Укр
Рус

Печеня

Смачна печеня з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Смачна печеня з яловичини 60 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня - покроковий рецепт, фото 1 Печеня 90 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в горщиках з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в горщиках з куркою 50 5 3 з 5 - детальніше -
Печеня в казані - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в казані 60 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в сковороді 65 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в сотейнику в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в сотейнику в духовці 60 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із баранини - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із баранини 65 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із яловичини з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із яловичини з картоплею 75 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з індички - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з індички 75 5 3 з 5 - детальніше -
Печеня з кролика - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з кролика 80 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки в мультиварці 55 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки в сковороді 50 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки з картоплею 80 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки зі шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки зі шпинатом 80 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з лосятини - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з лосятини 115 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із м’яса 85 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня зі свинини в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня зі свинини в мультиварці 95 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня зі свинини з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня зі свинини з картоплею 80 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з качки - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з качки 70 5 3 з 5 - детальніше -
Печеня з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з грибами 70 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Печеня
Вид
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Сезон

Печеня - відмінне м'ясне частування з приводу

Смачна і ситна страва, яка прийшла на наш стіл з далеких часів, не втрачає популярності. Багато домашніх господинь із задоволенням готують на своїй кухні обсмажені шматочки м'яса або птиці, тушковані з овочами і зеленню в воді, бульйоні або сметані. Простий рецепт хороший і в будні, і в свята, а частування виходить калорійним, економним замінює одним махом перше і друге. І не важливо, приготуєте ви печеню з баранини, птиці, свинини або яловичини, гості та домочадці оцінять кулінарне творіння гідно і обов'язково попросять добавки. Давайте розбиратися, звідки з'явився цей кулінарний шедевр, чому завоював любов і визнання і як його правильно готувати.

Історія та особливості

Якому народові ми зобов'язані появою жаркого на наших столах - відповісти складно. З давніх-давен м'ясні вишукування в багатьох куточках світу готували по знайомому нам рецепту приготування: різали на шматочки м'ясо і овочі, поміщали в казанок, засипали рубаними овочами і мучили в печі до готовності.

Російська назва страви походить від слова «жар». У Росії м'ясну тушку молодої тваринної або спійманої на полюванні дичини смажили на сковороді, а запікали у власному соку на відкритому вогні протягом тривалого часу (звідси - «печений гусак», «печене порося», «рябчики печені» і т. д. ). Подавали печене м'ясо на друге (відразу після супу, щей, рибної юшки) або в кінці обіду. Починаючи з XVII століття жоден царський бенкет не обходився без розкішної страви. Подавали м'ясну страву і на весіллі царя Олексія Михайловича і Наталії Наришкіної (згадки про це зустрічаються в літописних джерелах того періоду). Однак стверджувати, що страва зародилася на російських землях, не зовсім вірно.

Деякі історики кулінарії схиляються до того, що рецепт печені - інтернаціональне надбання. Інші експерти дотримуються версії, що в Східну Європу запечене м'ясо потрапило з німецької кухні через західних послів. Прабатьком страви вважається традиційне різдвяне частування Sauerbraten. Витриману в вишуканому маринаді з винного оцту і овочів запечену яловичину в німецьких сім'ях готують до зимового свята донині.

Також існує легенда, що спеченя - єдина в історії кулінарії страва-аристократ. Дворянський титул завітав кулінарній вишуканості самий велелюбний король Англії - Карл II. Скуштувавши найніжнішого м'яса, монарх був у захваті вже після першої ложки, тут же оголив шпагу і справив творіння кухарів в дворяни. 

Готуємо за всіма правилами

Способів і рецептів приготування печені - безліч. Професійні кухарі рекомендують в якості основного інгредієнта - молоду баранину, попередньо замариновану в суміші фенхеля і м'яти, парну телятину в розмарині і любистку або курку в маринаді з часнику і майорану. Прихильники вегетаріанської кухні можуть приготувати пісну, але не менш смачну і ароматну страву, замінивши в рецепті печені м'ясо білими грибами.

Для готування підійде духова шафа, плита або мультиварка. Багато господинь вважають за краще використовувати глиняні горщики або товстостінний казанок, який відмінно тримає температуру і дозволяє інгредієнтам повільно нтомитися до готовності. Але, якщо ви приготуєте частування в сковороді або каструлі, - це не буде злочином. 

Отже, обсмажене шматочками м'ясо і нарізані кубиками овочі (картопля, морква, цибуля, помідори, болгарський перець - імпровізують в своє задоволення) складіть шарами або упереміш в глибокий посуд, залийте бульйоном або водою, накрийте кришкою і тушкуйте до готовності. Для підсилення смаку і аромату в кінці можна додати в печеню рубану петрушку або ложку сметани. 

Рекомендації та поради

● Щоб кулінарне творіння пахло і тануло на губах, обрану лопатку або ошийок очистіть від сухожиль і плівок і замаринуйте цілком на кілька годин у винному оцті, лимонному соці або власному соку з додаванням спецій і пряних трав. 

● М'ясні шматочки вийдуть соковитими, якщо солити безпосередньо перед тушкуванням, але ніяк не раніше (сіль забирає зайву вологу, і м'ясо стає сухим). 

● Викладаючи інгредієнти шарами, на дно посуду кладіть продукт, для приготування якого потрібно більше часу, при цьому ємність заповнюйте не більше ніж на ⅔ (щоб уникнути витікання та розбризкування бульйону).

● Подача за столом хай буде ефектною, якщо глиняні кришки від горщиків замінити рум'яною скоринкою з прісного тіста.

Ми навчимо вас, як приготувати печеню правильно. Вибирайте рецепт з докладним покроковим описом і фото, і ваш кулінарний шедевр обов'язково припаде до смаку навіть найвибагливішим дегустаторам!