Назву фаршированого перцю визначають два основних інгредієнта, що входять до його складу. Однак, всупереч розхожій думці, начинка може бути не тільки класичною м'ясною, а практично будь-якою: овочевою, творожною, сирною, грибною і навіть солодкою. Готують різні варіації в Болгарії, Молдавії, Румунії, Грузії та Азербайджані. Ймовірно, з однією з цих країн рецепт фаршированого перцю і потрапив до наших кулінарів, залишившись в святковому і щоденному меню назавжди. Про секрети приготування цієї красивої і смачної страви, що належить відразу декільком національним кухням, розповімо в цій статті.
Для початку зазначимо, що нафарширувати можна солодкий перець будь-якого сорту, хоча часто для цієї мети використовують гогошари. При цьому підійде як свіжий, так і заморожений плід, очищений від насіння.
У випадку з класичною начинкою можна використовувати будь-яке м'ясо на ваш смак, але найчастіше це яловичина, свинина, баранина або двокомпонентний фарш з двох із перерахованих м'ясних інгредієнтів. Як правило, до нього додають рис. Тут у кулінарів немає єдиної думки: одні радять попередньо відварити його, інші стверджують, що крупа повинна бути сирою, щоб під час тушкування остаточно не розварилася в кашу. Ми рекомендуємо вам вибрати свій варіант. Крім м'яса і рису, в такий рецепт фаршированого перцю входять овочі (морква, цибуля, томати, часник) і спеції за смаком.
Якщо ви вибрали в якості начинки сир, то необхідно враховувати, що найкраще підходить для цієї страви моцарелла, пармезан, бринза, сулугуні та адигейський. Також можна нафарширувати корисні овочі сиром, посоливши і змішавши з зеленню. В такому випадку рецепт приготування перцю фаршированого не передбачає термічної обробки. Це прекрасний варіант для прихильників здорового харчування.
Цікаво, коли в якості начинки використовуються незвичні для нас варіанти, наприклад, макарони, булгур, баклажани та інші овочі.
Якщо ви початківець кулінар і цікавитеся, як приготувати фарширований перець, то варто відзначити, що зробити це зовсім нескладно. Тим більше що ні до рецептів, ні до типу термічної обробки немає конкретних рекомендацій. Ви можете запекти цей овоч з начинкою в духовці, приготувати на пару, в мультиварці, потушкувати в каструлі або сотейнику з високими бортиками. Основна вимога до справжніх домашніх фаршированих перців - наявність соусу, в якому вони готуються. Це може бути бульйон, овочевий соус, томатний сік зі спеціями, вершки, сметана або навіть кефір (в залежності від конкретного рецепту).
Але якщо ви хочете зберегти більше корисних властивостей, то можна запекти в духовці без соусу, розташувавши в спеціальній ємності начинкою вертикально вгору, щоб сік не витікав, а в кінці посипати сиром. Такі перці сухими точно не будуть.
Час приготування залежить від того, чим ви нафаршируєте овочі. Якщо віддали перевагу м'ясу, то варто протушкувати страву від 40 хвилин до 1 години до повної його готовності. Вегетаріанські рецепти фаршированого перцю припускають 30-40 хвилин термічної обробки.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Фарширований перець, запечений в духовці | 15.52 | 27.65 | 0.91 | 322.20 |
Перець фарширований овочами та рисом | 11.11 | 8.27 | 40.26 | 288.19 |
Перець фарширований м’ясний з рисом | 8.26 | 22.23 | 11.23 | 285.06 |
Перець фарширований морквою | 14.49 | 20.71 | 5.67 | 276.31 |
Перець фарширований сиром в духовці | 8.81 | 24.33 | 3.49 | 267.75 |
1. Щоб порадувати домашніх і гостей не тільки смачним, але і красивим кулінарним витвором, вибирайте перці різних кольорів: жовтий, червоний, зелений - чим не їстівний світлофор?
2. Капелюшки, які ви відрізали від овоча, не викидайте: накрийте їх ними - так вони збережуть всі аромати і краще протушаться.
3. Для м'ясної начинки використовуйте м'ясо з хорошим прошарком жиру, наприклад, ошийок.
4. Щоб фарш вийшов соковитим, обов'язково покладіть в нього зажарку із цибулі і моркви на соняшниковій олії.
5. Для томатного соусу краще брати свіжі помідори або консервовані томати у власному соку, а не томатну пасту або сік. Вони смачніше і корисніше.
Готуйте фарширований перець правильно, використовуючи кращі рецепти з фото крок за кроком, розміщені на цій сторінці нашого сайту.