Укр
Рус

Печінка

Готуємо печінку

Печінка - доступний, низькокалорійний і дуже корисний субпродукт, який обов'язково повинен бути присутнім в нашому раціоні. Завдяки джерелу корисних мікроелементів (фтору, заліза, цинку та інших), амінокислот (триптофану, лізину, метіоніну) і вітамінів (А, Е, групи В) страви з печінки благотворно впливають на здоров'я і сприяють злагодженій роботі всього організму. Про користь такої їжі і про те, як приготувати печінку правильно і смачно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Яловича печінка - покроковий рецепт, фото 1 Яловича печінка 30 4 2 з 5 - детальніше -
Печінка куряча - покроковий рецепт, фото 1 Печінка куряча 45 6 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Печінка
Вид
Категорія страви
Сезон

Корисні властивості

Регулярне вживання печінки надає профілактичну і загальнозміцнюючу дію, допомагає боротися з недугами і запобігати хворобам. Раціон, в який входять печінкові котлети, паштети і інші страви, приготовані з даного субпродукту:

● покращують кровотворення;

● нормалізують рівень цукру і гемоглобіну; 

● підвищують імунітет;

● допомагають відновитися після операцій і хвороб;

● благотворно позначаються на роботі нервової і репродуктивної систем; 

● сприяють поліпшенню пам'яті;

● підвищують концентрацію уваги.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Яловича печінка17.55 3.01 6.59 127.53
Печінка куряча12.51 5.72 3.17 118.54

Лікарі настійно рекомендують пацієнтам їсти печінку в період відновлення після інсульту або інфаркту, при цукровому діабеті, підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі.

Що можна приготувати

Рецептів приготування печінки багато. Її тушкують шматочками в сметані, смажать з цибулею і яблуками, готують найніжніші печінкові відбивні і котлети, використовують як основу для салатів, смачних запіканок, рулетів і паштетів. Печінковим фаршем начиняють пиріжки, пироги та млинці. Такі кулінарні витвори відмінно поєднуються з будь-якими гарнірами - картопляним пюре, тушкованими овочами, кашами або макаронними виробами.

Правила вибору і секрети приготування

Щоб приготувати ніжне і смачне частування, необхідно вибрати якісний і свіжий продукт. Хороша яловича печінка повинна бути пружною, глянсовою на вигляд, без обвітрених країв і пошкоджень. Відтінок - темно-червоний або бордовий, запах - солодкуватий. А ось кислуватий аромат і надмірно темний колір говорять про те, що це печінка далеко «немолодої» тварини.

Печінка курки або індички повинна бути червоно-коричневого відтінку, без пошкоджень поверхні. Світлий або жовтуватий колір свідчать про те, що птах найімовірніше хворів.

Щоб яловича печінка вийшла м'якою, її необхідно ретельно підготувати до смаження. Для цього в першу чергу знімають плівку з поверхні, видаляють жилки і кров'янисті згустки. Потім нарізають шматок на пластини, кожну з яких злегка посипають содою. Через 60 хвилин печінку промивають і обсмажують. Вона вийде дуже ніжною.

Прибрати гіркоту зі свинячої печінки допоможе попереднє замочування в молоці, сироватці або холодній воді.

Поради та рекомендації

СтвориТИ справжній кулінарний шедевр з печінки допоможуть нехитрі підказки професійних кухарів.

● Якщо готуєте печінковий бефстроганов на сковороді, обсмажуйте шматочки на сильному вогні не довше 2-4 хвилин з кожного боку, щоб не пересушити.

● Солити печінку необхідно безпосередньо перед приготуванням. Якщо упустите час, продукт стане жорстким і сухим.

● Про готовність смаженої печінки можна судити по печінковому соку. Якщо при проколюванні шматочка виделкою він не виділяється - страву можна знімати з вогню.

Тепер ви знаєте, як готувати цей продукт. Вибирайте рецепт печінки на свій смак і експериментуйте на кухні. Детальні фото та покроковий опис процесу приготування допоможуть створити чудове частування для домочадців і гостей. Приємного апетиту!

;