Укр
Рус

Мясо

Готуємо м'ясо

М'ясні страви присутні в традиційних кухнях більшості народів світу, тому рецептів приготування м'яса - безліч. Його запікають у духовці, готують на відкритому вогні, смажать на сковороді, використовують для приготування бульйонів, котлет, ковбас та інших кулінарних шедеврів. Без м'ясних страв не обходиться жодне святкове застілля, пікнік або повсякденний обід. Як приготувати м'ясо в домашніх умовах і чим так корисний цей продукт, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Шинка - покроковий рецепт, фото 1 Шинка 120 4 3 з 5 - детальніше -
Шинка монастирська - покроковий рецепт, фото 1 Шинка монастирська 145 1 2 з 5 - детальніше -
Грудинка - покроковий рецепт, фото 1 Грудинка 120 1 3 з 5 - детальніше -
Запечена бараняча нога - покроковий рецепт, фото 1 Запечена бараняча нога 100 4 3 з 5 - детальніше -
Індичка запечена - покроковий рецепт, фото 1 Індичка запечена 70 1 2 з 5 - детальніше -
М’ясо на аерогрилі - покроковий рецепт, фото 1 М’ясо на аерогрилі 120 2 3 з 5 - детальніше -
М’ясо з грибами - покроковий рецепт, фото 1 М’ясо з грибами 60 4 3 з 5 - детальніше -
М’ясо тушковане з чорносливом - покроковий рецепт, фото 1 М’ясо тушковане з чорносливом 70 3 3 з 5 - детальніше -
Реберця в повільноварці - покроковий рецепт, фото 1 Реберця в повільноварці 60 6 3 з 5 - детальніше -
Тушковане м’ясо з цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Тушковане м’ясо з цибулею 90 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Мясо
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Інгредієнти
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей
Сезон

Корисні властивості

Серед найбільш поширених і часто вживаних видів м'яса - свинина, яловичина, баранина, курятина, індичатина, кролятина. Деякі народи використовують в їжу конину, верблюжатину, козлятину, м'ясо інших тварин. Все залежить від кулінарних традицій тієї чи іншої країни. Завдяки своїм складом і поживною цінністю м'ясні продукти є важливим джерелом білка, тваринних жирів, вітамінів групи В, Е, D і А, які засвоюються нашим організмом на 95%. М'ясо багате фосфором, залізом, магнієм, калієм, йодом та іншими мікроелементами. З огляду на такий склад, дієтологи рекомендують обов'язково включати м'ясні страви в раціон дітей і літніх людей. 

Що можна приготувати з м'яса

Найдавніший спосіб приготування м'яса - запікання цільних шматків на відкритому вогні або в печі. І зараз рецепти м'яса в духовці можна зустріти в кулінарних книгах різних народів. Запікати можна будь-яку частину туші, окремо м'якоть або м'ясо на кістці. Східна кухня віддає перевагу баранині і яловичині, європейська кулінарія пропонує частування зі свинини. М'ясо свійської птиці популярне в Азії, Латинській Америці та Африці.

Також м'ясо використовується не тільки як окрема страва, а й як інгредієнт для приготування інших кулінарних витворів: жаркого, рагу, салатів , м'ясних пирогів, запіканок і т. д. У цих цілях, як правило, використовують дрібно нарізане або перекручене м'ясо (фарш) свіже або відварене. М'ясні частування виходять апетитними, смачними і ситними, надовго вгамовуючі почуття голоду.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
М’ясо з грибами10.74 1.22 3.96 80.00
Шинка6.40 8.30 0.73 105.29
Тушковане м’ясо з цибулею15.87 5.69 7.55 157.42
Грудинка13.97 12.26 9.15 208.15
Шинка монастирська15.23 20.09 3.71 262.45

Поради та рекомендації

Звичайно, ягня телятини або курчата і інше молоде м'ясо виходить м'яким і тане в роті. А що робити, якщо баранина або яловичина застара? Щоб зробити м'ясо соковитим і ніжним, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

1. Якщо яловичина «не першої молодості», перед приготуванням розріжте її на стейки, загорніть кожен шматок в харчову плівку, добре відбийте з обох сторін молоточком і обсмажте на розпеченій сковороді.

2. На жорсткість м'яса впливають плівки і сухожилля, тому ретельно видаляйте їх перед приготуванням.

3. Маринування сприяє розм'якшенню з'єднувальних волокон, отже, робить м'ясо більш м'яким. В якості маринаду можна використовувати кисломолочні продукти, сік лимона або граната, винний або столовий оцет, пиво і вино. Наріжте м'ясо порційними шматками, замаринуйте і відправте в холодильник на 2-4 години.

4. Щоб яловичина або свинина вийшла соковитою при смаженні, потрібно зберегти в ній м'ясні соки. Для цього шматок швидко обсмажують з двох сторін на розпеченій сковороді або використовують паніровку (борошно або мелені сухарі).

5. М'ясо вийде ароматним і ніжним, якщо його запекти у фользі або рукаві у власному соку. Натріть шматок спеціями, нашпигуйте часником і відправте в духовку, розігріту до 200-220 градусів на 1-2 години томитися до готовності.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати м'ясо. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!

;