Укр
Рус

Рагу

Вегетаріанське рагу - покроковий рецепт, фото 1 Вегетаріанське рагу 60 5 4 з 5 - детальніше -
Як приготувати овочеве рагу - покроковий рецепт, фото 1 Як приготувати овочеве рагу 50 6 3 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу 40 4 3 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу без картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу без картоплі 135 6 3 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу в мультиварці 90 5 3 з 5 - детальніше -
Овочеве рагу з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Овочеве рагу з куркою 75 6 4 з 5 - детальніше -
Просте овочеве рагу з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Просте овочеве рагу з куркою 80 4 3 з 5 - детальніше -
Рагу без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Рагу без м’яса 60 4 3 з 5 - детальніше -
Рагу білоруське - покроковий рецепт, фото 1 Рагу білоруське 80 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Рагу
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Секрети приготування і рецепти смачного рагу

Ця популярна страва є невід'ємною частиною звичного нам раціону харчування. Варіантів рагу в різних національних кухнях існує величезна безліч. Вибір залежить від ваших смакових уподобань: м'ясне, з куркою або індичкою, з грибами, вегетаріанське, з кабачками, баклажанами, картоплею, капустою та іншими улюбленими інгредієнтами. Готують теж по-різному: в сотейнику, сковороді, духовці, горщиках або в мультиварці. На те вона і страва домашньої кухні, що кожна сім'я може придумати і використовувати свій рецепт.

Історія

Хто перший придумав змішувати овочі з м'ясом в одному казанку, невідомо. Однак саме слово «рагу» (ragoûter) французьке і означає «викликати апетит». Соковиті і ароматні овочі дійсно збуджують апетит, а в поєднанні з м'ясом або рибою ще й ефективно вгамовують голод. 

Традиційно під цією назвою розуміють поєднання тушкованих дрібно нарізаних шматочків м'яса (птиці, риби) і овочів, проте зустрічаються і варіанти рецептів вегетаріанського рагу. У французькій кухні цей кулінарний шедевр імовірно з'явився під впливом кулінарних традицій Стародавнього Риму, які формувалися на основі інших кухонь: грецької, шумерської, єгипетської, фінікійської і вавилонської. Але все ж це більше припущення, ніж реально доведені факти.

Також відома ще одна легенда, в якій говориться про те, що в XIV-XV століттях в період Столітньої війни Франції з Англією змучені голодом жителі обложеного Лангедоку зібралися на головній площі, щоб вирішити, як не померти від нестачі їжі. Поки вони думали, розвели велике багаття, підвісили над ним казанок і кидали в нього останні залишившися у них продукти. Так французи дочекалися підмоги і звільнення, а відсвяткували вони цю радісну подію приготованим в казанку Le cassoulet, відомим зараз під назвою рагу «Кассуле». 

Види

Всі рецепти рагу припускають обсмажування інгредієнтів з наступним тривалим тушкуванням в невеликій кількості рідини - в виділяючому овочами соку, з додаванням томатного пюре , води або вина. Його можна готувати з будь-яких овочів, причому найкраще з улюблених. Головне правило - їх повинно бути не менше чотирьох видів. Також не забувайте для апетитного естетичного вигляду включати в рагу яскраві інгредієнти: болгарський перець, моркву, буряк, брокколі, помідори, гарбуз, горошок.

Страва може бути рідкою, по консистенції нагадує суп, і густою, що виступає в якості універсального гарнір до м'яса і риби. Багато рецептів приготування рагу містять і інші інгредієнти: свинину, яловичину, баранину, курку, кролика, індичку, рибу, гриби, фрукти, ягоди і різні прянощі. Як бачите, простір для кулінарних фантазій найширший. Виходячи з цього можна виділити наступні види. 

● М'ясне - в даному виді головним інгредієнтом виступає м'ясо або птах, а бобові (квасоля, боби) і овочі (картопля , морква, кабачки, баклажани, перець, капуста) лише доповнюють їх смак. Готується воно довше і обов'язково в два етапи: спочатку м'ясо, потім овочеві інгредієнти.

● Рибне - самий нестандартний вид рагу, в якості основних продуктів для якого використовують шматочки рибного філе і морепродукти, а в якості додаткових - рис, бобові і овочі.

● Овочеве (вегетаріанське) - легке, низькокалорійне, в його склад, крім різних овочів, входить лише рослинне масло, спеції і прянощі. Подають таке рагу як в холодному, так і в гарячому вигляді.

● Складні види - поєднують в одному рецепті рагу не менше десяти інгредієнтів. Готувати їх непросто, так як потрібно враховувати час приготування кожного окремого продукту, але зате за поживністю такому частуванню немає рівних.

Як приготувати рагу

Правильна технологія готування передбачає обсмажування інгредієнтів на сковороді покроково - кожен овоч і м'ясо окремо, а потім їх з'єднання під кришкою сотейник для одночасного тушкування. Зважаючи на відсутність часу багато кулінарів нехтують тим, як правильно, обсмажувати овочі одночасно.

Вибираючи посуд, віддайте перевагу варіантам з товстими стінками і дном - це допоможе поліпшити смак завдяки збереженню високої температури в процесі тушкування.

Поради для справжнього рагу

1. Всі інгредієнти нарізайте на однакові кубики середнього або великого розміру, дотримуючись єдність нарізки. Так вони краще збережуть форму і смак.

2. Не доводьте овочі до кашоподібного стану - дотримуйтесь час, вказане в рецепті рагу, і не забувайте перевіряти готовність в процесі приготування. 

3. Продукти можна закладати в сковороду в такій послідовності: спочатку м'ясо, потім тверді овочі типу буряків, картоплі та моркви, потім м'які і в кінці - томати, часник, ароматні трави і спеції.

4. Якщо бажаєте зробити його більш корисним, готуйте в мультиварці або в духовці з мінімальним використанням рослинного масла.

Готуйте із задоволенням, а натхнення з нашими покроковими рецептами з фото вам забезпечено!