Укр
Рус

Лобіо

Лобіо - грузинська страва на вашому столі

У грузинській мові слово «лобіо» означає не тільки ароматна і апетитна страва, але і будь-який вид квасолі (сухі боби, біла, червона, чорна, зелена, стручкова і т. д.). Саме цей продукт і є основним компонентом в рецепті частування, настільки популярного у народів Закавказзя. Щоб покуштувати кулінарний вишукування не обов'язково вирушати в ресторан з традиційною грузинською кухнею. Приготувати смачне лобіо можна в домашніх умовах. Як це зробити правильно і в чому особливості страви, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Лобіо в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо в мультиварці 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з білої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з білої квасолі 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо із зеленої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо із зеленої квасолі 50 4 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з консервованої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з консервованої квасолі 70 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з червоної квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з червоної квасолі 85 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо із стручкової квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо із стручкової квасолі 65 5 3 з 5 - детальніше -
Лобіо по-вірменськи - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо по-вірменськи 70 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з грибами 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з куркою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з горіхами - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з горіхами 45 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Лобіо
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Швидкість приготування

Визначення та особливості

Страва під назвою «лобіо», яка з давніх-давен вважалася повсякденним обідом для всієї родини, з'явилася в грузинській кухні задовго до того, як народи Кавказу дізналися про квасолю. Господині готували його з бобів Доліхос (багаторічної ліани) за формою і смаком дуже схожих на плоди квасолі. Отже, лобіо - кулінарне творіння, основним інгредієнтом якого є суха або консервована квасоля. Інші компоненти, які обов'язково кладуть в каструлю: ріпчаста цибуля, часник, пряні трави (кинза, чабер, кріп, базилік і т. д.) І спеції (хмелі-сунелі), аджика і гострий перець за смаком. У деяких рецептах лобіо можна зустріти мелені горіхи, гранатові зерна, помідори, червоне сухе вино, селера. Вибір інгредієнтів залежить від регіону і кулінарних уподобань їдців.

Як приготувати лобіо

Процес готування настільки простий, що з ним впорається навіть кухар-початківець.

1. Починають з замочування квасолі. Її заливають холодною водою і залишають при кімнатній температурі на 6-12 годин, періодично змінюючи воду.

2. Потім боби висипають в каструлю з товстим дном, заливають чистою холодною водою і ставлять на вогонь.

3. Після закипання юшку зливають, знову заливають холодною водою, доводять до кипіння, а потім зменшують вогонь і варять приблизно 2 години. 

4. Коли квасоля звариться, зайву воду зливають, щоб лобіо не вийшло дуже рідким, і відставляють каструлю в сторону.

5. Наступним етапом смажать цибулю до золотисто-коричневого кольору. Для цього використовують нерафіновану олію, найкраще сільську, щоб відчувався натуральний смак і аромат.

6. Обсмажену цибулю разом з маслом викладають в каструлю з квасолею, додають подрібнений часник і спеції, солять і ретельно перемішують.

7. Лобіо знову ставлять на вогонь і, довівши до кипіння, томлять пару хвилин безперервно помішуючи.

8. В кінці приготування в каструлю додають гострий перець, винний оцет і зелень кінзи.

Поради та рекомендації

Хочете приготувати справжнє грузинське лобіо? Скористайтеся підказками досвідчених кухарів, і ваше кулінарне творіння вийде на славу.

● Найбільш відповідною для цього частування вважається дрібна чорна і темно-червона квасоля, але можна використовувати і інші сорти. Головне - не змішувати боби різних сортів в одній каструлі, інакше одні залишаться твердими, а інші перетворяться в кашу.

● Можна приготувати лобіо зі свіжої стручкової квасолі. У рецепті такого частування присутня баранина або яловичина.

● Винний оцет можна замінити соусом квацарахі, який готується з соку червоної сливи сорту ткемалі.

● Додаючи томати, попередньо видаліть шкірку. На помідорах зробіть хрестоподібні надрізи, обдайте ягоди окропом, тепер шкірка легко зніметься. Наріжте м'якоть кубиками і протушкуйте з квасолею протягом 5 хвилин.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Лобіо з грибами4.51 42.18 3.89 418.15
Лобіо із зеленої квасолі17.76 11.12 55.36 378.13
Лобіо по-вірменськи8.46 12.63 28.14 254.68
Лобіо з горіхами4.40 15.85 3.55 175.39
Лобіо з червоної квасолі11.08 10.85 3.65 161.86

Тепер ви знаєте, як готувати цю грузинську страву. Наші рецепти приготування лобіо з детальними фото і покроковим описом процесу допоможуть вам в цьому. Приємного апетиту!

;