Паелья - страва національної іспанської кухні, яка готується на основі рису, підфарбованого шафраном до золотистого кольору. Як стверджують іспанці, в їх кулінарії існує більше 300 рецептів паельї, що відрізняються інгредієнтами, властивими тому чи іншому регіону країни. Якщо ви бажаєте спробувати це кулінарне творіння, немає необхідності відправлятися в ресторан з автентичним меню. Створити іспанське частування можна власноруч в домашніх умовах. Як приготувати паелью правильно і в чому особливості цієї страви, ми вам зараз розповімо.
Незважаючи на те, що паелья традиційно вважається іспанською стравою, самі іспанці відносять її до класичної кухні Валенсії. Саме в цьому регіоні з'явилося дане частування, яке отримало назву від валенсийского слова «paella», що означає «сковорода». Готується страва з білого рису, підфарбованого в процесі приготування шафраном, м'ясних інгредієнтів (курятини або кролятини), бобів, зелених овочів, равликів і різних спецій. Також можна приготувати морський варіант частування, в якому равлики і м'ясо замінюються морепродуктами - креветками, кальмарами, восьминогами і т. д. Також користується популярністю паелья «чорний рис», де рисова крупа в процесі варіння підфарбовується чорнилом каракатиці.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Паелья овочева | 3.59 | 4.76 | 22.23 | 152.63 |
Паелья з куркою і морепродуктами | 9.35 | 10.75 | 10.07 | 178.87 |
Паелья з морепродуктами | 9.66 | 4.87 | 14.04 | 144.68 |
Паелья з креветками | 9.35 | 8.35 | 14.96 | 178.32 |
Паелья з мідіями | 6.18 | 0.99 | 18.49 | 133.67 |
Щоб приготувати це іспанське частування, необхідно дотримуватися кількох правил.
1. Страва готується в спеціальній великій і плоскій сковороді, в якій рис вариться особливим способом.
2. У сковороду наливають трохи оливкового масла, всипають цибулю, часник, моркву і обсмажують все до готовності.
3. Потім викладають нарізане невеликими шматочками куряче м'ясо. Якщо паелья буде з морепродуктами, то вони додаються на завершальному етапі приготування.
4. Коли курка трохи присмажилася, в сковороду висипають рис і рівномірно розподіляють його по всій поверхні.
5. Заливають інгредієнти заздалегідь підготовленим бульйоном і розведеним у воді шафраном і тушкують 30-40 хвилин на повільному вогні, не накриваючи кришкою сковороду, щоб випарувалася зайва рідина.
6. На завершальному етапі сковороду з паельєю накривають кришкою і дають настоятися перед подачею 10-15 хвилин.
Хочете здивувати гостей іспанським делікатесом? Скористайтеся нехитрими секретами професійних кухарів. У вас вийде справжній гастрономічний шедевр з чудовим видом і смаком.
● Велике значення має те, на якому вогні ви готуєте паелью. В ідеалі полум'я повинно охоплювати всю площу сковороди, рівномірно прогріваючи її з усіх боків (а не тільки середину сковорідки). Справжня Паелья готується на відкритому вогні або на спеціальній плиті для приготування рису (з розсіювачем полум'я).
● Залежно від додаткових інгредієнтів вибирається бульйон. До м'ясних добавок - м'ясний, до риби - рибний, до овочів - овочевий.
● Якщо ви використовуєте в приготуванні заморожені креветки або морський коктейль, викладайте їх поверх рису за кілька хвилин до готовності.
● Коли рис звариться, максимально збільште вогонь, щоб на дні сковороди утворилася характерна для паельї скоринка, яку обов'язково потрібно з'їсти, а не залишати на тарілці (вважається поганим тоном).
Тепер ви знаєте, як готувати чудову паелью. Вибирайте на сайті рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!