Укр
Рус

Омлет

Омлет

Ніжна яєчна запіканка знайома багатьом з нас з дитинства. Багато господинь готують її на сніданок, адже рецепт приготування омлету такий простий, що з завданням впорається навіть новачок на кухні. Як створити цю страву в домашніх умовах, в чому особливості та секрети цього кулінарного винаходу, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Швидкий омлет в мікрохвильовці - покроковий рецепт, фото 1 Швидкий омлет в мікрохвильовці 25 2 2 з 5 - детальніше -
Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 35 2 2 з 5 - детальніше -
Закусочний рулет з омлету - покроковий рецепт, фото 1 Закусочний рулет з омлету 35 2 2 з 5 - детальніше -
Іспанський омлет - покроковий рецепт, фото 1 Іспанський омлет 35 3 2 з 5 - детальніше -
Як приготувати омлет - покроковий рецепт, фото 1 Як приготувати омлет 20 1 2 з 5 - детальніше -
Класичний омлет - покроковий рецепт, фото 1 Класичний омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Овочевий омлет з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Овочевий омлет з грибами 30 1 2 з 5 - детальніше -
Омлет - покроковий рецепт, фото 1 Омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет в перці - покроковий рецепт, фото 1 Омлет в перці 35 3 2 з 5 - детальніше -
Омлет для дітей - покроковий рецепт, фото 1 Омлет для дітей 15 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з кабачків - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з кабачків 20 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет класичний - покроковий рецепт, фото 1 Омлет класичний 20 1 2 з 5 - детальніше -
Омлет на пару - покроковий рецепт, фото 1 Омлет на пару 35 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет по-французьки - покроковий рецепт, фото 1 Омлет по-французьки 15 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет по-японськи - покроковий рецепт, фото 1 Омлет по-японськи 70 4 2 з 5 - детальніше -
Омлет з беконом - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з беконом 35 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з беконом і сиром - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з беконом і сиром 20 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з броколі в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з броколі в духовці 35 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з грибами 25 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з замороженим шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з замороженим шпинатом 30 4 2 з 5 - детальніше -
Омлет з ковбасою - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з ковбасою 20 1 2 з 5 - детальніше -
Омлет зі скибочками хліба - покроковий рецепт, фото 1 Омлет зі скибочками хліба 15 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з майонезом - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з майонезом 35 3 3 з 5 - детальніше -
Омлет з макаронами - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з макаронами 45 3 3 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком 30 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком на сковороді 20 4 2 з 5 - детальніше -
Омлет з м’ясом по-арабськи - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з м’ясом по-арабськи 25 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з помідорами - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з помідорами 20 1 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Омлет
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Сезон

Визначення та особливості

Відповідно до історії кулінарії, появою рецепта омлету ми зобов'язані французьким кухарям, які винайшли ніжне частування з перемішаних яєць, підсмажених на розпеченій сковороді на вершковому маслі. Саме так виглядає класичний рецепт: страва нагадує яєчний млинець, який перед подачею до столу згортають навпіл або трубочкою і приправляють рубаною зеленню. Поживна і смачна страва може бути не тільки відмінним варіантом для сніданку, а й вигідним частуванням святкового столу.

Пишний омлет, нагадує повітряне суфле, - винахід радянських кулінарів. Щоб домогтися легкості, в рецепт додали молоко, а процес перемішування інгредієнтів замінили активним взбиванием. Запіканка виходила пишною, ситною і смачною і відмінно підходила для дитячого харчування. Тому багато хто з нас до сих пір люблять омлет, який запам'ятався з часів дитячого саду.

Види і варіації

Незважаючи на французьке коріння омлету, в кухнях різних народів світу присутні схожі кулінарні витвори на основі збитих яєць. Італійці називають страву фріттата, іспанці - тортилья, білоруси - драчена, японці - омурайсу. Серед додаткових компонентів: тертий сир, овочі, рис та інші інгредієнти, які доповнюють смак характерними нотками.

Як готувати

Щоб правильно приготувати омлет, необхідно враховувати кілька основних правил:

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Іспанський омлет0.00 99.00 0.00 898.00
Омлет з помідорами та болгарським перцем0.00 99.00 0.00 898.00
Французький омлет0.20 65.60 0.80 602.20
Омлет зі шпинатом6.31 49.25 2.12 484.25
Омлет з помідорами13.00 42.11 1.56 445.00

● Вибирайте якісні продукти. Якщо є можливість, використовуйте домашні яйця, молоко і вершкове масло, тоді омлет вийде не тільки смачним, але і дуже корисним.

● Щоб яєчна запіканка рівномірно присмажилася з усіх боків і не підгоріла знизу, готуйте її на чавунній сковороді або товстостінній сковорідці з антипригарним покриттям. Тонкий алюмінієвий посуд для таких кулінарних експериментів не підійде.

● Смажити омлет теж потрібно вміти. Збиті яйця виливають на розпечену сковороду, вичікують пару хвилин, а потім, зменшивши вогонь на мінімальний, витримують на плиті до готовності.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати сім'ю і гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся нехитрими секретами професійних кухарів, і ваш омлет буде гідний захоплення.

1. Яйця і молоко, які використовуються для приготування, повинні бути кімнатної температури.

2. Пишність запіканки багато в чому залежить від кількості молока. Розраховуйте його обсяг, виходячи з наступної пропорції: на 1 яйце - 60 г молока. 

3. Допускається використання сметани або жирних вершків. Це додасть частуванню ніжний вершковий смак.

4. Якщо ви робите омлет з начинкою (смажені гриби, шматочки помідорів або болгарського перцю, шинки, ковбаси і т. д.), додайте компоненти в останній момент, коли основна маса вже збита.

5. Професійні кухарі смажать омлет тільки на вершковому маслі, жирністю не менше 72%. Використовувати рафіноване соняшникове, кукурудзяне або оливкове не рекомендується.

6. Щоб низ не пригорав, періодично струшуйте сковороду або піднімайте омлет лопаткою.

Тепер ви знаєте, як приготувати омлет. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування, експериментуйте зі смаками і насолоджуйтеся повітряним і поживним частуванням. Приємного апетиту!