Пельмені - страва з прісного тіста з соковитою начинкою. Традиційно це кулінарне творіння відносять до російської кухні, проте подібні частування зустрічаються у різних народів світу. Відрізняються пельмені розміром, інгредієнтами і способом приготування. У чому ж їх особливість і як приготувати пельмені правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Слово «пельмень» прийшло в російську мову з діалектів комі і удмуртів, де співзвучне йому «пельнянь» трактували як «хлібне вухо »(пель« вухо »і нянь« хліб »). Історики кулінарії вважають батьківщиною рецепта пельменів Урал. Саме звідти в кінці XIV- початку XV століття вони прийшли в російську кулінарію. Схожі частування зустрічаються в Тибеті, в Китаї, в Кореї, на Кавказі, в Середній Азії, в Італії, в Швеції і в інших країнах. «Родичі» класичних російських пельменів - цзяоцзи, хінкалі, манти, тортелліні і інші кулінарні винаходи, схожі за формою і рецептом приготування.
Головна особливість пельменів - оболонка з прісного тіста, що приховує соковитий фарш (м'ясний, рибний, овочевий, фруктовий). Формувати хлібні вушка можна вручну або за допомогою спеціального пристосування - пельменниці.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Пельмені з бульйоном | 5.86 | 6.59 | 0.93 | 90.99 |
Пельмені сибірські | 11.55 | 5.58 | 26.88 | 206.61 |
Пельмені з яловичим фаршем | 3.06 | 3.42 | 8.40 | 81.08 |
Китайські пельмені | 14.48 | 23.90 | 0.56 | 280.38 |
Пельмені з яловичини | 10.40 | 8.50 | 32.00 | 249.67 |
Починають підготовку з приготування тіста. Борошно просівають через сито, щоб воно наситилося киснем, потім гіркою насипають на стіл, роблять всередині поглиблення, додають воду, яйце, сіль і замішують тісто. Деякі господині готують тісто на молоці, кефірі, мінеральній воді або окропі (заварне тісто), так воно виходить ніжніше.
Для начинки пельменів готують змішаний фарш з яловичини і свинини. Також можна додавати курятину або баранину, що залежить від гастрономічних уподобань їдців і кулінарних традицій народу. Наприклад, в деяких регіонах Сибіру і Уралу поширена начинка з ведмедини, лосятини і оленини.
Для додання соковитості м'ясному або рибному фаршу в нього додають подрібнені в блендері або перекручені через м'ясорубку цибулю і сало. В якості спецій використовують мелений чорний перець і сіль, що не перебивають натуральний аромат начинки.
Щоб приготувати пельмені, необхідно:
1. Розкачати тісто тонким шаром (не більше 2 мм).
2. Вирізати склянкою кружечки.
3. В середину покласти начинку.
4. Сформувати пельмень, добре защіпнув краї і з'єднавши їх в кільце.
Можна заощадити час і скористатися пеельменницею.
Хочете, щоб ваші пельмені вдалися на славу? Скористайтеся підказками професійних кухарів. Кілька нехитрих порад допоможуть створити справжній кулінарний шедевр.
● Продукти для приготування тіста повинні бути однієї температури, тому яйця заздалегідь вийміть з холодильника, а воду використовуйте кімнатної температури.
● Готовність замішаного тіста перевіряють наступним чином: натискають на нього пальцем.Ямка, що з явилася говорить про те, що тісто готове до розкочування і ліплення. Якщо ямка зникає, необхідно додати борошна і знову вимісити.
● Для соковитості начинки в фарш додають рубаний лід. В цьому випадку варіть напівфабрикати відразу, після ліплення, поки лід всередині не розтанув.
● Пельмені можна не тільки відварювати, а й смажити або готувати на пару. Буде дуже смачно.
Тепер ви знаєте всі тонкощі. Вибирайте рецепт приготування пельменів з детальними фото і покроковим описом процесу готування і запрошуйте гостей на дегустацію. Приємного апетиту!