Укр
Рус

Крокети

Крокети

Рум'яні і хрусткі крокети - близький «родич» звичних нам з дитинства котлет. Страва, яка прийшла з французької кухні, давно завоювала світову популярність і вже не сприймається як вишуканий делікатес. Щоб спробувати це кулінарне вишукування не обов'язково вирушати в ресторан. Приготувати смачні крокети можна власними руками на домашній кухні. Як це правильно зробити і в чому особливість частування, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Ви обрали:
 Другі страви×Крокети
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування

Визначення та особливості

Назва кулінарного творіння походить від французького слова croquer, що в перекладі на російську означає «хрустіти». Як і котлети, готують крокети з м'ясного, рибного або овочевого фаршу, з начинкою і без, і перед обсмаженням панірують у сухарях. Єдина відмінність від котлет - у формі і способі приготування. Вони бувають циліндричної, круглої або овальної форми (в залежності від рецепту крокетов) і смажаться не на сковороді, а у фритюрі. Їх готують з курятини, яловичини, крабового м'яса, свинини, хека, моркви, картоплі та інших різноманітних продуктів. Можна поєднувати кілька інгредієнтів, наприклад, картоплю з грибами, рис зі шпинатом, м'ясо з сиром і т. д. Подають крокети як самостійну страву, гарнір або закуску, доповнюючи різними соусами, - томатним, сирним, грибним і іншими. Їсти їх можна як гарячими, так і холодними, готувати як напівфабрикати і заморожувати в морозилці.

Різновиди страви

Подібне частування присутнє в національних кухнях багатьох народів світу. Наприклад, у Великій Британії популярні картопляні крокети. Їх готують у багатьох сім'ях, а також продають замороженими в кожному супермаркеті. Таке ж частування поширене в Чехії, Угорщині та Україні, де крокети з картоплі називають «картопляники» і подають як гарнір. Бразильці використовують для приготування хрустких кульок і «пальчиків» яловичину, а кубинці - свинину, курятину або шинку. Мексиканські крокети готуються з тунця, а японські - з креветок або крабового м'яса.

Як приготувати крокети

Для страви знадобляться: фарш з м'яса, риби або овочів, спеції, трохи борошна, яйця, панірувальні сухарі, рафінована рослинна олія для фритюру.

● Якщо ви готуєте м'ясні чи рибні крокети, пропустіть сиру філейну частину через м'ясорубку.

● Для овочевої страви необхідно злегка проварити картоплю, моркву, капусту або інші компоненти, а потім вже перекрутити через м'ясорубку або подрібнити блендером.

● Для рисових, пшеничних, гречаних і інших варіацій слід попередньо відварити крупу до розсипчастості.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Крокети в домашніх умовах3.41 47.93 24.18 547.05
Картопляні крокети з начинкою зі шпротів12.44 28.36 25.67 410.51

Головне в приготуванні крокетов, щоб вони вийшли соковитими і в міру щільними, не розвалювалися при смаженні, але при цьому і не були сухими.

Поради та рекомендації

Щоб приготувати смачні крокети, скористайтеся підказками професійних кухарів і досвідчених господинь.

1. Крокети будуть ідеальної форми, якщо їх формувати за допомогою кондитерського шприца з насадкою з великим отвором або використовуючи ложку для морозива.

2. Панірують заготовку з фаршу в правильній послідовності: борошно, яйце, сухарі. Тоді вийде відмінна хрустка скоринка.

3. Краще смажити крокети в невеликій каструльці. Масло для смаження має бути добре розпечене.

2. Якщо фарш вийшов занадто рідким, додайте в нього сире яйце або столову ложку манки. Це допоможе крокетам зберегти форму при смаженні.

3. У процесі приготування перевертайте крокети кожні 3-4 хвилини, приблизно 6-8 разів. Тоді вони рівномірно підрум'яняться з кожного боку.

4. Обсмажені кульки і палички викладайте на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло.

Тепер ви знаєте, як готувати страву. Вибирайте рецепт приготування крокетов і експериментуйте на кухні. Детальні фото та покроковий опис процесу приготування допоможуть створити справжній кулінарний шедевр. Приємного апетиту!

;