Укр
Рус

Куліш

Куліш - улюблена страва українських козаків

Куліш - ситна каша, яку з давніх-давен готували слов'яни в польових умовах. Традиційно таку юшку варили з пшеничної крупи, заправляли шкварками з сала або смаженою свининою, доповнювали кубиками картоплі або ріпи. Особливо поширений був куліш на Україні і в південних регіонах Росії, де за популярністю не поступався борщу, вареникам і галушкам. Рецепт кулешу настільки простий, що його легко приготувати в домашніх умовах. Як це зробити правильно і звідки пішла традиція варити таку кашу, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Куліш - покроковий рецепт, фото 1 Куліш 150 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Куліш
Вид
Категорія страви

Визначення та особливості

По виду страва нагадує не те густий суп, не те рідку кашу. Як стверджують історики кулінарії, куліш був головною стравою у запорізьких козаків. Відважні воїни варили його виходячи в дозори в казані на багатті з м'яса з салом, пшона і овочів. Сама назва «куліш» походить з угорської мови, де Koles означає «просо, пшоно» - головний інгредієнт цього кулінарного винаходу. Щоб досягти правильного смаку і зварити справжній куліш, необхідно використовувати певний набір продуктів. Класичний рецепт приготування кулешу включає: цибулю, моркву, пряні трави (петрушку, любисток, черемшу, колбу і т. д.), Топлене або солоне свиняче сало (можна використовувати шкварки), смажене м'ясо або солонину, нарізану кубиками картоплю. У сукупності ці компоненти не повинні перевищувати ¼ частини цілої страви, щоб не перебивати характерний пшеничний смак каші.

Як приготувати куліш

Щоб зварити смачний куліш, необхідно закладати інгредієнти в правильній послідовності.

1. Починають підготовку з пшона. Його ретельно промивають (до 5-7 разів у холодній воді), потім ошпарюють окропом, знову промивають, а після засипають в каструлю з киплячою водою і варять 15-20 хвилин. 

2. Через зазначений час воду акуратно зливають, додають до пшона дрібно нарізані цибулю і моркву, доливають окріп і уварюють до повного розварювання зерна.

3. Наступними в каструлю закладаються нарізане кубиками сало і свинину (грудинка, шинка, солонина), і каша уварюється ще 15 хвилин. 

4. В кінці варіння в польовий суп-розмазню відправляють рубану зелень і пряні трави, солять за смаком, знімають з вогню і загортають для запарювання.

Їдять куліш з сірим висівковий хлібом, натираючи кірку часником.

Поради та рекомендації

Якщо ви хочете приготувати справжній український куліш і здивувати гостей своєю кулінарною майстерністю, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

● Не лінуйтеся ретельно перебрати і промити крупу (до 7 разів) перед приготуванням. Це прибере специфічну гірчинку, яка властива деяким сортам пшона.

● Води для варіння наливають з розрахунку 1: 3. Коли крупа дійде до напівготовності, зайву рідину зливають з каструлі.

● Уварювати куліш необхідно на повільному вогні, інакше крупа швидко розвариться, але не дійде до готовності.

● Чим темніше колір пшона, тим розсипчастіше вийде каша.

● Всі інші інгредієнти додаються виключно в готову кашу або за кілька хвилин до закінчення варіння, інакше вони перебивають смак і аромат основного компонента - пшона. 

● При бажанні свинину в рецепті можна замінити яловичиною або субпродуктами, тушонкою, вареноїю або копченою ковбасою.

● У пісному варіанті замість м'ясних інгредієнтів використовують гриби (боровики, печериці, підосичники і інші).

Тепер ви знаєте, як зварити ароматний і ситний куліш. Вибирайте рецепт і експериментуйте зі смаками. Покроковий опис процесу приготування і детальні фото допоможуть вам в цьому. Приємного апетиту!

;