У літній сезон господині із задоволенням пригощають домочадців смачними і корисними стравами з кабачків. Вживаючи їх, ми отримуємо багато необхідних нашому організму вітамінів і мікроелементів. У чому користь і особливість цього овоча сімейства гарбузових і як приготувати кабачки на домашній кухні правильно, ми вам зараз розповімо.
Любов до продукту пояснюється доступністю, простотою приготування і користю для здоров'я. Якщо ви дотримуєтеся дієти або правильного харчування, без кабачків на столі не обійтися. Цей овоч не викликає алергії і відмінно засвоюється, не дратуючи шлунок і кишечник, містить в 100 г всього 23 ккал. Серед основних корисних речовин - вітаміни А, К і групи В, кремній, калій, марганець, магній і залізо. Наприклад, регулярне вживання кабачкової ікри:
● нормалізує роботу кишечника і інших органів шлунково-кишкового тракту;
● підвищує мозкову активність і еластичність судин;
● покращує роботу серця, стан шкіри, нігтів і волосся.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Кабачки тушковані | 3.38 | 63.00 | 10.31 | 637.25 |
Смажені кабачки | 24.01 | 46.39 | 7.38 | 533.64 |
Запіканка з кабачків | 5.54 | 34.23 | 40.54 | 495.23 |
Кабачки в клярі | 2.81 | 38.30 | 22.97 | 460.97 |
Котлети з кабачків і картоплі | 15.62 | 24.43 | 25.52 | 391.47 |
Також кабачки:
● виводять зайву рідину з організму;
● запобігають запори;
● позбавляють від «поганого» холестерину;
● є відмінною профілактикою утворення каменів в жовчному міхурі.
Молоді овочі, які не містять насіння, або плоди цукіні можна їсти сирими і використовувати для приготування салатів і закусок.
У кухнях різних країн світу безліч рецептів приготування кабачків. З них готують запіканки, оладки, маринують, фарширують, запікають в духовці і т. д. У сонячній Італії популярні страви - фріттата з кабачками, морквою, оливками і пармезаном, кабачковий крем-суп з шафраном і розмарином, паста тальятелле з часником, перцем чилі, кабачками і лимоном.
У Франції готують запіканки і салати з кабачків. У першому випадку основний інгредієнт натирають на крупній тертці, потім злегка тушкують у сотейнику з цибулею, часником і плавленим сиром. Отриману масу змішують зі збитими яйцями, перекладають в форму і відправляють в духовку. Для салату кабачки нарізають соломкою, злегка обсмажують з цибулею на оливковій олії. Готове частування поливають лечо або соусом табаско, посипають смаженими кедровими горішками, базиліком і петрушкою.
У Китаї подають смачну закуску з кабачків. Для приготування використовують молоді плоди, моркву і цибулю. Овочі нарізають великими продовгуватими шматочками і обсмажують на сковорідці, а потім тушкують у кисло-солодкому маринаді з соєвого соусу, меду, невеликої кількості крохмалю, винного оцту і спецій (імбир, часник, перець чилі). Готову страву викладають на тарілку і посипають кунжутним насінням і свіжою зеленню.
Щоб приготувати справжній кулінарний шедевр, скористайтеся підказками професійних кухарів.
1. Молоді плоди (до 15 см в довжину) найкраще готувати цілком. У такому вигляді їх можна смажити, запікати, варити на пару, додавати в свіжому вигляді в салати.
2. Використовують кабачки в рецептах супів-пюре. Вони відмінно поєднуються з картоплею, морквою, різними видами капусти, помідорами і квасолею. Не забудьте перед варінням очистити від шкірки і насіння.
3. Шматочки кабачків, смажені у фритюрі, ідеально підходять як гарнір або можуть стати відмінною закускою. Подавати їх краще з гострим томатним соусом.
Тепер ви знаєте, як приготувати цей овоч. Вибирайте рецепт кабачків з покроковим описом і детальними фото, і пригощайте гостей смачним і корисним кулінарним витвором. Приємного апетиту!