Укр
Рус

Каші

Кашоварим без помилок: все про улюблене частування

Каша - страва з тисячолітньою історією, яку до цього дня готують у багатьох країнах світу за різними рецептами. Так, стародавні римляни вважали їжу з рису найкращими ліками від болю в животі, англійці вже кілька століть снідають вівсянкою, молдавани їдять мамалигу, а марокканці кускус. Важко уявити і слов'янську кухню без використання гречаної, манної, пшеничної і іншої крупи. Простий гарнір зі злаків ми вживаємо на сніданок, обід або вечерю, варимо на воді або молоці, подаємо з фруктами, овочами, медом або м'ясними стравами.

Звідки пішла така любов до страви зі злаків, які рецепти каш варто взяти на замітку господиням і як правильно приготувати нехитре частування, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Банош - покроковий рецепт, фото 1 Банош 45 4 2 з 5 - детальніше -
Бил меслен кус кус по Туніськи - покроковий рецепт, фото 1 Бил меслен кус кус по Туніськи 120 6 4 з 5 - детальніше -
Гречка з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Гречка з грибами 25 1 2 з 5 - детальніше -
Гречка з куркою в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Гречка з куркою в мультиварці 50 5 3 з 5 - детальніше -
Гречана каша - покроковий рецепт, фото 1 Гречана каша 30 6 2 з 5 - детальніше -
Гречана каша в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Гречана каша в мультиварці 65 4 2 з 5 - детальніше -
Гречана каша с грибами - покроковий рецепт, фото 1 Гречана каша с грибами 25 2 2 з 5 - детальніше -
Гречана каша з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Гречана каша з м’ясом 40 4 3 з 5 - детальніше -
Гречана каша з м’ясом в казані - покроковий рецепт, фото 1 Гречана каша з м’ясом в казані 35 4 3 з 5 - детальніше -
Дитяча манна каша - покроковий рецепт, фото 1 Дитяча манна каша 40 3 3 з 5 - детальніше -
Каша манна без грудочок - покроковий рецепт, фото 1 Каша манна без грудочок 40 3 2 з 5 - детальніше -
Каша перлова на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Каша перлова на молоці 30 1 3 з 5 - детальніше -
Кукурудзяна каша - покроковий рецепт, фото 1 Кукурудзяна каша 30 5 2 з 5 - детальніше -
Манна каша - покроковий рецепт, фото 1 Манна каша 20 4 2 з 5 - детальніше -
Манна каша на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Манна каша на молоці 20 4 25 з 5 - детальніше -
Манна каша з ягодами - покроковий рецепт, фото 1 Манна каша з ягодами 5 4 25 з 5 - детальніше -
Вівсяна каша з йогуртом - покроковий рецепт, фото 1 Вівсяна каша з йогуртом 30 4 2 з 5 - детальніше -
Вівсяна каша веганська - покроковий рецепт, фото 1 Вівсяна каша веганська 25 2 2 з 5 - детальніше -
Вівсяна каша з маслом - покроковий рецепт, фото 1 Вівсяна каша з маслом 35 4 2 з 5 - детальніше -
Перлова каша - покроковий рецепт, фото 1 Перлова каша 6 5 2 з 5 - детальніше -
Перлова каша з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Перлова каша з м’ясом 35 4 2 з 5 - детальніше -
Простий рис з овочами і беконом - покроковий рецепт, фото 1 Простий рис з овочами і беконом 45 5 2 з 5 - детальніше -
Пшенична каша - покроковий рецепт, фото 1 Пшенична каша 20 4 2 з 5 - детальніше -
Пшенична каша з курячою грудкою - покроковий рецепт, фото 1 Пшенична каша з курячою грудкою 30 2 2 з 5 - детальніше -
Пшенична каша на молоці - покроковий рецепт, фото 1 Пшенична каша на молоці 35 2 2 з 5 - детальніше -
Пшенична каша з соєвим м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Пшенична каша з соєвим м’ясом 30 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Каші
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування

Історія виникнення

Археологічні знахідки свідчать, що каша була знайома нашим предкам тисячі років тому. Появу її пов'язують з розвитком землеробства і обробітком зернових культур. На відміну від хліба, готувалася вона простіше і швидше. Зерно не потрібно було розмелювати на борошно, досить його роздрібнити, залити водою або молоком і довести до готовності в печі. Страва виходила ситною, відмінно тамуваючу голод, заряжала силою і енергією.

