Укр
Рус

Мамалига

Мамалига - ароматна каша, зварена по-особливому

Мамалига - традиційна страва молдавської, румунської та закарпатської кухні, також поширена у народів Кавказу і Закавказзя, де рецепт приготування мамалиги знайомий господаркам з дитинства. Це кулінарне творіння прийшло на сучасний стіл з глибини століть, коли поживна і корисна густа каша часто заміняла хліб і була основною їжею селян. Як приготувати частування на власній кухні і в чому його відмінні риси, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Мамалига - покроковий рецепт, фото 1 Мамалига 35 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Мамалига
Вид
Категорія страви

Визначення та особливості

Як ми вже говорили, мамалига - густа каша, яка вариться з кукурудзяної крупи чи борошна. Страви, які готують за схожим рецептом, можна зустріти в кухнях різних народів. Його називають «гомі», «меремисе», «абиста», «Жура-Худар» і т. д. І з задоволенням готують в Абхазії, Грузії, Чечні, Інгушетії та Осетії. Італійські господині теж варять кукурудзяну кашу - поленту. Як і молдавську мамалигу, перед подачею на стіл її нарізають на шматочки вощеною ниткою або спеціальним дерев'яним ножем.

Їдять кукурудзяну кашу гарячою, не чекаючи охолодження. Подають зі сметаною, бринзою, шкварками або смаженими грибами, кришать в тарілку і заливають гарячим молоком, вживають як гарнір до м'яса і риби. Також мамалига використовується для приготування інших страв, наприклад, голубців, коржів і грінок.

Як приготувати мамалигу правильно

Традиційно кукурудзяну кашу готують в чавунці, казані або товстостінній каструлі, помішуючи спеціальною палицею-мішалкою до тих пір, поки вариво не загусне. 

1. Перед відварюванням кукурудзяну крупу проколюють в духовці, щоб каша вийшла повітряною і ароматною.

2. Воду доводять до кипіння, солять і присмачують шматочком вершкового масла.

3. Потім тоненькою цівкою всипають крупу, безперервно помішуючи, щоб не утворилися грудочки.

4. Збавляють вогонь на мінімальний і близько 30 хвилин варять мамалигу, перемішуючи її якомога частіше. 

5. Коли випарується вода, каша загусне. Саме час перевірити її на готовність. Роблять це дерев'яною ложкою. Вставляють її в мамалигу і швидко повертають в долонях навколо своєї осі. Якщо крупинки не пристають до ложки - каша готова.

6. Наступним етапом потрібно від'єднати кашу від чавунця. Для цього ложку змочують у воді і акуратно відокремлюють страву від стінок і дна. Залишають на деякий час на плиті, щоб підсушити краї, а потім на пару хвилин ставлять чавунець в миску з холодною водою. 

7. Тепер можна «витрусити» мамалигу. На стіл кладуть чистий полотняний рушник або дерев'яну досочку, на яку швидко перевертають чавунець.

Можна запрошувати сім'ю і гостей за стіл, частування готово!

Поради та рекомендації

Щоб здивувати їдців справжнім кулінарним шедевром, скористайтеся нехитрими підказками професійних кухарів. Завдяки їх порад ваша кукурудзяна каша вдасться на славу.

● Якщо ви збираєтеся подавати мамалигу замість хліба, готуйте її не з кукурудзяної крупи, а з кукурудзяного борошна.

● Води для приготування необхідно брати в 3 рази більше, ніж крупи.

● Щоб було простіше дістати густу кашу з казанка, його необхідно кілька разів добре струснути і швидко перекинути.

● Викладати готове частування на тарілку не рекомендується. Утворений піт зробить страву надмірно вологою і погіршить її смак.

● За традицією страву їдять руками, однак можна використовувати і столові прибори.

Тепер ви знаєте, як готувати дане молдавське частування. Вибирайте рецепт мамалиги з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і пригощайте гостей ароматною кукурудзяною кашею. Приємного апетиту!

;