обов'язково укладається на дно форми і покриває овочі зверху:

● солодкий болгарський перець - кілька штук одного або різних кольорів, в ідеалі червоного і жовтого;

● м'ясисті і стиглі томати;

● ріпчаста цибуля;

● часник;

● гострий перець (за бажанням);

● прованські трави: свіжий букет з петрушки, базиліка, чебрецю і будь-яких інших ваших улюблених трав для аромату, який по готовності соусу потрібно дістати, а також набір сухих спецій на вибір (базилік, розмарин, чебрець, шавлій, чабер, фенхель, м'ята).

Друга частина інгредієнтів - овочі, які безпосередньо входять в рецепт рататуя. У класичному варіанті це кабачки, цукіні, баклажани, помідори. Але багато кухарів додають також перець і цибулю. 

Як приготувати рататуй правильно

Як і з багатьма іншими кулінарними шедеврами, єдино правильного способу приготування цього прованського рагу не існує. Кожен кухар на своїй домашній або робочій кухні проявляє фантазію і експериментує з інгредієнтами. Однак виділяють 3 найпоширеніші способи зробити рататуй смачним і апетитним.

1. Простий - нарізати усі овочі невеликими кубиками однакового розміру і потушкувати з травами в оливковій олії.

2. Калорійний - обсмажити всі інгредієнти окремо, тільки в кінці з'єднавши.

3. Традиційний - нарізати кабачки, баклажани, помідори тонкими кружечками, викласти на соус в форму і запекти в духовці.

Останній рецепт рататуя найбільш популярний, та й в готовому вигляді виглядає дуже ефектно. Для нього знадобиться спеціальний вогнетривкий глибокий посуд круглої або овальної форми - найкраще вибирати скляну або керамічну.

Приготування покроково починається з соусу. Поки він томиться на плиті, нарізайте овочі. Готовим соусом заповніть форму на третину і викладіть по колу овочі, чергуючи їх. Зверху полийте оливковою олією, посипте ароматними травами, часником і зеленню, після чого накрийте фольгою. Соусом можна покрити рататуй в кінці запікання або подати його до готової страви.

Корисні поради

1. Головний секрет успіху страви - свіжі овочі, в ідеалі щойно зірвані. Але якщо власного городу у вас немає, йдіть на ринок, купуйте інгредієнти і швидше готувати.

2. Щоб баклажани і кабачки добре пропеклися, нарізайте їх дуже тонко, не товще 2-3 мм.

3. Запікати потрібно до тих пір, поки усі інгредієнти не стануть м'якими. Однак допускається і ступінь готовності al dente, якщо вам подобаються трохи хрусткі овочі.

4. Щоб зробити рататуй ще смачніше, за 10 хвилин до закінчення готування посипте його сиром.

Спробуйте приготувати за кількома рецептам з фото з нашого сайту і виберіть свій улюблений. Смачного!