Укр
Рус

Нирки

Готуємо нирки

Нирки - широкодоступний субпродукт, на основі якого можна приготувати безліч смачних і корисних страв. У кулінарії їх використовують в різних рецептах розсольників і солянок, смажать і тушкують, подають в сметанному соусі, включають до складу підлив до гарнірів. Такі частування благотворно позначаються на здоров'ї, так як продукт багатий корисними речовинами і вітамінами. Про те, в чому користь такої їжі і як приготувати нирки правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Нирки - покроковий рецепт, фото 1 Нирки 35 5 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Нирки
Вид
Категорія страви

Користь і особливості

Нирки, як і печінка, дуже корисний низькокалорійний субпродукт, який часто використовують для приготування повсякденних і святкових частувань. Завдяки значній кількості в складі мікроелементів (магнію, заліза, кальцію, натрію, селену, фосфору та інших), вітамінів (А, В1, В2, В9, С, D, Е, К, РР), насичених жирних кислот і екстрактивних речовин нирки дуже корисні для здоров'я. При регулярному їх вживанні відбувається очищення організму від токсинів, поліпшення гормонального фону (особливо гормонів щитовидної залози), нормалізується робота шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, відновлюються нервові волокна і зміцнюються стінки судин.

Через низьку калорійність (86 ккал на 100 г продукту) страви з нирок рекомендується включати в дієти, спрямовані на зниження ваги. 

Як готувати

У приготуванні нирок є свої тонкощі і секрети, які необхідно враховувати, щоб створити смачне і корисне частування. Багато господинь бояться використовувати цей продукт, так як він володіє специфічним запахом, пов'язаний з прямою функцією даного органу. Досвідчені кулінари запевняють, що правильно вибравши нирки і дотримуючись технології приготування, кулінарний шедевр не розчарує ніякими сторонніми смаками і ароматами.

Прибрати специфічний запах допомагає вимочування (не менше 3-6 годин з періодичною заміною води), видалення капсули, сечоводів і судин . Вимочувати нирки можна в холодній воді, в молоці, в оцті, в оцтовому розчині. 

Також позбутися неприємного запаху допоможе відварювання. Очищені нирки нарізають на порційні шматки, заливають холодною водою і доводять до кипіння. Після закипання рідину зливають, нирки добре промивають під проточною водою, заливають свіжою і знову ставлять на вогонь. Варять 30 хвилин, а потім ще раз змінюють воду і промивають продукт. Зазвичай після другого кип'ятіння специфічний запах йде. Якщо цього не сталося, можна проварити нирки втретє, але не більше (інакше вони будуть жорсткими). ​​

Поради та рекомендації

Скористайтеся підказками досвідчених кухарів, і, який би рецепт приготування нирок ви не вибрали, у вас вийде справжній кулінарний шедевр. 

● При варінні сіль додають в каструлю після останньої зміни води.

● Свинячі і баранячі нирки невеликого розміру, тому їх можна готувати цілком, попередньо опустивши на 2-3 хвилини в окріп. Яловичі розрізають на кілька частин і відварюють перед наступним посмаженням або тушкуванням.

● Перед приготуванням обов'язково видаліть жир. При термічній обробці він стає жорстким і псує смак страви.

● Смажте нирки на сильному вогні. Це дозволить уникнути зайвої втрати соковитості.

● Продукт може зберігатися в морозильній камері до півроку (температура не нижче -16 градусів), не втрачаючи своїх корисних властивостей.

Тепер ви знаєте, як готувати цей субпродукт. Вибирайте рецепт нирок з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і дивуйте гостей відмінним смаком простого і доступного частування. Приємного апетиту!

;