Укр
Рус

Картопля

Готуємо страви з картоплі

Картопля - один з найбільш поширених клубнеплодів на планеті і найбільш часто використовуваних в кулінарії. У багатьох країнах його подають у всіляких варіаціях від перших страв до десертів. Картоплю смажать, відварюють, використовують для супів і рагу, приготування запіканок, закусок і інших вишукувань гастрономів. Багато господинь із задоволенням готують з неї прості і смачні страви для повсякденного і святкового столу. Про те, чим цей овоч заслужив таку любов, в чому його користь і як приготувати картоплю в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо. 

Читати все...

Смажена картопля - покроковий рецепт, фото 1 Смажена картопля 30 2 1 з 5 - детальніше -
Запечена картопля з сиром - покроковий рецепт, фото 1 Запечена картопля з сиром 60 4 2 з 5 - детальніше -
Картопля по-французьки - покроковий рецепт, фото 1 Картопля по-французьки 50 4 3 з 5 - детальніше -
Картопля в горщиках - покроковий рецепт, фото 1 Картопля в горщиках 80 2 3 з 5 - детальніше -
Картопля по-французьки - покроковий рецепт, фото 1 Картопля по-французьки 75 4 3 з 5 - детальніше -
Картопля з м’ясом - покроковий рецепт, фото 1 Картопля з м’ясом 80 5 3 з 5 - детальніше -
Картопля з м’ясом по-радянськи - покроковий рецепт, фото 1 Картопля з м’ясом по-радянськи 60 5 2 з 5 - детальніше -
Картопля тушкована - покроковий рецепт, фото 1 Картопля тушкована 50 5 3 з 5 - детальніше -
Картопля тушкована зі свининою - покроковий рецепт, фото 1 Картопля тушкована зі свининою 60 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Картопля
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Сезон

Особливості та поживна цінність

Появою в європейському меню рецептів з картоплі жителі Європи зобов'язані Христофору Колумбу, який привіз з Південної Америки до Іспанії цю небачену рослину. У російській кухні прищепити любов народу до картоплі намагався імператор Петро I. За його вказівкою на початку XVIII століття з Голландії на руські землі завезли дивовижний плід, який згодом витіснив звичну селянам ріпу і став мало не другим хлібом російського столу. На сьогоднішній день виведено близько 4000 сортів картоплі, які використовуються в кулінарії. Вони відрізняються смаковими характеристиками, щільністю м'якоті і кольором бульб. Одні сорти ідеальні для варіння, інші для приготування пюре, треті для смаження у фритюрі, чіпсів і т. д.

Незважаючи на таке розмаїття сортів, всі представники картопляного сімейства багаті вітамінами РР, С, А, Е і групи В, калієм , магнієм, фосфором і амінокислотами. Поживна цінність картоплі залежить від способу приготування, наприклад, при варінні картоплі в мундирі руйнується лише 10% вітаміну С, так як при варінні очищеної картоплі випаровується 30-40% необхідного нам антиоксиданту.

Як готувати

Страви з картоплі популярні в усьому світі. Жителі південного заходу Німеччини з задоволенням готують локшину з картопляного тіста, яку подають з тушкованою квашеною капустою. У Швейцарії кожна господиня знає рецепт рьошті - смажених картопляних оладок, нагадуючих знайомі нам з дитинства деруни, а в Чехії до свинячої грудинки подають кнедлики - невеликі галушки з картопляної маси.

Російська, українська і білоруська кухні багаті рецептами приготування картоплі. Її запікають з грибами і шкварками, відварюють молоду і подають з вершковим маслом і кропом, тушкують з капустою, готують на гарнір картопляні кульки, ніжне пюре, картоплю по-селянськи зі спеціями. Вибір залежить від гастрономічних уподобань їдців.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Картопля тушкована4.67 1.51 16.72 100.47
Картопля з м’ясом7.34 7.19 3.00 110.30
Картопля з м’ясом по-радянськи5.92 5.28 10.50 117.89
Запечена картопля з сиром8.54 9.46 11.43 170.71
Картопля в горщиках8.07 31.41 1.66 325.69

Поради та рекомендації

Щоб страва вдалася на славу, скористайтеся нехитрими секретами і підказками досвідчених кулінарів.

1. Кращі сорти для варіння - з червоною і рожевою шкіркою. Вони менше розварюються і зберігають форму в процесі приготування.

2. Якщо ви готуєте відварну картоплю, заливайте очищені бульби окропом, а не холодною водою. Це запечатає крохмаль всередині, і картопля буде смачнішою. ​​

3. Готуючи пюре, не шкодуйте молока і вершкового масла, а для смаку додайте сире яйце. 

4. Щоб в процесі смаження шматочки не пристали до сковороди, попередньо промийте картоплю холодною водою і обсушіть.

5. Щоб зберегти вітаміни, варіть і запікайте овоч в мундирі.

6. Не використовуйте в їжу позеленілу або пророслу картоплю. Вона насичена отрутою-алкалоїдами і може викликати отруєння.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати картоплю. Вибирайте рецепт з покроковим описом процесу та детальними фото і пригощайте домочадців і гостей справжніми кулінарними шедеврами. Приємного апетиту!

;