Укр
Рус

Короп

Запечений короп з медом - покроковий рецепт, фото 1 Запечений короп з медом 90 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Короп
Вид
Категорія страви
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості

Готуємо страви з коропа

Страви з коропа не рідкість на нашому столі, адже його м'ясо смачне, ніжне, м'яке, має солодкуватий присмак і приємний аромат . Недарма ця риба користується великою популярністю - оригінальні рецепти коропа зустрічаються в багатьох національних кухнях по всьому світу. Про те, як приготувати коропа в домашніх умовах, якими корисними властивостями він володіє, як його вибирати правильно, ми вам зараз розповімо.

Особливості та корисні властивості

Короп - прісноводна риба, одомашнена порода сазана. Його назвали так за швидке розмноження - з грецької мови слово Carep перекладається як «плід». Найпопулярніший різновид риби в кулінарії - дзеркальний короп, тому що він майже позбавлений луски. 

Незважаючи на те, що короп - дієтична риба, м'ясо його поживне, в ньому підвищений вміст жирів і білків - 3, 6% і 16% відповідно. Поряд з цим воно багате вітамінами А, С, Е, В1, В3, В6, В9, В12, РР. Завдяки наявності таких мікроелементів, як кобальт, цинк, молібден, калій та інших, короп корисний для регенерації тканин і відновлення функцій головного мозку, є антиоксидантом і бере участь в метаболізмі жирів. Також цю рибу рекомендують при захворюваннях щитовидної залози через високий вміст йоду.

Як готувати

Завдяки високому вмісту жиру коропа рекомендується готувати і подавати з овочами, лимоном і зеленню, він також добре гармонує з цибулею, сметаною , вершковим маслом і не вимагає спеціальних прийомів обробки. Рецепти приготування коропа відрізняються різноманітністю: його варять, запікають цілком, смажать на сковороді або відкритому вогні, тушкують, готують в кисло-солодкому соусі, солять і маринують. Але найкращий спосіб - затушкувати його або запекти. Такий вид приготування прибирає з м'яса зайву рідину і річковий запах мулу. За дотримання рецепта страви з коропа виходять вишуканими і можуть прикрасити не тільки повсякденний, але і святковий стіл.

Перед цим тушку потрібно очистити від луски і видалити нутрощі, потім промити під холодною водою. Багато рецептів радять його заздалегідь замаринувати або натерти спеціями. Найчастіше запікають коропа в духовці: для цього додайте в сковороду картоплю, цибулю і моркву, а зверху на рибу покладіть зелень і лавровий лист. Якщо ви хочете посмажити, то збризніть його спочатку лимоном, потім посоліть, поперчіть і обваляйте в борошні. Смажити рибу рекомендується у великій кількості масла на розпеченій сковороді до золотистого кольору з двох сторін. Якщо тушка велика, то її краще розрізати на шматки.

Поради та рекомендації

Щоб здивувати гостей справжнім кулінарним шедевром, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

1. Купівля живого коропа, коли його дістають при вас з акваріума, - кращий варіант. Якщо ж магазин не надає такої можливості, то дотримуйтеся основних правил вибору: у риби повинні бути чисті, злегка вирячені очі, при натисканні пальцем туша повинна бути пружною, а зябра без слизу червоного кольору.

2. Короп - кістлява риба, що дуже заважає під час їжі. Щоб кісточки не відчувалися, на поверхні тушки з двох сторін зробіть глибокі надрізи навхрест. При запіканні кісточки просто розчиняться. Для смаження надріжте рибу по всій довжині - кістки стануть значно м'якше, а дрібні немов зникнуть.

3. Щоб короп вийшов ніжним і соковитим, а також пішов запах твані, опустіть шматки риби на 15 хвилин в молоко, додавши туди трохи солі і перцю.

Тепер ви знаєте про особливості і користь коропа, а наші рецепти з фото і покроковим описом допоможуть вам приготувати смачну, ароматне частування . Приємного апетиту!