Ніжна яєчна запіканка знайома багатьом з нас з дитинства. Багато господинь готують її на сніданок, адже рецепт приготування омлету такий простий, що з завданням впорається навіть новачок на кухні. Як створити цю страву в домашніх умовах, в чому особливості та секрети цього кулінарного винаходу, ми вам зараз розповімо.
Відповідно до історії кулінарії, появою рецепта омлету ми зобов'язані французьким кухарям, які винайшли ніжне частування з перемішаних яєць, підсмажених на розпеченій сковороді на вершковому маслі. Саме так виглядає класичний рецепт: страва нагадує яєчний млинець, який перед подачею до столу згортають навпіл або трубочкою і приправляють рубаною зеленню. Поживна і смачна страва може бути не тільки відмінним варіантом для сніданку, а й вигідним частуванням святкового столу.
Пишний омлет, нагадує повітряне суфле, - винахід радянських кулінарів. Щоб домогтися легкості, в рецепт додали молоко, а процес перемішування інгредієнтів замінили активним взбиванием. Запіканка виходила пишною, ситною і смачною і відмінно підходила для дитячого харчування. Тому багато хто з нас до сих пір люблять омлет, який запам'ятався з часів дитячого саду.
Незважаючи на французьке коріння омлету, в кухнях різних народів світу присутні схожі кулінарні витвори на основі збитих яєць. Італійці називають страву фріттата, іспанці - тортилья, білоруси - драчена, японці - омурайсу. Серед додаткових компонентів: тертий сир, овочі, рис та інші інгредієнти, які доповнюють смак характерними нотками.
Щоб правильно приготувати омлет, необхідно враховувати кілька основних правил:
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Іспанський омлет | 0.00 | 99.00 | 0.00 | 898.00 |
Омлет з помідорами та болгарським перцем | 0.00 | 99.00 | 0.00 | 898.00 |
Французький омлет | 0.20 | 65.60 | 0.80 | 602.20 |
Омлет зі шпинатом | 6.31 | 49.25 | 2.12 | 484.25 |
Омлет з помідорами | 13.00 | 42.11 | 1.56 | 445.00 |
● Вибирайте якісні продукти. Якщо є можливість, використовуйте домашні яйця, молоко і вершкове масло, тоді омлет вийде не тільки смачним, але і дуже корисним.
● Щоб яєчна запіканка рівномірно присмажилася з усіх боків і не підгоріла знизу, готуйте її на чавунній сковороді або товстостінній сковорідці з антипригарним покриттям. Тонкий алюмінієвий посуд для таких кулінарних експериментів не підійде.
● Смажити омлет теж потрібно вміти. Збиті яйця виливають на розпечену сковороду, вичікують пару хвилин, а потім, зменшивши вогонь на мінімальний, витримують на плиті до готовності.
Хочете здивувати сім'ю і гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся нехитрими секретами професійних кухарів, і ваш омлет буде гідний захоплення.
1. Яйця і молоко, які використовуються для приготування, повинні бути кімнатної температури.
2. Пишність запіканки багато в чому залежить від кількості молока. Розраховуйте його обсяг, виходячи з наступної пропорції: на 1 яйце - 60 г молока.
3. Допускається використання сметани або жирних вершків. Це додасть частуванню ніжний вершковий смак.
4. Якщо ви робите омлет з начинкою (смажені гриби, шматочки помідорів або болгарського перцю, шинки, ковбаси і т. д.), додайте компоненти в останній момент, коли основна маса вже збита.
5. Професійні кухарі смажать омлет тільки на вершковому маслі, жирністю не менше 72%. Використовувати рафіноване соняшникове, кукурудзяне або оливкове не рекомендується.
6. Щоб низ не пригорав, періодично струшуйте сковороду або піднімайте омлет лопаткою.
Тепер ви знаєте, як приготувати омлет. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування, експериментуйте зі смаками і насолоджуйтеся повітряним і поживним частуванням. Приємного апетиту!