Укр
Рус

Котлети

Котлети

Смачна страва з м'ясного, рибного або овочевого фаршу популярна в різних країнах в багатьох сім'ях. Наші господині із задоволенням пригощають домочадців ароматними і соковитими котлетами, які як не можна краще підходять до картопляного пюре, макаронів або гарніру з круп. Про різновиди цього кулінарного творіння і про те, як приготувати котлети правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Велика котлета по-німецьки - покроковий рецепт, фото 1 Велика котлета по-німецьки 65 2 3 з 5 - детальніше -
Яловичі котлети в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Яловичі котлети в духовці 50 4 3 з 5 - детальніше -
Горохові котлети з часником - покроковий рецепт, фото 1 Горохові котлети з часником 45 2 3 з 5 - детальніше -
Гречаники без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Гречаники без м’яса 45 3 3 з 5 - детальніше -
Гречаники пісні - покроковий рецепт, фото 1 Гречаники пісні 35 3 3 з 5 - детальніше -
Дитячі котлети - покроковий рецепт, фото 1 Дитячі котлети 35 3 2 з 5 - детальніше -
Домашні котлети «Як у мами» - покроковий рецепт, фото 1 Домашні котлети «Як у мами» 45 4 3 з 5 - детальніше -
Капустяні котлети - покроковий рецепт, фото 1 Капустяні котлети 40 3 3 з 5 - детальніше -
Капустяні котлети дієтичні - покроковий рецепт, фото 1 Капустяні котлети дієтичні 45 3 3 з 5 - детальніше -
Капустяні котлети пісні - покроковий рецепт, фото 1 Капустяні котлети пісні 45 3 3 з 5 - детальніше -
Картопляні котлети з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляні котлети з грибами 115 4 3 з 5 - детальніше -
Київські котлети - покроковий рецепт, фото 1 Київські котлети 40 4 3 з 5 - детальніше -
Котлета по-київськи - покроковий рецепт, фото 1 Котлета по-київськи 65 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети «Рибне диво» - покроковий рецепт, фото 1 Котлети «Рибне диво» 50 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети «Рибні» - покроковий рецепт, фото 1 Котлети «Рибні» 45 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Котлети без м’яса 35 3 2 з 5 - детальніше -
Котлети без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Котлети без яєць 45 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети в духовці курячі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети в духовці курячі 55 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети гречаники - покроковий рецепт, фото 1 Котлети гречаники 45 3 2 з 5 - детальніше -
Котлети для бургера - покроковий рецепт, фото 1 Котлети для бургера 30 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети домашні - покроковий рецепт, фото 1 Котлети домашні 45 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з баклажанів - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з баклажанів 35 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з брокколі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з брокколі 30 3 2 з 5 - детальніше -
Котлети з горбуші - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з горбуші 35 4 2 з 5 - детальніше -
Котлети з гороху - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з гороху 45 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з індички з кабачком - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з індички з кабачком 45 3 2 з 5 - детальніше -
Котлети з кабачків і картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з кабачків і картоплі 45 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети з картопляного пюре - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з картопляного пюре 40 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Котлети
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта
Температура подачі

Визначення та особливості

В уявленні багатьох котлети - смажені «коржі» з фаршу. Назва прийшла в російську мову з французької, де слово côtelette спочатку означало «шматок м'яса на кості» (як правило, вирізка з реберної кісточкою). Звичне нам кулінарне творіння з м'ясного або рибного фаршу почали називати «котлетою» значно пізніше. У кухнях різних народів світу є схожі страви, рецепти яких трохи відрізняються способом приготування і назвами:

● Січеники - традиційні українські котлети, приготовані з рубленого (посіченого) м'яса або риби, обвалені в сухарях і обсмажені з двох сторін до рум'яної скоринки.

● Шніцель - винахід австро-угорських кулінарів. Великий пласт м'яса добре відбивають з двох сторін, обвалюють в яйці і мелених сухарях і смажать до готовності у великій кількості свинячого жиру. Чим більше вийде шніцель за розміром, тим краще.

● Польпетте - італійські м'ясні котлети, приготовані з додаванням сиру, шпинату або петрушки. За формою і способом приготування вони нагадують звичні нам з дитинства тефтелі.

● Адана-кебаб - довга турецька котлета на шпазі, приготована на вугіллі, як шашлик. Подають таке частування з овочами і запивають айраном.

● Тонкацу - свиняча котлета по-японськи, яка чимось нагадує шніцель. Відбите м'ясо панірують у спеціальній суміші сухарів і спецій, смажать у фритюрі або запікають у духовці.

● Мітітєї - традиційна м'ясна страва молдавської кухні, на вигляд нагадує соковиті смажені ковбаски без оболонки. Згідно з рецептом котлет, готують їх виключно з яловичого або баранячого м'яса, приправленого чорним перцем, чебрецем і іншими спеціями.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Котлети з цибулі1.68 17.90 11.64 219.53
Котлети з цвітної капусти5.81 10.94 13.18 177.46
Котлети з печінки14.37 17.66 12.47 267.73
Котлети гречаники11.79 3.32 28.86 192.33
Котлети по - Київськи4.79 52.32 28.49 606.03

Як готувати м'ясні котлети

Щоб кулінарне творіння вийшло ніжним, знадобиться спеціальна частина туші з невеликим жирком - шия або пашина, підійдуть також обрізки телятини або свинини . М'ясні шматки пропускають через м'ясорубку, змішують отриманий фарш з розмоченим в молоці або холодній воді білим хлібом, спеціями, сіллю і знову перемелюють.

Багато господинь знають, що котлети вийдуть особливо соковитими і смачними, якщо в отриману суміш додати мелені цибулю або картоплину, пару ложок сметани або молоко, що залишилося від замочування хліба. З фаршу формують невеликі коржі, обвалюють їх в панірувальних сухарях (так всередині зберігаються соки) і смажать на розігрітій сковороді з двох сторін до готовності.

Поради та рекомендації по приготуванню

Хочете здивувати гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся нехитрими підказками професійних кухарів.

1. Щоб котлети були соковитими, замочуйте в молоці сухарі білого хліба. Свіжий м'якуш робить фарш клейким.

2. Якщо фарш вийшов занадто рідким, додайте в нього сире яйце або столову ложку манки. Це допоможе котлетам зберегти форму при смаженні.

3. У процесі приготування перевертайте котлети кожні 3-4 хвилини, приблизно 6-8 разів. Тоді вони рівномірно підрум'яняться з кожного боку.

Тепер ви знаєте як готувати цю страву. Вибирайте рецепт приготування котлет з покроковим описом і детальними фото і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!