Укр
Рус

Плов

Плов - гордість азіатської кухні

Плов - найзнаменитіша страва східної кухні, смак якої нікого не залишає байдужим. Кулінарне вишукування з розсипчастого рису, просоченого ароматами м'яса і спецій в Ірані, Азербайджані, Узбекистані, Туреччині та багатьох арабських країнах готують в кожній родині, подаючи його як на повсякденний стіл, так і по особливо урочистих випадках. Як приготувати плов правильно на домашній кухні і в чому особливості цієї східної страви, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Плов без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Плов без м’яса 60 5 3 з 5 - детальніше -
Плов в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Плов в мультиварці 70 4 2 з 5 - детальніше -
Плов в мультиварці з бараниною - покроковий рецепт, фото 1 Плов в мультиварці з бараниною 75 6 3 з 5 - детальніше -
Плов з курки в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Плов з курки в сковороді 65 6 3 з 5 - детальніше -
Плов зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Плов зі свинини 50 6 3 з 5 - детальніше -
Плов з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Плов з куркою 60 6 3 з 5 - детальніше -
Плов з куркою в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Плов з куркою в домашніх умовах 35 4 2 з 5 - детальніше -
Плов з куркою в казані - покроковий рецепт, фото 1 Плов з куркою в казані 35 6 4 з 5 - детальніше -
Плов зі свининою - покроковий рецепт, фото 1 Плов зі свининою 60 5 3 з 5 - детальніше -
Плов зі свининою в казані - покроковий рецепт, фото 1 Плов зі свининою в казані 40 4 3 з 5 - детальніше -
Ферганський плов - покроковий рецепт, фото 1 Ферганський плов 60 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Плов
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування

Визначення

Назва кулінарного творіння в багатьох східних мовах співзвучно звичного нам слова «плов» і походить від санскритського pulâka, що означає «рисова кулька ». Якщо на Сході рис з м'ясом і овочами готували споконвіку, то в Європі про рецепт плову дізналися лише в другій половині XIX століття, коли будівельники Суецького каналу привезли опис його приготування до Франції. Народи Середньої Азії (узбеки, таджики, туркмени) вважають плов своєю головною національною стравою, без якої не обходиться жодне весілля, похорон або торжество з приводу народження дитини. Існують навіть кухарі, які спеціалізуються на плові, яких запрошують варити страву для великої кількості гостей. 

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Плов зі свининою7.96 13.71 16.78 226.86
Плов з куркою10.81 10.40 20.76 224.16
Плов в мультиварці9.78 22.25 29.42 361.27
Плов без м’яса1.62 4.42 18.27 122.64
Плов з куркою в домашніх умовах12.39 10.12 10.95 189.16

Особливості

У деяких рецептах приготування плову рис варять окремо, а потім з'єднують в казані з м'ясом, цибулею і морквою, обсмаженими на курдючному жиру. Як приправи більшість кулінарів використовують чорний перець горошком, зіру, барбарис і часник. Існують також рецепти, в яких м'ясо замінюється рибою, морква - айвою або урюком (особливий сорт абрикосів), а для додання крупі золотистого кольору використовується шафран.

Подають плов до столу обов'язково в гарячому вигляді, доповнюючи його салатами зі свіжих овочів і маринованої цибулі, а в кінці трапези пригощають їдців чаєм.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся підказками професійних кухарів, і ваш плов вийде на славу.

● Велике значення має посуд, в якому буде готуватися страва. Тонкостінні сковорідки не підійдуть. Ідеальний варіант - чавунний казан з товстим дном, качатниця або гусятница.

● У класичному рецепті частування готують на основі курдючного сала і баранини (лопатки, ребер, грудини або задньої частини), яку рубають великими кускочкамі і обсмажують в жирі до золотистої скоринки.

● Щоб плов вийшов розсипчастим, використовуйте довгозерний рис з низьким вмістом крохмалю. Він не розварюється при тривалій термообробці, добре вбирає рідину, і страва залишається розсипчастою навіть після охолодження.

● Якщо під рукою не виявилося необхідного сорту крупи, можна вийти з положення так: перед відварюванням рис добре промивають під холодною проточною водою або замочують на 2-4 години, щоб видалити з зерен зайвий крохмаль. При замочуванні воду змінюють кілька разів.

● Відварювати рис можна двома способами: у великій кількості води до напівготовності, а потім упарюють його з м'ясом і овочами. Або розраховують кількість води так, щоб крупа при варінні ввібрала всю рідину, а потім на слабкому вогні упрівала до готовності під кришкою.

● Базовий склад спецій для плову: барбарис, кумін і гострий перець.

● Якщо у вас немає тваринного жиру, використовуйте рафіновану соняшникову олію, щоб не перебити аромат м'яса, овочів і спецій. 

Тепер ви знаєте тонкощі і секрети приготування смачного плову. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу готування і експериментуйте на кухні. Приємного апетиту!

;