Укр
Рус

Мясо в духовці

М'ясо в духовці

М'ясо в духовці - улюблена багатьма господинями страва, яка позбавляє від тривалого стояння біля плити. Запікаючи окіст або вирізку, ви без особливих зусиль створите апетитне і смачне частування для повсякденного або святкового столу. Рецептів приготування м'яса в духовці багато. Готувати таким способом можна все, що побажаєте - курку, качку, індичку, телятину, свинину або баранину. Як приготувати кулінарний шедевр в духовці в домашніх умовах і чому запікання так популярно, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Курка в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Курка в духовці 120 6 2 з 5 - детальніше -
Курка з картоплею в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Курка з картоплею в духовці 90 6 3 з 5 - детальніше -
М’ясо в духовці - покроковий рецепт, фото 1 М’ясо в духовці 60 3 3 з 5 - детальніше -
Свинина в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Свинина в духовці 120 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Мясо в духовці
Вид
Категорія страви

Особливості приготування

На відміну від смаженого на сковороді, м'ясо, запечене в духовці, не тільки ароматне, а й корисніше. Рум'яна кірочка, яка утворюється в процесі запікання, не містить небезпечних канцерогенів, що виділяються при горінні масла на сковорідці. Тому, ті, хто піклуються про здорове харчування, вибирають такий вид термообробки продуктів.

Запікати м'ясо в духовці можна кількома способами:

1. Відкритий. При такому приготуванні підготовлений шматок м'яса нанизують на рожен або викладають в деко або спеціальну форму і відправляють томитися в духовку до повної готовності.

2. Закритий. Запікання відбувається в рукаві, фользі, горщиках або будь-який інший посуді під кришкою.

3. Короткочасний. Приготоване будь-яким способом м'ясо відправляють в духовку на 10-15 хвилин для отримання рум'яної скоринки. 

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Курка з картоплею в духовці7.34 11.50 9.13 172.22
М’ясо в духовці13.46 17.78 0.88 223.74
Курка в духовці12.97 18.97 2.15 232.06
Свинина в духовці17.68 11.29 0.94 179.23

Тонкощі і секрети

Щоб кулінарне творіння вдалося на славу, необхідно знати певні правила приготування м'яса в духовці, починаючи з вибору продукту.

● Вибирайте для запікання не дуже суху частину туші. Ідеальний варіант - шматок з невеликим жировим прошарком. У процесі запікання жир розтопиться, і страва вийде соковитою і ніжною. Особливо це важливо, якщо ви готуєте м'ясо відкритим способом, коли час від часу його необхідно поливати соком, що виділився.

● Температурний режим також має значення. Свинину і баранину рекомендується готувати при 200-240 градусах, а ось для яловичини встановлюйте терморегулятор на позначку 100-150 градусів і томіт її у власному соку 2-4 години.

● Жорстке м'ясо перед запіканням необхідно замаринувати, щоб розм'якшити волокна. Для цього підійде маринад на основі цитрусових, кисломолочних продуктів, білого вина або винного оцту. 

● Приготоване м'ясо не поспішайте відразу виймати з духовки. Воно повинно трохи «настоятися», тоді повніше розкриється його смак і аромат.

Поради та рекомендації

Кілька корисних порад від професійних кухарів допоможуть кулінарам-початківцям здивувати гостей неперевершеним рецептом м'яса в духовці. 

● Ідеальний посуд для запікання - товстостінна чавунна ємність з високими бортиками, розмір якої буде залежати від ваги і об'єму м'ясного шматка.

● Ставте м'ясо в добре прогріту духовку, в іншому випадку з нього витечуть соки, і частування вийде сухим.

● Готовність страви допоможе визначити кулінарний термометр або простий нехитрий спосіб: зробіть кілька проколів ножем і подивіться на колір випливаючого соку. Мутний і червонуватий свідчить про те, що ще рано виймати частування з духовки.

● Якщо всередині шматок залишається сирим, а верх його вже підрум'яниться, прикрийте м'ясо листом фольги, щоб не підгоріло.

● З виділившого на деко соку можна зварити смачний соус-підливу, додавши в нього трохи вина і води, пряних трав і спецій і прокип'ятивши все це в сотейнику.

Тепер ви знаєте, як приготувати м'ясо в духовці правильно. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу готування і експериментуйте на кухні. Приємного апетиту!

;