У Київській Русі до каш було особливе ставлення. Готувалися вони з різних зерен (пшениці, ячменю, вівса, гречки) і займали почесне місце в щоденному раціоні всіх верств суспільства. У літописних оповіданнях і в перших куховарських книгах зустрічаються згадки і про незвичних для сучасного столу рецептів - хлібних, морквяних, горохових і рибних стравах на основі крупи, які часто заправляли конопляним маслом або топленим смальцем.

Без каші у русичів не обходилося жодне свято і обряд. Варили її з нагоди збору врожаю, на весілля, хрестини, Різдво і Васильїв день (слов'янський Новий рік), на Килину-гречішніци, варивом із зернових поминали померлих, подавали його як милостиню жебракам.

Визначення і види

Традиційно кашею називали їжу, приготовану з великого немолотого зерна (гречки-ядриця, ячменю (перлова), пшениці або рису) . Злакові після обробки заливали водою або молоком і протягом декількох годин мучили в остиглій після випікання хліба печі. Такий спосіб приготування зберігав всередині зерна вітаміни і мікроелементи, подаровані природою, тому страва виходила ситною і поживною.

З запареної на ніч вівсяної і ячної крупи готували толокно (від слова «товкти»). Подрібнені зерна заливали охолодженою кип'яченою водою, приправляли сіллю і давали їм набрякнути і загуснути. Виходило смачне і поживне частування, яке їли між обідом і вечерею, а також включали в раціон маленьких дітей.

Різноманіття рецептів досягається різним ступенем дробності зерна. Кожен вид крупи вживається в кулінарії в декількох варіантах - цільне зерно або подрібнене, очищене від лушпиння чи ні, зріле або зелене. Відрізняються рецепти приготування каш і додатковими інгредієнтами. Солодкі варять на молоці, кладуть в них мед або патоку, ягоди, сухофрукти, родзинки, мак і печений гарбуз. Зварені на воді заправляють шкварками, вершковим маслом або олією, додають для смаку смажену цибулю і гриби, сметану і сир.

Як приготувати кашу правильно

Незважаючи на те, що зі стравою впорається навіть кулінар-початківець, поради професійних кухарів допоможуть зробити її ще смачніше:

1. Гречка завжди буде ароматною і розсипчастою, якщо перед відправкою в каструлю крупу змішати з 1 ст. л. оливкового масла і дрібкою куркуми або імбиру, а потім прожарити на сковороді. Після такого легкоїго обсмажування залийте ядриця окропом у співвідношенні 1: 2 і мтоміть під щільно закритою кришкою на повільному вогні, поки вода не вбереться, а зерно не «розкриється».

2. Перловка готується довго (не менше 1,5 години). Щоб прискорити процес приготування, перед варінням запарьте її в термосі на 20 хвилин.

3. Манна каша вийде без грудочок, якщо попередньо суху крупу злегка змочити холодною водою, а вже потім залити киплячим молоком в пропорції на 1 літр рідини - 6 столових ложок манки. 

4. Готуючи рисову кашу, звертайте увагу на якість і колір зерна. Рисинки жовтого відтінку свідчать про неправильне зберігання в умовах підвищеної вологості, і можуть бути заражені небезпечними пліснявими грибками. Вживати такий продукт в їжу - не рекомендується.

5. Щоб рис вийшов розсипчастий, перед варінням вимийте його кілька разів теплою проточною водою, а потім гарячою. Це прибере зайвий крохмаль і клейковину.

6. Перед приготуванням пшенки, пшоно необхідно ретельно промити через дрібне сито, а потім ошпарити вологе зерно окропом. Це позбавить від гіркоти, і ви отримаєте смачний повітряний гарнір яскраво-жовтого кольору.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Вівсяна каша веганська4.16 67.68 22.65 716.29
Рис в томатному соусі на сковороді1.93 37.61 21.58 439.58
Пшенична каша з соєвим м’ясом39.44 4.28 30.97 327.72
Простий рис з овочами і беконом6.82 9.50 50.48 321.47
Рис з фаршем "по флотськи"12.11 15.86 30.01 317.43

Вибирайте на нашому сайті рецепт каші з покроковим описом процесу приготування і детальними фото і пригощайте домашніх справжнім кулінарним шедевром. Приємного апетиту!

;