Ця друга страва прийшла до нас з кухні радянського періоду і настільки всім полюбилася, що господині готують його чи не кожне свято. А ресторани громадського харчування включили в своє постійне меню. Печінковий торт має безліч переваг: це і чудова холодна закуска, і повноцінна м'ясна, яку можна подавати з будь-яким гарніром: картоплею, рисом, овочами. За красиве оформлення його люблять навіть привереди, які не їдять печінку в іншому вигляді. Але головне - те, що страва дуже корисна, недорога і досить проста в приготуванні. Знаючи хороший рецепт печінкового торта, ви ніколи не помилитеся - його можна готувати в будні для всіх домашніх або зробити центральним елементом святкового столу.
Кажуть, робити з печінки млинцеві коржі і формувати з них тортик першими почали українські господині. І вже потім це ноу-хау перейняли кулінари сусідніх країн. Чи так це, ми точно сказати не можемо. Але, якщо ви хочете знати, як приготувати печінковий торт, і шукаєте справжній, класичний рецепт, поспішаємо вас засмутити - ви його не знайдете. Кожен кухар робить його по-своєму. Незмінними залишаються основні інгредієнти і технологія приготування покроково.
Для того, щоб правильно передати смак цього листкового пирога, вам знадобляться такі продукти:
● печінку на вибір (яловича, куряча, свиняча);
● борошно (пшеничне або гречане);
● ріпчаста цибуля;
● курячі яйця;
● сіль, чорний перець;
● «крем» для змащування коржів (майонез, сметана, соус);
● овочева начинка за бажанням (цибуля, часник, морква, гриби).
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Печінковий торт | 13.37 | 15.42 | 10.09 | 237.33 |
Печінковий торт простий | 14.52 | 16.31 | 6.49 | 235.18 |
Печінковий торт з молоком | 11.74 | 16.56 | 7.42 | 230.97 |
Печінковий торт із свинячої печінки на сковороді | 11.94 | 16.29 | 8.55 | 230.73 |
Печінковий торт з морквою | 11.89 | 9.76 | 12.06 | 188.45 |
Важливо дотримуватися технології, зазначеної в рецепті приготування печінкового торта. Вона включає наступні етапи.
1. Підготовка тіста для коржів. Печінку вимити, очистити від жилок і плівок, порізати на шматочки розміром приблизно 3 см, пропустити через м'ясорубку з цибулею або подрібнити блендером. Додати яйця, борошно, посолити і поперчити, а потім добре розмішати міксером. Консистенція повинна нагадувати тісто для оладок.
2. Випікання млинцевих коржів. Набирайте рідке тісто ополоником, виливайте на розпечену сковороду, змащену олією. Млинці для печінкового торта смажать до рум'яної скоринки з обох сторін.
3. Приготування соусу і начинки. Для змащення багато господинь використовують майонез з подрібненим часником - краще, якщо він буде домашнім. Якщо не любите цей соус, використовуйте сметану або будь-який інший ваш улюблений. Багато кулінарів з'єднують з соусом начинку з пасерованих моркви і цибулі або будь-яку іншу за смаком.
4. Прикраса печінкового торта - в кінці готування страву змащують соусом зверху і з боків, а потім прикрашають. Для цього часто використовують терті варені яйця, нарізані овочі, маслини, зелень і все, на що вистачить фантазії.
1. Якщо ви ще недосвідчений кулінар, вибирайте для цієї страви курячу печінку, оскільки вона не гірчить і швидко готується.
2. Намагайтеся робити коржі невеликої товщини - близько 3 мм. Так торт вийде більш ніжним і тонким.
3. Печінкові коржі вийдуть ідеальними, якщо їх діаметр не перевищуватиме 20 см - тоді легше перевертати і пропікати.
4. Перш ніж подавати печінковий торт, обов'язково охолодіть його не менше двох годин у холодильнику. Ідеально, якщо він простоїть там всю ніч.
Готуйте з задоволенням, а наші рецепти з фото допоможуть вам зробити страву смачною і красивою!