Ця популярна страва є невід'ємною частиною звичного нам раціону харчування. Варіантів рагу в різних національних кухнях існує величезна безліч. Вибір залежить від ваших смакових уподобань: м'ясне, з куркою або індичкою, з грибами, вегетаріанське, з кабачками, баклажанами, картоплею, капустою та іншими улюбленими інгредієнтами. Готують теж по-різному: в сотейнику, сковороді, духовці, горщиках або в мультиварці. На те вона і страва домашньої кухні, що кожна сім'я може придумати і використовувати свій рецепт.
Хто перший придумав змішувати овочі з м'ясом в одному казанку, невідомо. Однак саме слово «рагу» (ragoûter) французьке і означає «викликати апетит». Соковиті і ароматні овочі дійсно збуджують апетит, а в поєднанні з м'ясом або рибою ще й ефективно вгамовують голод.
Традиційно під цією назвою розуміють поєднання тушкованих дрібно нарізаних шматочків м'яса (птиці, риби) і овочів, проте зустрічаються і варіанти рецептів вегетаріанського рагу. У французькій кухні цей кулінарний шедевр імовірно з'явився під впливом кулінарних традицій Стародавнього Риму, які формувалися на основі інших кухонь: грецької, шумерської, єгипетської, фінікійської і вавилонської. Але все ж це більше припущення, ніж реально доведені факти.
Також відома ще одна легенда, в якій говориться про те, що в XIV-XV століттях в період Столітньої війни Франції з Англією змучені голодом жителі обложеного Лангедоку зібралися на головній площі, щоб вирішити, як не померти від нестачі їжі. Поки вони думали, розвели велике багаття, підвісили над ним казанок і кидали в нього останні залишившися у них продукти. Так французи дочекалися підмоги і звільнення, а відсвяткували вони цю радісну подію приготованим в казанку Le cassoulet, відомим зараз під назвою рагу «Кассуле».
Всі рецепти рагу припускають обсмажування інгредієнтів з наступним тривалим тушкуванням в невеликій кількості рідини - в виділяючому овочами соку, з додаванням томатного пюре , води або вина. Його можна готувати з будь-яких овочів, причому найкраще з улюблених. Головне правило - їх повинно бути не менше чотирьох видів. Також не забувайте для апетитного естетичного вигляду включати в рагу яскраві інгредієнти: болгарський перець, моркву, буряк, брокколі, помідори, гарбуз, горошок.
Страва може бути рідкою, по консистенції нагадує суп, і густою, що виступає в якості універсального гарнір до м'яса і риби. Багато рецептів приготування рагу містять і інші інгредієнти: свинину, яловичину, баранину, курку, кролика, індичку, рибу, гриби, фрукти, ягоди і різні прянощі. Як бачите, простір для кулінарних фантазій найширший. Виходячи з цього можна виділити наступні види.
● М'ясне - в даному виді головним інгредієнтом виступає м'ясо або птах, а бобові (квасоля, боби) і овочі (картопля , морква, кабачки, баклажани, перець, капуста) лише доповнюють їх смак. Готується воно довше і обов'язково в два етапи: спочатку м'ясо, потім овочеві інгредієнти.
● Рибне - самий нестандартний вид рагу, в якості основних продуктів для якого використовують шматочки рибного філе і морепродукти, а в якості додаткових - рис, бобові і овочі.
● Овочеве (вегетаріанське) - легке, низькокалорійне, в його склад, крім різних овочів, входить лише рослинне масло, спеції і прянощі. Подають таке рагу як в холодному, так і в гарячому вигляді.
● Складні види - поєднують в одному рецепті рагу не менше десяти інгредієнтів. Готувати їх непросто, так як потрібно враховувати час приготування кожного окремого продукту, але зате за поживністю такому частуванню немає рівних.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Картопляне рагу | 13.50 | 16.69 | 4.49 | 232.11 |
Овочеве рагу | 1.11 | 2.44 | 6.94 | 56.51 |
Овочеве рагу без картоплі | 10.04 | 13.81 | 1.64 | 183.00 |
М’ясне рагу | 11.45 | 1.98 | 2.63 | 87.37 |
Рагу без м’яса | 2.48 | 0.00 | 4.36 | 33.40 |
Правильна технологія готування передбачає обсмажування інгредієнтів на сковороді покроково - кожен овоч і м'ясо окремо, а потім їх з'єднання під кришкою сотейник для одночасного тушкування. Зважаючи на відсутність часу багато кулінарів нехтують тим, як правильно, обсмажувати овочі одночасно.
Вибираючи посуд, віддайте перевагу варіантам з товстими стінками і дном - це допоможе поліпшити смак завдяки збереженню високої температури в процесі тушкування.
1. Всі інгредієнти нарізайте на однакові кубики середнього або великого розміру, дотримуючись єдність нарізки. Так вони краще збережуть форму і смак.
2. Не доводьте овочі до кашоподібного стану - дотримуйтесь час, вказане в рецепті рагу, і не забувайте перевіряти готовність в процесі приготування.
3. Продукти можна закладати в сковороду в такій послідовності: спочатку м'ясо, потім тверді овочі типу буряків, картоплі та моркви, потім м'які і в кінці - томати, часник, ароматні трави і спеції.
4. Якщо бажаєте зробити його більш корисним, готуйте в мультиварці або в духовці з мінімальним використанням рослинного масла.
Готуйте із задоволенням, а натхнення з нашими покроковими рецептами з фото вам забезпечено!