Укр
Рус

Карась

Карась у тархуновом соусі - покроковий рецепт, фото 1 Карась у тархуновом соусі 120 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Карась
Вид
Категорія страви

Готуємо карася

Шанувальники страв з прісноводної риби встигли оцінити по достоїнству смачне, ніжне і солодкувате м'ясо карася. Цього представника сімейства коропових господині із задоволенням запікають у фользі і на відкритому листі, смажать, тушкують в сметані, готують на пару. У чому ж користь рибки, як її правильно вибрати і як приготувати карася на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Особливості та корисні властивості

Карась, мабуть, найпоширеніший вид прісноводної риби, який широко використовується в кулінарії. Це низькокалорійний продукт, на 81% складається з білка. Вживши всього 300 г запеченої або смаженої риби, ви забезпечите організм добовим запасом протеїну. Також м'ясо карася багате фтором, магнієм, залізом, хромом, фосфором, кальцієм та іншими корисними речовинами, вітамінами Е, А, С і групи В. Включивши рецепти з карася в повсякденне меню, можна поліпшити стан волосся і нігтів, нормалізувати роботу серця, впоратися з гіпертонією, підвищити імунітет і настрій.

Якщо немає алергії і протипоказань до вживання, їсти карася рекомендується не менше 3 разів на тиждень в будь-яких кількостях. Головне, ретельна термічна обробка риби, так як мешканці прісних водойм є носіями деяких паразитарних інфекцій. 

Як вибрати

Щоб на столі виявився якісний продукт, потрібно вміти вибирати карасів. Ідеальне придбання - риба, що подає ознаки життя. Також обов'язково звертайте увагу на зовнішній вигляд улову. Очі повинні бути ясними без помутнінь і сухості, зябра вираженого яскраво-червоного відтінку (при сіруватих і почорнілих від покупки варто відмовитися), запах практично відсутній.

Як готувати

Перед приготуванням карасиків ретельно очищають від луски і нутрощів, промивають під проточною холодною водою. Якщо тушка невелика, краще готувати її цілком. Велику рибу можна нарізати на порційні шматки. З карасів варять юшку, маринують з цибулею, тушкують в сметані, смажать найніжніші котлети, запікають з овочами, подають фаршированим. Риба відмінно поєднується з наступними продуктами:

● картоплею, морквою, помідорами та капустою,

● вершками і сметаною;

● запашними травами і прянощами;

● квасолею і зеленим горошком.

Найпростішим кулінарним витвором вважається смажений карась на сковороді. З цим рецептом впорається навіть новачок на кухні, а задоволення отримають всі їдці без винятку. Невеликі тушки натирають сіллю і меленим перцем, обвалюють у борошні і обсмажують в гарячому маслі з двох боків до золотистої скоринки.

Поради та рекомендації по приготуванню

Щоб частування вдалося на славу, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.

1. Нерідко великі особини мають специфічний запах твані. Позбутися його допоможе попереднє вимочування очищених від нутрощів і луски тушок в молоці або в підкисленою лимонним соком.

2. Щоб убезпечити їдців від дрібних кісточок, перед приготуванням зробіть глибокі поперечні надрізи від голови до хвоста на відстані 0,5-1 см. В процесі термічної обробки кісточки просто розплавляться.

3. Зберігайте свіжу випотрошену рибу в холодильнику не більше 48 годин. Заморожений карась може лежати в морозилці до півроку.

4. Якщо варите юшку, важливо не переварити рибу, інакше стане жорсткою і сухою. Час варіння не більше 10 хвилин.

Тепер ви знаєте, як готувати смачну рибу. Вибирайте на сайті рецепт приготування карася з покроковим описом і детальними фото і експериментуйте зі смаками. Приємного апетиту!