Укр
Рус

Картопля

Готуємо страви з картоплі

Картопля - один з найбільш поширених клубнеплодів на планеті і найбільш часто використовуваних в кулінарії. У багатьох країнах його подають у всіляких варіаціях від перших страв до десертів. Картоплю смажать, відварюють, використовують для супів і рагу, приготування запіканок, закусок і інших вишукувань гастрономів. Багато господинь із задоволенням готують з неї прості і смачні страви для повсякденного і святкового столу. Про те, чим цей овоч заслужив таку любов, в чому його користь і як приготувати картоплю в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо. 

Читати все...

Білоруська картопляна бабка - покроковий рецепт, фото 1 Білоруська картопляна бабка 65 4 3 з 5 - детальніше -
Биточки картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Биточки картопляні 45 3 3 з 5 - детальніше -
Гратен з картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Гратен з картоплі 60 3 3 з 5 - детальніше -
Дідусева смажена картопля - покроковий рецепт, фото 1 Дідусева смажена картопля 35 3 3 з 5 - детальніше -
Деруни картопляні без борошна - покроковий рецепт, фото 1 Деруни картопляні без борошна 40 3 2 з 5 - детальніше -
Деруни з лисичками - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з лисичками 35 3 2 з 5 - детальніше -
Смажена картопля - покроковий рецепт, фото 1 Смажена картопля 30 2 1 з 5 - детальніше -
Смажена картопля в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Смажена картопля в мультиварці 40 3 2 з 5 - детальніше -
Печеня - покроковий рецепт, фото 1 Печеня 90 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в горщиках в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в горщиках в духовці 65 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня в горщиках з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в горщиках з куркою 50 5 3 з 5 - детальніше -
Печеня в казані - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в казані 60 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в сковороді 65 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня в сотейнику в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня в сотейнику в духовці 60 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із баранини - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із баранини 65 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із яловичини з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із яловичини з картоплею 75 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з індички - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з індички 75 5 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки в мультиварці 55 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки в сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки в сковороді 50 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки з картоплею - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки з картоплею 80 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з курки зі шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з курки зі шпинатом 80 4 3 з 5 - детальніше -
Печеня з лосятини - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з лосятини 115 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня із м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Печеня із м’яса 85 6 3 з 5 - детальніше -
Печеня з м’яса та картоплі - покроковий рецепт, фото 1 Печеня з м’яса та картоплі 55 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Картопля
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Температура подачі

Особливості та поживна цінність

Появою в європейському меню рецептів з картоплі жителі Європи зобов'язані Христофору Колумбу, який привіз з Південної Америки до Іспанії цю небачену рослину. У російській кухні прищепити любов народу до картоплі намагався імператор Петро I. За його вказівкою на початку XVIII століття з Голландії на руські землі завезли дивовижний плід, який згодом витіснив звичну селянам ріпу і став мало не другим хлібом російського столу. На сьогоднішній день виведено близько 4000 сортів картоплі, які використовуються в кулінарії. Вони відрізняються смаковими характеристиками, щільністю м'якоті і кольором бульб. Одні сорти ідеальні для варіння, інші для приготування пюре, треті для смаження у фритюрі, чіпсів і т. д.

Незважаючи на таке розмаїття сортів, всі представники картопляного сімейства багаті вітамінами РР, С, А, Е і групи В, калієм , магнієм, фосфором і амінокислотами. Поживна цінність картоплі залежить від способу приготування, наприклад, при варінні картоплі в мундирі руйнується лише 10% вітаміну С, так як при варінні очищеної картоплі випаровується 30-40% необхідного нам антиоксиданту.

Як готувати

Страви з картоплі популярні в усьому світі. Жителі південного заходу Німеччини з задоволенням готують локшину з картопляного тіста, яку подають з тушкованою квашеною капустою. У Швейцарії кожна господиня знає рецепт рьошті - смажених картопляних оладок, нагадуючих знайомі нам з дитинства деруни, а в Чехії до свинячої грудинки подають кнедлики - невеликі галушки з картопляної маси.

Російська, українська і білоруська кухні багаті рецептами приготування картоплі. Її запікають з грибами і шкварками, відварюють молоду і подають з вершковим маслом і кропом, тушкують з капустою, готують на гарнір картопляні кульки, ніжне пюре, картоплю по-селянськи зі спеціями. Вибір залежить від гастрономічних уподобань їдців.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Картопляне рагу13.50 16.69 4.49 232.11
Смажена картопля0.27 74.55 0.64 684.27
Тушковані овочі в мультиварці1.26 2.95 8.50 68.46
Картопля з м’ясом7.34 7.19 3.00 110.30
Овочі, запечені в духовці1.77 3.24 7.29 68.96

Поради та рекомендації

Щоб страва вдалася на славу, скористайтеся нехитрими секретами і підказками досвідчених кулінарів.

1. Кращі сорти для варіння - з червоною і рожевою шкіркою. Вони менше розварюються і зберігають форму в процесі приготування.

2. Якщо ви готуєте відварну картоплю, заливайте очищені бульби окропом, а не холодною водою. Це запечатає крохмаль всередині, і картопля буде смачнішою. ​​

3. Готуючи пюре, не шкодуйте молока і вершкового масла, а для смаку додайте сире яйце. 

4. Щоб в процесі смаження шматочки не пристали до сковороди, попередньо промийте картоплю холодною водою і обсушіть.

5. Щоб зберегти вітаміни, варіть і запікайте овоч в мундирі.

6. Не використовуйте в їжу позеленілу або пророслу картоплю. Вона насичена отрутою-алкалоїдами і може викликати отруєння.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати картоплю. Вибирайте рецепт з покроковим описом процесу та детальними фото і пригощайте домочадців і гостей справжніми кулінарними шедеврами. Приємного апетиту!