Укр
Рус

Пюре

Горохове пюре в каструлі - покроковий рецепт, фото 1 Горохове пюре в каструлі 45 3 3 з 5 - детальніше -
Пюре - покроковий рецепт, фото 1 Пюре 30 5 1 з 5 - детальніше -
Пюре із зеленого горошку - покроковий рецепт, фото 1 Пюре із зеленого горошку 50 4 3 з 5 - детальніше -
Пюре з картоплі і селери - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з картоплі і селери 45 4 2 з 5 - детальніше -
Пюре з молодої картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з молодої картоплі 40 6 2 з 5 - детальніше -
Пюре з селери з морквою - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з селери з морквою 40 4 2 з 5 - детальніше -
Пюре з сочевиці - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з сочевиці 50 5 3 з 5 - детальніше -
Пюре з сочевиці в блендері - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з сочевиці в блендері 60 5 3 з 5 - детальніше -
Пюре на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Пюре на молоці 40 6 2 з 5 - детальніше -
Пюре з молоком - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з молоком 35 4 2 з 5 - детальніше -
Пюре з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Пюре з яйцем 25 5 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Пюре
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Температура подачі
Сезон

Пюре: види, значення в кулінарії і секрети приготування

Слово «пюре» асоціюється у нас з картоплею. Тим більше, це навіть не окрема страва, а скоріше, технологія приготування - подрібнення різних продуктів (овочів, фруктів, м'яса, бобових) до перетертого стану. Така консистенція дозволяє використовувати їх не тільки як гарнір, але і як перший прикорм для немовлят, основу або начинку для різних виробів з тіста і десертів. У нашій статті ми розповімо про види, значення і рецепти пюре, а також дамо кілька корисних порад, як крок за кроком приготувати його, щоб всі домашні були в захваті.

Популярні види

Залежно від використовуваних продуктів можна приготувати різні види:

● овочеве;

● фруктове;

● ягідне;

● фруктово-ягідне;

● бобове;

● м'ясне.

Це основні типи, однак подрібнити до пюреобразного стану можна практично будь-які продукти, в тому числі гриби і рибу. При цьому варто відзначити, що найпопулярнішим і часто використовуваним в кулінарії як самостійне або як інгредієнт інших страв є картопляне пюре. Завдяки ніжної консистенції і вершковому смаку це універсальний гарнір і начинка для вареників, пиріжків, коржиків, а також основа для зраз і запіканок.

Значення і застосування в кулінарії

Якщо ви хочете урізноманітнити своє домашнє меню, радимо приготувати і інші варіанти: з моркви, нуту, квасолі, колотого або зеленого гороху, пастернаку, брокколі, гарбуза, буряка і навіть баклажанів. Адже з більшості овочевих і бобових культур, якщо їх правильно приготувати, виходять смачні і корисні гарніри. Для цього до основного інгредієнта додають спеції, сіль, вершкове або рослинне масло, молоко або вершки, а для пікантності і поліпшення смаку в багатьох рецептах приготування пюре пропонують змішувати декілька видів овочів, бобових, фруктів і ягід. Так, смак морквяного гарніру гармонійно доповнить кисле яблуко, товчений зелений горошок чудово поєднується з цибулею і м'ятою, а буряк стане ще смачніше з нутом і часником - до слова, відмінна закуска.

 Пюре готують не тільки як доповнення до м'ясних і рибних страв - це універсальний інгредієнт на кухні. Наприклад, на яблучному, гарбузовому або морквяному можна пекти пироги і кекси. Перше - ідеальна начинка для пиріжків, слойок, пончиків і інших здобних виробів з тіста, а також основа рецепта таких улюблених натуральних ласощів, як зефір і пастила. Однак не тільки яблучне пюре придатне для приготування солодощів і випічки. Інші фрукти також можна використовувати для створення справжніх смакоти для дітей і дорослих:

● кексів;

● мармелада;

● тортів;

● каш;

● коктейлів;

● смузі.

Для цих цілей ідеально підійде полуничне, порічкове, бананове, абрикосове, персикове, сливове, грушеве, мангове і інші види пюре.

Страва для першого прикорму

Незамінний цей спосіб готування продуктів і в якості першої дорослої їжі малюків після грудного молока. Для прикорму краще готувати однокомпонентне овочеве пюре: з кабачків, цвітної капусти. І тільки після вводити інші городні культури в меню. Фрукти через солодкий смаку здатні «розбалувати» рецептори недосвідченого кулінарними шедеврами малюка, тому їх краще вводити трохи пізніше.

Щоб в процесі приготування в овочах зберігалися всі вітаміни і цінні елементи, найкраще готувати їх на пару або запікати в духовці, але можна і зварити. Тоді краще робити це в шкірці в невеликій кількості киплячої води, використовуючи емальований посуд. Після того, як овочі зваряться, їх необхідно просто подрібнити за допомогою блендера. В такому ж вигляді вводять в дитяче меню і м'ясо.

Як приготувати пюре з картоплі

І наостанок хочемо дати вам кілька порад з приготування улюбленої всіма страви.

1. Використовуйте картоплю попереднього врожаю - молода занадто розсипчаста і погано розминається.

2. Різати коренеплід потрібно на шматочки середнього розміру - так він не втратить дуже багато крохмалю і приготується досить швидко. 

3. Солити картоплю слід в кінці варіння, так вона не розвариться передчасно.

4. Щоб не було грудок, розминати овоч потрібно, коли він ще дуже гарячий, - відразу після того, як ви знімете каструлю з плити і зіллється воду.

5. Секрет смачного ніжного пюре - у вершковому маслі: додавайте його після того, коли ви вже практично повністю розім'яли коренеплід.

6. Якщо хочете отримати ще більш ніжну, майже невагому консистенцію, до масла варто додати ще трохи молока або вершків.

7. Як гарнір подавайте тільки свіжоприготовлене страву. Залишки ж використовуйте для приготування інших кулінарних шедеврів: запіканок, зраз, пирогів.

Експериментуйте і готуйте із задоволенням разом з нашими рецептами пюре з фото!