Страви з капусти смачні і дуже поживні, тому ідеально підходять для повсякденних обідів і святкових столів. Завдяки простоті приготування і багатому запасу корисних речовин цей овоч люблять і шанують у багатьох країнах світу. Про те, якими гастрономічними цінностями мають представники сімейства хрестоцвітних, в якому вигляді їх вживати в їжу і як готувати капусту правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Брюссельська, савойська, пекінська, білокачанна, броколі, цвітна - все це різні види капусти, які кухарі із задоволенням використовують в рецепті приготування апетитних кулінарних шедеврів. Цей овоч можна солити, тушкувати, запікати, використовувати для приготування перших і других страв, салатів і закусок, оладок, запіканок та інших гастрономічних фантазій. Регулярне вживання продукту:
● нормалізує роботу травного тракту;
● зміцнює серцево-судинну систему;
● знижує ризик виникнення онкології;
● допомагає боротися з вірусними інфекціями і т. д.
Корисні властивості пояснюються збалансованим вітамінно-мінеральним складом капусти. Вона багата антиоксидантами, білками, харчовими волокнами, мінеральними солями і мікроелементами (калієм, селеном, цинком, йодом, залізом і іншими), є джерелом вітаміну С і вітамінів групи В.
Готується овоч досить швидко, тому ідеальний для повсякденного столу, коли на кулінарні шедеври не вистачає ні сил, ні часу. Один з найпопулярніших рецептів приготування капусти - тушкована з овочами або грибами. Такий варіант властивий традиційній російськоій кухні. До основного інгредієнта додають квасолю, помідори, моркву, болгарський перець, цибулю і пряні трави. Всі компоненти шаткують або нарізають соломкою, обсмажують на олії, перекладають в сотейник і тушкують до готовності на повільному вогні, додавши невелику кількість води, сметани або томатного соку.
У європейській кухні популярні капустяні запіканки з додаванням сиру, шпинату і шинки. Цвітну капусту подрібнюють блендером, з'єднують з яйцями і іншими інгредієнтами, перекладають в форму для запікання і відправляють в духовку на 20-25 хвилин. Виходить смачна і корисна страва для сніданку або вечері. Хочете здивувати гостей італійським кулінарним витвором - приготуйте пасту з капустою калі і пармезаном. Відваріть макарони, капустяне листя опустіть в окріп на 5 хвилин, щоб вони стали м'якими, в блендері подрібніть часник і відварну капусту, з'єднайте з гарячою пастою і тертим сиром.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Тушковані овочі на сковороді | 2.16 | 7.54 | 3.52 | 102.21 |
Морська капуста Морячка | 2.04 | 3.56 | 8.72 | 76.54 |
Тушкована капуста | 1.00 | 0.75 | 4.00 | 32.68 |
Брокколі з часником | 2.87 | 4.21 | 4.79 | 65.02 |
Брюссельська капуста під соусом | 7.87 | 14.50 | 5.71 | 184.28 |
Щоб страва вдалася на славу, підкажемо, як правильно вибирати і готувати капусту.
1. Купуючи білокачанну капусту, стисніть її в руках. Якщо качан деформується - овоч не дозрів.
2. Цвітна капуста повинна бути важкою і пружною, а суцвіття від качана відламуватися з хрускотом.
3. Вибирайте брокколі темно-зеленого кольору з тонкими стеблами. Товста ніжка буває у перезрілої капусти.
4. Брюссельська капуста повинна бути яскраво-зеленого кольору, без плям і жовтизни, з щільно прилеглими до стебла качанчиками. Якщо ви не плануєте відразу готувати овоч, купуйте капусту на гілці, вона довше зберігається.
5. Готуючи білокачанну капусту, не використовуйте листя біля качана (в них накопичуються нітрати).
6. Частування вийде більш ніжним, якщо при смаженні змішати. На нашому сайті багато рецептів капусти з покроковим описом і детальними фото. Вибирайте і експериментуйте на кухні. Приємного апетиту!