Укр
Рус

Мясо

Готуємо м'ясо

М'ясні страви присутні в традиційних кухнях більшості народів світу, тому рецептів приготування м'яса - безліч. Його запікають у духовці, готують на відкритому вогні, смажать на сковороді, використовують для приготування бульйонів, котлет, ковбас та інших кулінарних шедеврів. Без м'ясних страв не обходиться жодне святкове застілля, пікнік або повсякденний обід. Як приготувати м'ясо в домашніх умовах і чим так корисний цей продукт, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Вірменський шашлик - покроковий рецепт, фото 1 Вірменський шашлик 40 6 3 з 5 - детальніше -
Вірменський шашлик зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Вірменський шашлик зі свинини 60 4 3 з 5 - детальніше -
Бефстроганов - покроковий рецепт, фото 1 Бефстроганов 45 2 2 з 5 - детальніше -
Бешбармак - покроковий рецепт, фото 1 Бешбармак 100 5 4 з 5 - детальніше -
Биточки з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з яловичини 40 2 3 з 5 - детальніше -
Биточки з індички - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з індички 50 4 3 з 5 - детальніше -
Биточки з курячого фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з курячого фаршу 40 2 3 з 5 - детальніше -
Биточки з курячого філе - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з курячого філе 35 2 3 з 5 - детальніше -
Биточки зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Биточки зі свинини 45 3 3 з 5 - детальніше -
Биточки з фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Биточки з фаршу 50 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яловичини 35 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс зі свинини 45 2 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з телятини 45 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з фаршу 70 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс класичний - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс класичний 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс на грилі - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс на грилі 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс по флорентійськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по флорентійськи 35 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по-татарськи 40 1 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з кров’ю - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з кров’ю 50 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яйцем 35 2 2 з 5 - детальніше -
Буженина - покроковий рецепт, фото 1 Буженина 80 5 2 з 5 - детальніше -
Буженина в духовці у фользі - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в духовці у фользі 85 4 3 з 5 - детальніше -
Буженина в тісті - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в тісті 0 3 50 з 5 - детальніше -
Буженина варена - покроковий рецепт, фото 1 Буженина варена 120 4 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинини "Ніжність" - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинини "Ніжність" 120 1 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинини в фользі - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинини в фользі 95 5 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинячої шиї - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинячої шиї 120 4 3 з 5 - детальніше -
Віденський шніцель - покроковий рецепт, фото 1 Віденський шніцель 45 8 3 з 5 - детальніше -
Шинка - покроковий рецепт, фото 1 Шинка 120 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Мясо
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Корисні властивості

Серед найбільш поширених і часто вживаних видів м'яса - свинина, яловичина, баранина, курятина, індичатина, кролятина. Деякі народи використовують в їжу конину, верблюжатину, козлятину, м'ясо інших тварин. Все залежить від кулінарних традицій тієї чи іншої країни. Завдяки своїм складом і поживною цінністю м'ясні продукти є важливим джерелом білка, тваринних жирів, вітамінів групи В, Е, D і А, які засвоюються нашим організмом на 95%. М'ясо багате фосфором, залізом, магнієм, калієм, йодом та іншими мікроелементами. З огляду на такий склад, дієтологи рекомендують обов'язково включати м'ясні страви в раціон дітей і літніх людей. 

Що можна приготувати з м'яса

Найдавніший спосіб приготування м'яса - запікання цільних шматків на відкритому вогні або в печі. І зараз рецепти м'яса в духовці можна зустріти в кулінарних книгах різних народів. Запікати можна будь-яку частину туші, окремо м'якоть або м'ясо на кістці. Східна кухня віддає перевагу баранині і яловичині, європейська кулінарія пропонує частування зі свинини. М'ясо свійської птиці популярне в Азії, Латинській Америці та Африці.

Також м'ясо використовується не тільки як окрема страва, а й як інгредієнт для приготування інших кулінарних витворів: жаркого, рагу, салатів , м'ясних пирогів, запіканок і т. д. У цих цілях, як правило, використовують дрібно нарізане або перекручене м'ясо (фарш) свіже або відварене. М'ясні частування виходять апетитними, смачними і ситними, надовго вгамовуючі почуття голоду.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Домашня ковбаса в духовці13.40 31.41 0.38 341.45
Запечені курячі гомілки з картоплею в духовці7.89 8.94 9.88 155.34
Запечене м’ясо в рукаві11.27 13.83 5.61 197.35
Домашня ковбаса з фаршу14.47 18.84 1.97 240.82
Свинячі ніжки14.06 15.10 3.01 204.32

Поради та рекомендації

Звичайно, ягня телятини або курчата і інше молоде м'ясо виходить м'яким і тане в роті. А що робити, якщо баранина або яловичина застара? Щоб зробити м'ясо соковитим і ніжним, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

1. Якщо яловичина «не першої молодості», перед приготуванням розріжте її на стейки, загорніть кожен шматок в харчову плівку, добре відбийте з обох сторін молоточком і обсмажте на розпеченій сковороді.

2. На жорсткість м'яса впливають плівки і сухожилля, тому ретельно видаляйте їх перед приготуванням.

3. Маринування сприяє розм'якшенню з'єднувальних волокон, отже, робить м'ясо більш м'яким. В якості маринаду можна використовувати кисломолочні продукти, сік лимона або граната, винний або столовий оцет, пиво і вино. Наріжте м'ясо порційними шматками, замаринуйте і відправте в холодильник на 2-4 години.

4. Щоб яловичина або свинина вийшла соковитою при смаженні, потрібно зберегти в ній м'ясні соки. Для цього шматок швидко обсмажують з двох сторін на розпеченій сковороді або використовують паніровку (борошно або мелені сухарі).

5. М'ясо вийде ароматним і ніжним, якщо його запекти у фользі або рукаві у власному соку. Натріть шматок спеціями, нашпигуйте часником і відправте в духовку, розігріту до 200-220 градусів на 1-2 години томитися до готовності.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати м'ясо. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!