Укр
Рус

Омлет

Омлет

Ніжна яєчна запіканка знайома багатьом з нас з дитинства. Багато господинь готують її на сніданок, адже рецепт приготування омлету такий простий, що з завданням впорається навіть новачок на кухні. Як створити цю страву в домашніх умовах, в чому особливості та секрети цього кулінарного винаходу, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Варений омлет в пакеті - покроковий рецепт, фото 1 Варений омлет в пакеті 35 2 2 з 5 - детальніше -
Класичний омлет - покроковий рецепт, фото 1 Класичний омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з ковбасою - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з ковбасою 20 1 2 з 5 - детальніше -
Омлет з макаронами - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з макаронами 45 3 3 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком 30 2 2 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком та сметаною - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком та сметаною 20 3 2 з 5 - детальніше -
Омлет з молоком на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Омлет з молоком на сковороді 20 4 2 з 5 - детальніше -
Омлет зі шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Омлет зі шпинатом 25 1 2 з 5 - детальніше -
Пишний омлет в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Пишний омлет в духовці 40 6 3 з 5 - детальніше -
Французький омлет - покроковий рецепт, фото 1 Французький омлет 25 2 2 з 5 - детальніше -
Фріттата з кабачками - покроковий рецепт, фото 1 Фріттата з кабачками 45 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Омлет
Вид
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Сезон

Визначення та особливості

Відповідно до історії кулінарії, появою рецепта омлету ми зобов'язані французьким кухарям, які винайшли ніжне частування з перемішаних яєць, підсмажених на розпеченій сковороді на вершковому маслі. Саме так виглядає класичний рецепт: страва нагадує яєчний млинець, який перед подачею до столу згортають навпіл або трубочкою і приправляють рубаною зеленню. Поживна і смачна страва може бути не тільки відмінним варіантом для сніданку, а й вигідним частуванням святкового столу.

Пишний омлет, нагадує повітряне суфле, - винахід радянських кулінарів. Щоб домогтися легкості, в рецепт додали молоко, а процес перемішування інгредієнтів замінили активним взбиванием. Запіканка виходила пишною, ситною і смачною і відмінно підходила для дитячого харчування. Тому багато хто з нас до сих пір люблять омлет, який запам'ятався з часів дитячого саду.

Види і варіації

Незважаючи на французьке коріння омлету, в кухнях різних народів світу присутні схожі кулінарні витвори на основі збитих яєць. Італійці називають страву фріттата, іспанці - тортилья, білоруси - драчена, японці - омурайсу. Серед додаткових компонентів: тертий сир, овочі, рис та інші інгредієнти, які доповнюють смак характерними нотками.

Як готувати

Щоб правильно приготувати омлет, необхідно враховувати кілька основних правил:

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Французький омлет0.20 65.60 0.80 602.20
Омлет зі шпинатом6.31 49.25 2.12 484.25
Омлет з макаронами 13.56 18.88 38.66 392.11
Омлет з молоком12.71 29.14 6.14 344.29
Омлет з молоком та сметаною2.00 32.65 2.71 320.65

● Вибирайте якісні продукти. Якщо є можливість, використовуйте домашні яйця, молоко і вершкове масло, тоді омлет вийде не тільки смачним, але і дуже корисним.

● Щоб яєчна запіканка рівномірно присмажилася з усіх боків і не підгоріла знизу, готуйте її на чавунній сковороді або товстостінній сковорідці з антипригарним покриттям. Тонкий алюмінієвий посуд для таких кулінарних експериментів не підійде.

● Смажити омлет теж потрібно вміти. Збиті яйця виливають на розпечену сковороду, вичікують пару хвилин, а потім, зменшивши вогонь на мінімальний, витримують на плиті до готовності.

Поради та рекомендації

Хочете здивувати сім'ю і гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся нехитрими секретами професійних кухарів, і ваш омлет буде гідний захоплення.

1. Яйця і молоко, які використовуються для приготування, повинні бути кімнатної температури.

2. Пишність запіканки багато в чому залежить від кількості молока. Розраховуйте його обсяг, виходячи з наступної пропорції: на 1 яйце - 60 г молока. 

3. Допускається використання сметани або жирних вершків. Це додасть частуванню ніжний вершковий смак.

4. Якщо ви робите омлет з начинкою (смажені гриби, шматочки помідорів або болгарського перцю, шинки, ковбаси і т. д.), додайте компоненти в останній момент, коли основна маса вже збита.

5. Професійні кухарі смажать омлет тільки на вершковому маслі, жирністю не менше 72%. Використовувати рафіноване соняшникове, кукурудзяне або оливкове не рекомендується.

6. Щоб низ не пригорав, періодично струшуйте сковороду або піднімайте омлет лопаткою.

Тепер ви знаєте, як приготувати омлет. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування, експериментуйте зі смаками і насолоджуйтеся повітряним і поживним частуванням. Приємного апетиту!

;