Укр
Рус

Лазанья

Лазанья - частування з сонячної Італії

Лазанья - одне з найвідоміших і популярних кулінарних витворів традиційної італійської кухні. На сонячному півострові її готують в кожній родині, подають у вуличних кафе і в дорогих ресторанах. Щоб спробувати соковите частування з рум'яною сирною скоринкою, не потрібно вирушати в далеку подорож. Приготувати смачну і апетитну лазанью можна власноруч в домашніх умовах. У чому особливості цієї страви і як створити справжній кулінарний шедевр, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Класична лазанья в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Класична лазанья в мультиварці 80 4 3 з 5 - детальніше -
Лазанья в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья в домашніх умовах 60 3 3 з 5 - детальніше -
Лазанья в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья в мультиварці 50 6 3 з 5 - детальніше -
Лазанья класична - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья класична 60 4 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з баклажанами - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з баклажанами 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з куркою і грибами - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з куркою і грибами 50 6 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з морепродуктами - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з морепродуктами 60 6 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з соусом Болоньєзе - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з соусом Болоньєзе 60 5 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з сиром 75 5 3 з 5 - детальніше -
Лазанья з фаршем і грибами - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья з фаршем і грибами 70 6 3 з 5 - детальніше -
Лазанья зі шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Лазанья зі шпинатом 60 6 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Лазанья
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Визначення та особливості

Лазанья - страва, що з'явилася в італійських кулінарних книгах ще в XIII столітті. Готують її зі спеціальних тонких пластів тіста, між солями якого викладають начинку на основі м'ясного фаршу або овочів. Отриманий своєрідний листковий «пиріг» заливають соусом бешамель, щедро посипають пармезаном і відправляють в духовку. Так виглядає класичний рецепт приготування лазаньї. Однак існує безліч варіацій з різними компонентами: зі шпинатом, томатами, баклажанами, гарбузом, солодким болгарським перцем, грибами, моцарелою, рікоттою, маскарпоне, соусами песто і болоньєзе і т. д.

Листове тісто для запіканки по складу і якості мало чим відрізняється від традиційних макаронів і також готується з твердих сортів пшениці. Для лазаньї буде потрібно 6-8 листів, які попередньо відварюють, а потім викладають в глибокий товстостінний посуд для запікання, чергуючи з обсмаженою начинкою. Для додання запіканці особливого аромату використовують пряні трави і спеції - базилік, чебрець, часник, кріп, мускатний горіх, чорний перець і т. д.

Варіації страви

Соковита і апетитна лазанья стане відмінним пригощанням для сімейного обіду або вечері. Спробуйте на домашній кухні приготувати один з 5 найпопулярніших варіантів цього кулінарного витвору:

● зі шпинатом і рікоттою;

● з м'ясним фаршем і томатним соусом;

● з куркою і грибами;

● з соусом бешамель;

● з цукіні і баклажанами.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Лазанья з соусом Болоньєзе9.94 19.80 5.09 249.60
Лазанья з куркою і грибами13.80 8.26 2.23 155.66
Лазанья з морепродуктами19.38 7.72 5.69 137.92
Лазанья з фаршем і грибами13.54 10.13 0.92 152.98
Лазанья в мультиварці12.84 10.17 9.15 194.25

Італійські господині люблять експериментувати зі смаками. Підіть їхнім прикладом і створіть свій рецепт лазаньї, використовуючи улюблені овочі, сири і соуси. 

Поради та рекомендації

Хочете здивувати домочадців і гостей неперевершеним кулінарним шедевром, скористайтеся секретами і підказками професійних кухарів.

1. Тісто вийде смачніше, якщо використовувати для його приготування борошно двох сортів - вищого і другого. 

2. Щоб при замішуванні тісто було пружним, а не жорстким, не використовуйте воду. Додавайте лише яйця і рослинну олію.

3. Якщо в процесі приготування тіста додати в нього подрібнений шпинат, воно набуде насичений яскраво-зелений колір.

4. Використовуючи магазинні листи для лазаньї, попередньо вивчіть рекомендації до приготування, зазначені на упаковці. Деякі пластини не потрібно відварювати, досить замочити їх на кілька хвилин у воді.

5. Моцарелу і інші види м'яких сирів при їх відсутності можна замінити бринзою або сулугуні.

6. Щоб домогтися соковитості і не пересушити страву, перед відправкою в духовку лазанью загортають пергаментним папером або поміщають в рукав для запікання.

7. Готують запіканку протягом 30-40 хвилин при температурі 200-220 градусів.

8. Використовуючи вершковий сир, начинку з сиру і ягід, отримаєте ніжний і смачний десерт.

Тепер ви знаєте, як приготувати лазанью правильно. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!

;