Печінка - доступний, низькокалорійний і дуже корисний субпродукт, який обов'язково повинен бути присутнім в нашому раціоні. Завдяки джерелу корисних мікроелементів (фтору, заліза, цинку та інших), амінокислот (триптофану, лізину, метіоніну) і вітамінів (А, Е, групи В) страви з печінки благотворно впливають на здоров'я і сприяють злагодженій роботі всього організму. Про користь такої їжі і про те, як приготувати печінку правильно і смачно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Регулярне вживання печінки надає профілактичну і загальнозміцнюючу дію, допомагає боротися з недугами і запобігати хворобам. Раціон, в який входять печінкові котлети, паштети і інші страви, приготовані з даного субпродукту:
● покращують кровотворення;
● нормалізують рівень цукру і гемоглобіну;
● підвищують імунітет;
● допомагають відновитися після операцій і хвороб;
● благотворно позначаються на роботі нервової і репродуктивної систем;
● сприяють поліпшенню пам'яті;
● підвищують концентрацію уваги.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Котлети з печінки | 14.37 | 17.66 | 12.47 | 267.73 |
Смажена печінка по-грузинськи | 16.71 | 16.77 | 3.64 | 232.58 |
Смажена свиняча печінка | 13.20 | 10.63 | 1.80 | 231.71 |
Печінка в клярі | 17.81 | 10.75 | 12.66 | 224.79 |
Печінка свиняча смажена з цибулею | 19.08 | 9.42 | 7.83 | 199.17 |
Лікарі настійно рекомендують пацієнтам їсти печінку в період відновлення після інсульту або інфаркту, при цукровому діабеті, підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі.
Рецептів приготування печінки багато. Її тушкують шматочками в сметані, смажать з цибулею і яблуками, готують найніжніші печінкові відбивні і котлети, використовують як основу для салатів, смачних запіканок, рулетів і паштетів. Печінковим фаршем начиняють пиріжки, пироги та млинці. Такі кулінарні витвори відмінно поєднуються з будь-якими гарнірами - картопляним пюре, тушкованими овочами, кашами або макаронними виробами.
Щоб приготувати ніжне і смачне частування, необхідно вибрати якісний і свіжий продукт. Хороша яловича печінка повинна бути пружною, глянсовою на вигляд, без обвітрених країв і пошкоджень. Відтінок - темно-червоний або бордовий, запах - солодкуватий. А ось кислуватий аромат і надмірно темний колір говорять про те, що це печінка далеко «немолодої» тварини.
Печінка курки або індички повинна бути червоно-коричневого відтінку, без пошкоджень поверхні. Світлий або жовтуватий колір свідчать про те, що птах найімовірніше хворів.
Щоб яловича печінка вийшла м'якою, її необхідно ретельно підготувати до смаження. Для цього в першу чергу знімають плівку з поверхні, видаляють жилки і кров'янисті згустки. Потім нарізають шматок на пластини, кожну з яких злегка посипають содою. Через 60 хвилин печінку промивають і обсмажують. Вона вийде дуже ніжною.
Прибрати гіркоту зі свинячої печінки допоможе попереднє замочування в молоці, сироватці або холодній воді.
СтвориТИ справжній кулінарний шедевр з печінки допоможуть нехитрі підказки професійних кухарів.
● Якщо готуєте печінковий бефстроганов на сковороді, обсмажуйте шматочки на сильному вогні не довше 2-4 хвилин з кожного боку, щоб не пересушити.
● Солити печінку необхідно безпосередньо перед приготуванням. Якщо упустите час, продукт стане жорстким і сухим.
● Про готовність смаженої печінки можна судити по печінковому соку. Якщо при проколюванні шматочка виделкою він не виділяється - страву можна знімати з вогню.
Тепер ви знаєте, як готувати цей продукт. Вибирайте рецепт печінки на свій смак і експериментуйте на кухні. Детальні фото та покроковий опис процесу приготування допоможуть створити чудове частування для домочадців і гостей. Приємного апетиту!