Широке поширення на теренах колишнього радянського союзу отримала смачна запіканка з простих і доступних інгредієнтів. І зараз багато господинь знають рецепт приготування м'яса по-французьки і з задоволенням його використовують для повсякденних і святкових обідів. Незважаючи на популярність частування, мало хто знайомий з істинною історією винаходу цієї страви і тим, як правильно його готувати. Як з'явилося м'ясо по-французьки, в чому його особливості та як приготувати на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Страва з запечених під сиром і майонезом м'яса, картоплі, помідорів і цибулі не має нічого спільного ні з Францією, ні з французькою кухнею. Таку вишукану назву в радянські часи дали ситній і апетитній запіканці, яка прикрашала застілля в епоху тотального дефіциту. Однак винаходом рецепту м'яса по-французьки ми зобов'язані не радянським господиням, а кухарям графа Григорія Орлова - одного з фаворитів імператриці Катерини II. Частування, що подавалося до графського столу, називалося Veau Orloff (в перекладі з фр. «Телятина по-Орловськи»), причому в ті часи рум'яну сирну корочку (гратин) знімали з запіканки і з'їдали окремо, як делікатес.
Основними інгредієнтами класичного рецепту були: ніжна телятина, смажені печериці, цибуля і картопля, які заливалися соусом бешамель, посипалися сиром і запікалися до готовності в духовій печі. Сучасних варіацій приготування м'яса по-французьки багато, тому в кулінарних книгах можна зустріти схожі рецепти і під іншими назвами. Замість яловичини часто використовують свинину, курятину і навіть фарш, на який шарами викладаються картоплю (можна нарізати кружечками або соломкою, натирати на крупній тертці), помідори або болгарський перець, гриби, цибулю, кільця ананаса. Кожен шар промащується майонезом, верхній рясно посипається тертим сиром, і запіканка відправляється в духовку.
Хочете створити справжній кулінарний шедевр і здивувати гостей і домочадців? Скористайтеся нехитрими секретами і підказками досвідчених кухарів.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
М’ясо по-французьки на сковороді | 20.30 | 7.60 | 12.45 | 207.11 |
М’ясо по-французьки | 12.13 | 12.85 | 22.28 | 257.51 |
М’ясо по-французьки з помідорами і грибами | 13.63 | 15.51 | 3.02 | 208.41 |
М’ясо по французьки із курки з картоплею | 11.49 | 34.05 | 10.12 | 399.99 |
М’ясо по-французьки з ананасами | 12.61 | 18.01 | 3.41 | 229.94 |
1. Щоб м'ясо в запіканці вийшло м'яким і соковитим, нарізуйте шматок поперек волокон на пласти товщиною близько 1 см. Для страви підійдуть вирізка, ошийок або м'яка надниркова частина.
2. Якщо використовуєте для приготування телятину, перед відправкою в духовку обсмажте стейк з двох сторін на розпеченій сковороді, так ви запечатаєте сік всередині м'ясного шматка.
3. Цибуля для м'яса по-французьки нарізається півкільцями, обдається окропом і на кілька хвилин маринується в суміші води, оцту і щіпки цукру. Це прибере зайву гіркоту і неприємний запах.
4. Збирається запіканка в наступній послідовності: м'ясо, цибуля, картопля, сир. Для соковитості можна додати шар помідорів, які укладаються після картоплі.
5. Щоб страва вийшла особливо ситною, кожен шар промащують майонезом, сметаною, вершками або заливають зібрану запіканку соусом бешамель.
6. Щоб домогтися рум'яної хрусткої скоринки, змішайте натертий на крупній тертці сир твердих сортів з невеликою кількістю майонезу і панірувальних сухарів.
7. Для додання частуванню неповторного аромату можна використовувати пряні трави - чебрець, або суміші (прованські або італійські трави).
Тепер ви знаєте, як приготувати м'ясо по-французьки. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу готування і запрошуйте гостей на дегустацію. Приємного апетиту!