Укр
Рус

Манти

Казахські манти з гарбузом - покроковий рецепт, фото 1 Казахські манти з гарбузом 90 5 4 з 5 - детальніше -
Як ліпити манти красиво - покроковий рецепт, фото 1 Як ліпити манти красиво 65 4 3 з 5 - детальніше -
Манти - покроковий рецепт, фото 1 Манти 90 2 3 з 5 - детальніше -
Манти в пароварці - покроковий рецепт, фото 1 Манти в пароварці 95 5 3 з 5 - детальніше -
Манти з гарбуза - покроковий рецепт, фото 1 Манти з гарбуза 65 4 4 з 5 - детальніше -
Манти з фаршу в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Манти з фаршу в духовці 60 6 4 з 5 - детальніше -
Манти по-узбецьки - покроковий рецепт, фото 1 Манти по-узбецьки 90 6 3 з 5 - детальніше -
Манти з яловичиною - покроковий рецепт, фото 1 Манти з яловичиною 80 4 3 з 5 - детальніше -
Манти з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Манти з картоплею 90 6 3 з 5 - детальніше -
Манти з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Манти з м’ясом 50 5 3 з 5 - детальніше -
Манти солодкі - покроковий рецепт, фото 1 Манти солодкі 75 4 3 з 5 - детальніше -
Манти узбецькі - покроковий рецепт, фото 1 Манти узбецькі 55 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Манти
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Інгредієнти
Регіон кухні
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування

Східна радість: соковиті, ароматні і смачні манти

Якщо ви ще не освоїли цю середньоазіатську страву, ми безумовно радимо вам це зробити. Її дуже люблять і готують в ресторанах і на домашніх кухнях у багатьох східних країнах, серед яких Узбекистан, Татарстан, Туреччина, Корея, Монголія, Корея, Китай і не тільки. Незважаючи на схожий набір інгредієнтів, за смаком і технології приготування манти значно відрізняються від звичних нам пельменів. Всіма секретами і тонкощами ми поділимося з вами в цій статті.

Історія

Коріння пиріжка з м'ясною начинкою, приготованого на пару, варто шукати в Китаї, де зараз подібна страва називається баоцзи. Але за часів своєї появи воно носило назву «маньтоу», що в перекладі з китайської означає «начинена голова». Таке дивне значення пояснює легенда походження першого рецепта мантів.

Згідно переказом, китайський полководець II-III століття н. е.Чжуге Лян придумав приносити в жертву духам замість своїх вірних воїнів зліплені з тіста булочки з м'ясом. Зовні вони були схожі на людські голови, і духи прийняли цю заміну. З Китаю рецепт приготування мантів поширився практично по всій Центральній та Східній Азії. Зараз в кожній родині є свої варіації начинок і способів ліплення. Ми ж розглянемо класичний варіант.

Інгредієнти

Всі продукти, з яких готується ця страва, діляться на дві категорії: для тіста і для начинки. Справжні східні манти вимагають прісного тіста з борошна, яєць (як правило одного), солі і води. Іноді замість яйця в нього додають рослинне масло.

Начиняють коржі в класичному варіанті рубаною бараниною, подрібненими цибулею, курдючним або внутрішнім салом. Але існують і інші різновиди. Баранину можна замінити яловичиною зі свининою. Монгольський рецепт мантів містить навіть такі екзотичні види м'яса, як верблюжатіна, конина і козлятина. А ось з птиці досвідчені кухарі готувати не радять. В уйгурськом варіанті можуть використовувати картоплю або гарбуз. Деякі обходяться і зовсім без м'яса. Поєднання гарбуза з цибулею також вважається цілком традиційним. 

Як приготувати манти покроково

Процес приготування цих парових пиріжків правильно починати з тіста. Причому необов'язково дотримуватися строгих пропорцій. Головне, щоб воно вийшло крутим, пружним і еластичним. І тут є один секрет - після того, як ви замісили тісто, загорніть його в харчову плівку, чистий кухонний рушник або накрийте піалою, щоб воно «відпочило». А самі поки займіться приготуванням начинки - за цей час настояна маса придбає всі необхідні для мантів якості.

Тепер переходимо до підготовки м'яса. Вам потрібна жирна баранина, яловичина або свинина. Ключовий момент - їх не потрібно молоти в фарш, як у випадку з пельменями, хінкалі або варениками. Щоб начинка зберегла більше соку, м'ясо і сало необхідно дрібно порубати ножем. Цибулю можна нарізати на ваш розсуд - в різних рецептах мантів її радять нарізати кубиками, півкільцями або четвертинками кілець. І звичайно ж, не варто забувати про спеції. Обов'язковими приправами є сіль, мелений чорний перець і зіра. Решта - за вашим бажанням.

Наступний етап - ліплення. Варіантів, як правильно ліпити манти, кілька - не менше 3-4. Найбільш традиційний виглядає як конвертик-трояндочка. Формувати його легко. Необхідно тонко (шаром 1-2 мм) розкачати тісто, розрізати його на квадрати шириною приблизно 10 см кожен. В середину викласти багато начинки (мінімум 1 столову ложку). Тепер чотири протилежних края квадратика потрібно скріпити між собою, а потім з'єднати утворені куточки, вивернувши їх назовні.

Як варити манти

Для температурної обробки цієї східної страви використовують пар, щоб не витік м'ясний і цибулевий сік. Тому для приготування вам буде потрібно спеціальний посуд - мантишніца. Її ще називають мантоварка або каскан. Також підійде пароварка. Її шари з отворами необхідно змастити олією, щоб манти при варінні не прилипли і легко знімалися. А всередину посуду потрібно налити як мінімум ¾ води, але не менше половини, щоб в процесі вона не википіла.

Варити потрібно не менше 30 хвилин, але краще 40-45 хвилин, так як на пару тісто і м'ясо готуються набагато повільніше, ніж у воді.

Корисні поради

1. Щоб баранина, яловичина або свинина добре різалися, перед цим покладіть їх ненадовго в морозильну камеру.

2. Аромат зіри розкриється краще, якщо перед відправкою до м'яса розтерти спецію між долонь.

3. Для більшої соковитості додайте у фарш трохи води.

4. Після замішування м'ясна начинка, як і тісто, повинна трохи постояти, щоб добре просочитися і виділити сік.

Подавати манти треба тільки гарячими, відразу прямо з печі зі сметаною, майонезом або будь-яким іншим вашим улюбленим соусом. А їсти їх прийнято руками. Приємного апптетіта!