Укр
Рус

Котлети

Котлети

Смачна страва з м'ясного, рибного або овочевого фаршу популярна в різних країнах в багатьох сім'ях. Наші господині із задоволенням пригощають домочадців ароматними і соковитими котлетами, які як не можна краще підходять до картопляного пюре, макаронів або гарніру з круп. Про різновиди цього кулінарного творіння і про те, як приготувати котлети правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Яловичі котлети в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Яловичі котлети в духовці 50 4 3 з 5 - детальніше -
Картопляні котлети з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Картопляні котлети з грибами 115 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Котлети без яєць 45 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети гречаники - покроковий рецепт, фото 1 Котлети гречаники 35 3 2 з 5 - детальніше -
Котлети з горбуші - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з горбуші 35 4 2 з 5 - детальніше -
Котлети з гороху - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з гороху 45 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з кабачків і картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з кабачків і картоплі 45 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети з цибулі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з цибулі 45 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети з буряка - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з буряка 50 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети з судака - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з судака 60 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з фаршу в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з фаршу в духовці 75 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети з квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з квасолі 60 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з цвітної капусти - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з цвітної капусти 50 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети по - Київськи - покроковий рецепт, фото 1 Котлети по - Київськи 60 2 3 з 5 - детальніше -
Котлети по-київськи з філе курки - покроковий рецепт, фото 1 Котлети по-київськи з філе курки 115 1 3 з 5 - детальніше -
Котлети свинячі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети свинячі 60 4 3 з 5 - детальніше -
Курячі котлети - покроковий рецепт, фото 1 Курячі котлети 60 4 3 з 5 - детальніше -
Рубана котлета - покроковий рецепт, фото 1 Рубана котлета 35 5 2 з 5 - детальніше -
Рибні котлети - покроковий рецепт, фото 1 Рибні котлети 60 4 3 з 5 - детальніше -
Рибні котлети в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Рибні котлети в духовці 55 3 3 з 5 - детальніше -
Рибні котлети на пару - покроковий рецепт, фото 1 Рибні котлети на пару 30 4 2 з 5 - детальніше -
Гарбузові котлети - покроковий рецепт, фото 1 Гарбузові котлети 50 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Котлети
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Визначення та особливості

В уявленні багатьох котлети - смажені «коржі» з фаршу. Назва прийшла в російську мову з французької, де слово côtelette спочатку означало «шматок м'яса на кості» (як правило, вирізка з реберної кісточкою). Звичне нам кулінарне творіння з м'ясного або рибного фаршу почали називати «котлетою» значно пізніше. У кухнях різних народів світу є схожі страви, рецепти яких трохи відрізняються способом приготування і назвами:

● Січеники - традиційні українські котлети, приготовані з рубленого (посіченого) м'яса або риби, обвалені в сухарях і обсмажені з двох сторін до рум'яної скоринки.

● Шніцель - винахід австро-угорських кулінарів. Великий пласт м'яса добре відбивають з двох сторін, обвалюють в яйці і мелених сухарях і смажать до готовності у великій кількості свинячого жиру. Чим більше вийде шніцель за розміром, тим краще.

● Польпетте - італійські м'ясні котлети, приготовані з додаванням сиру, шпинату або петрушки. За формою і способом приготування вони нагадують звичні нам з дитинства тефтелі.

● Адана-кебаб - довга турецька котлета на шпазі, приготована на вугіллі, як шашлик. Подають таке частування з овочами і запивають айраном.

● Тонкацу - свиняча котлета по-японськи, яка чимось нагадує шніцель. Відбите м'ясо панірують у спеціальній суміші сухарів і спецій, смажать у фритюрі або запікають у духовці.

● Мітітєї - традиційна м'ясна страва молдавської кухні, на вигляд нагадує соковиті смажені ковбаски без оболонки. Згідно з рецептом котлет, готують їх виключно з яловичого або баранячого м'яса, приправленого чорним перцем, чебрецем і іншими спеціями.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Котлети свинячі5.74 38.39 19.76 451.71
Котлети гречаники8.88 15.48 14.21 238.38
Курячі котлети11.34 3.43 45.48 256.26
Рубана котлета 18.13 18.45 4.12 263.82
Котлети по - Київськи4.79 52.32 28.49 606.03

Як готувати м'ясні котлети

Щоб кулінарне творіння вийшло ніжним, знадобиться спеціальна частина туші з невеликим жирком - шия або пашина, підійдуть також обрізки телятини або свинини . М'ясні шматки пропускають через м'ясорубку, змішують отриманий фарш з розмоченим в молоці або холодній воді білим хлібом, спеціями, сіллю і знову перемелюють.

Багато господинь знають, що котлети вийдуть особливо соковитими і смачними, якщо в отриману суміш додати мелені цибулю або картоплину, пару ложок сметани або молоко, що залишилося від замочування хліба. З фаршу формують невеликі коржі, обвалюють їх в панірувальних сухарях (так всередині зберігаються соки) і смажать на розігрітій сковороді з двох сторін до готовності.

Поради та рекомендації по приготуванню

Хочете здивувати гостей справжнім кулінарним шедевром? Скористайтеся нехитрими підказками професійних кухарів.

1. Щоб котлети були соковитими, замочуйте в молоці сухарі білого хліба. Свіжий м'якуш робить фарш клейким.

2. Якщо фарш вийшов занадто рідким, додайте в нього сире яйце або столову ложку манки. Це допоможе котлетам зберегти форму при смаженні.

3. У процесі приготування перевертайте котлети кожні 3-4 хвилини, приблизно 6-8 разів. Тоді вони рівномірно підрум'яняться з кожного боку.

Тепер ви знаєте як готувати цю страву. Вибирайте рецепт приготування котлет з покроковим описом і детальними фото і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!

;