Укр
Рус

Куліш

Куліш - улюблена страва українських козаків

Куліш - ситна каша, яку з давніх-давен готували слов'яни в польових умовах. Традиційно таку юшку варили з пшеничної крупи, заправляли шкварками з сала або смаженою свининою, доповнювали кубиками картоплі або ріпи. Особливо поширений був куліш на Україні і в південних регіонах Росії, де за популярністю не поступався борщу, вареникам і галушкам. Рецепт кулешу настільки простий, що його легко приготувати в домашніх умовах. Як це зробити правильно і звідки пішла традиція варити таку кашу, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Куліш - покроковий рецепт, фото 1 Куліш 150 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Куліш
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Визначення та особливості

По виду страва нагадує не те густий суп, не те рідку кашу. Як стверджують історики кулінарії, куліш був головною стравою у запорізьких козаків. Відважні воїни варили його виходячи в дозори в казані на багатті з м'яса з салом, пшона і овочів. Сама назва «куліш» походить з угорської мови, де Koles означає «просо, пшоно» - головний інгредієнт цього кулінарного винаходу. Щоб досягти правильного смаку і зварити справжній куліш, необхідно використовувати певний набір продуктів. Класичний рецепт приготування кулешу включає: цибулю, моркву, пряні трави (петрушку, любисток, черемшу, колбу і т. д.), Топлене або солоне свиняче сало (можна використовувати шкварки), смажене м'ясо або солонину, нарізану кубиками картоплю. У сукупності ці компоненти не повинні перевищувати ¼ частини цілої страви, щоб не перебивати характерний пшеничний смак каші.

Як приготувати куліш

Щоб зварити смачний куліш, необхідно закладати інгредієнти в правильній послідовності.

1. Починають підготовку з пшона. Його ретельно промивають (до 5-7 разів у холодній воді), потім ошпарюють окропом, знову промивають, а після засипають в каструлю з киплячою водою і варять 15-20 хвилин. 

2. Через зазначений час воду акуратно зливають, додають до пшона дрібно нарізані цибулю і моркву, доливають окріп і уварюють до повного розварювання зерна.

3. Наступними в каструлю закладаються нарізане кубиками сало і свинину (грудинка, шинка, солонина), і каша уварюється ще 15 хвилин. 

4. В кінці варіння в польовий суп-розмазню відправляють рубану зелень і пряні трави, солять за смаком, знімають з вогню і загортають для запарювання.

Їдять куліш з сірим висівковий хлібом, натираючи кірку часником.

Поради та рекомендації

Якщо ви хочете приготувати справжній український куліш і здивувати гостей своєю кулінарною майстерністю, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

● Не лінуйтеся ретельно перебрати і промити крупу (до 7 разів) перед приготуванням. Це прибере специфічну гірчинку, яка властива деяким сортам пшона.

● Води для варіння наливають з розрахунку 1: 3. Коли крупа дійде до напівготовності, зайву рідину зливають з каструлі.

● Уварювати куліш необхідно на повільному вогні, інакше крупа швидко розвариться, але не дійде до готовності.

● Чим темніше колір пшона, тим розсипчастіше вийде каша.

● Всі інші інгредієнти додаються виключно в готову кашу або за кілька хвилин до закінчення варіння, інакше вони перебивають смак і аромат основного компонента - пшона. 

● При бажанні свинину в рецепті можна замінити яловичиною або субпродуктами, тушонкою, вареноїю або копченою ковбасою.

● У пісному варіанті замість м'ясних інгредієнтів використовують гриби (боровики, печериці, підосичники і інші).

Тепер ви знаєте, як зварити ароматний і ситний куліш. Вибирайте рецепт і експериментуйте зі смаками. Покроковий опис процесу приготування і детальні фото допоможуть вам в цьому. Приємного апетиту!