Картопля - один з найбільш поширених клубнеплодів на планеті і найбільш часто використовуваних в кулінарії. У багатьох країнах його подають у всіляких варіаціях від перших страв до десертів. Картоплю смажать, відварюють, використовують для супів і рагу, приготування запіканок, закусок і інших вишукувань гастрономів. Багато господинь із задоволенням готують з неї прості і смачні страви для повсякденного і святкового столу. Про те, чим цей овоч заслужив таку любов, в чому його користь і як приготувати картоплю в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.
Появою в європейському меню рецептів з картоплі жителі Європи зобов'язані Христофору Колумбу, який привіз з Південної Америки до Іспанії цю небачену рослину. У російській кухні прищепити любов народу до картоплі намагався імператор Петро I. За його вказівкою на початку XVIII століття з Голландії на руські землі завезли дивовижний плід, який згодом витіснив звичну селянам ріпу і став мало не другим хлібом російського столу. На сьогоднішній день виведено близько 4000 сортів картоплі, які використовуються в кулінарії. Вони відрізняються смаковими характеристиками, щільністю м'якоті і кольором бульб. Одні сорти ідеальні для варіння, інші для приготування пюре, треті для смаження у фритюрі, чіпсів і т. д.
Незважаючи на таке розмаїття сортів, всі представники картопляного сімейства багаті вітамінами РР, С, А, Е і групи В, калієм , магнієм, фосфором і амінокислотами. Поживна цінність картоплі залежить від способу приготування, наприклад, при варінні картоплі в мундирі руйнується лише 10% вітаміну С, так як при варінні очищеної картоплі випаровується 30-40% необхідного нам антиоксиданту.
Страви з картоплі популярні в усьому світі. Жителі південного заходу Німеччини з задоволенням готують локшину з картопляного тіста, яку подають з тушкованою квашеною капустою. У Швейцарії кожна господиня знає рецепт рьошті - смажених картопляних оладок, нагадуючих знайомі нам з дитинства деруни, а в Чехії до свинячої грудинки подають кнедлики - невеликі галушки з картопляної маси.
Російська, українська і білоруська кухні багаті рецептами приготування картоплі. Її запікають з грибами і шкварками, відварюють молоду і подають з вершковим маслом і кропом, тушкують з капустою, готують на гарнір картопляні кульки, ніжне пюре, картоплю по-селянськи зі спеціями. Вибір залежить від гастрономічних уподобань їдців.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Картопляне рагу | 13.50 | 16.69 | 4.49 | 232.11 |
Смажена картопля | 0.27 | 74.55 | 0.64 | 684.27 |
Тушковані овочі в мультиварці | 1.26 | 2.95 | 8.50 | 68.46 |
Картопля з м’ясом | 7.34 | 7.19 | 3.00 | 110.30 |
Овочі, запечені в духовці | 1.77 | 3.24 | 7.29 | 68.96 |
Щоб страва вдалася на славу, скористайтеся нехитрими секретами і підказками досвідчених кулінарів.
1. Кращі сорти для варіння - з червоною і рожевою шкіркою. Вони менше розварюються і зберігають форму в процесі приготування.
2. Якщо ви готуєте відварну картоплю, заливайте очищені бульби окропом, а не холодною водою. Це запечатає крохмаль всередині, і картопля буде смачнішою.
3. Готуючи пюре, не шкодуйте молока і вершкового масла, а для смаку додайте сире яйце.
4. Щоб в процесі смаження шматочки не пристали до сковороди, попередньо промийте картоплю холодною водою і обсушіть.
5. Щоб зберегти вітаміни, варіть і запікайте овоч в мундирі.
6. Не використовуйте в їжу позеленілу або пророслу картоплю. Вона насичена отрутою-алкалоїдами і може викликати отруєння.
Тепер ви знаєте, як правильно готувати картоплю. Вибирайте рецепт з покроковим описом процесу та детальними фото і пригощайте домочадців і гостей справжніми кулінарними шедеврами. Приємного апетиту!