Плов - найзнаменитіша страва східної кухні, смак якої нікого не залишає байдужим. Кулінарне вишукування з розсипчастого рису, просоченого ароматами м'яса і спецій в Ірані, Азербайджані, Узбекистані, Туреччині та багатьох арабських країнах готують в кожній родині, подаючи його як на повсякденний стіл, так і по особливо урочистих випадках. Як приготувати плов правильно на домашній кухні і в чому особливості цієї східної страви, ми вам зараз розповімо.
Назва кулінарного творіння в багатьох східних мовах співзвучно звичного нам слова «плов» і походить від санскритського pulâka, що означає «рисова кулька ». Якщо на Сході рис з м'ясом і овочами готували споконвіку, то в Європі про рецепт плову дізналися лише в другій половині XIX століття, коли будівельники Суецького каналу привезли опис його приготування до Франції. Народи Середньої Азії (узбеки, таджики, туркмени) вважають плов своєю головною національною стравою, без якої не обходиться жодне весілля, похорон або торжество з приводу народження дитини. Існують навіть кухарі, які спеціалізуються на плові, яких запрошують варити страву для великої кількості гостей.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Плов зі свининою в казані | 9.95 | 13.49 | 14.43 | 224.97 |
Плов без м’яса | 1.62 | 4.42 | 18.27 | 122.64 |
Плов зі свининою | 7.96 | 13.71 | 16.78 | 226.86 |
Плов з куркою | 10.81 | 10.40 | 20.76 | 224.16 |
Плов з качки | 8.38 | 16.18 | 17.70 | 249.65 |
У деяких рецептах приготування плову рис варять окремо, а потім з'єднують в казані з м'ясом, цибулею і морквою, обсмаженими на курдючному жиру. Як приправи більшість кулінарів використовують чорний перець горошком, зіру, барбарис і часник. Існують також рецепти, в яких м'ясо замінюється рибою, морква - айвою або урюком (особливий сорт абрикосів), а для додання крупі золотистого кольору використовується шафран.
Подають плов до столу обов'язково в гарячому вигляді, доповнюючи його салатами зі свіжих овочів і маринованої цибулі, а в кінці трапези пригощають їдців чаєм.
Хочете здивувати гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся підказками професійних кухарів, і ваш плов вийде на славу.
● Велике значення має посуд, в якому буде готуватися страва. Тонкостінні сковорідки не підійдуть. Ідеальний варіант - чавунний казан з товстим дном, качатниця або гусятница.
● У класичному рецепті частування готують на основі курдючного сала і баранини (лопатки, ребер, грудини або задньої частини), яку рубають великими кускочкамі і обсмажують в жирі до золотистої скоринки.
● Щоб плов вийшов розсипчастим, використовуйте довгозерний рис з низьким вмістом крохмалю. Він не розварюється при тривалій термообробці, добре вбирає рідину, і страва залишається розсипчастою навіть після охолодження.
● Якщо під рукою не виявилося необхідного сорту крупи, можна вийти з положення так: перед відварюванням рис добре промивають під холодною проточною водою або замочують на 2-4 години, щоб видалити з зерен зайвий крохмаль. При замочуванні воду змінюють кілька разів.
● Відварювати рис можна двома способами: у великій кількості води до напівготовності, а потім упарюють його з м'ясом і овочами. Або розраховують кількість води так, щоб крупа при варінні ввібрала всю рідину, а потім на слабкому вогні упрівала до готовності під кришкою.
● Базовий склад спецій для плову: барбарис, кумін і гострий перець.
● Якщо у вас немає тваринного жиру, використовуйте рафіновану соняшникову олію, щоб не перебити аромат м'яса, овочів і спецій.
Тепер ви знаєте тонкощі і секрети приготування смачного плову. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу готування і експериментуйте на кухні. Приємного апетиту!