Соковиті і м'які голубці - традиційнеа страва східноєвропейської кухні, знайома з дитинства і улюблена в багатьох сім'ях. Готують це кулінарне вишукування в Україні, Росії, Білорусії, Сербії, Болгарії та інших країнах. Відрізняються рецепти компонентами начинки і тим, у що неї загортають. Однак принцип приготування і подачі подібний у багатьох народів. Про те, що з себе представляє це частування і як приготувати голубці правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.
Назву вишуканості експерти в області кулінарії пов'язують зі словом «голуб». Вважається, що страва з фаршированого м'ясним фаршем капустяного листя замінила смажених на рожні голубів, популярних в Європі наприкінці XIX століття. Такі «помилкові» голуби стали іменуватися «голубцями». До цього в куховарських книгах використовувалася східна назва ідентичного частування - «долма / толма».
Для приготування знадобиться овочевий або м'ясний фарш, відварна крупа (рис, перловка, гречка, пшоно і т. д.) і листя для обгортання начинки. Скручені невеликі рулетики тушкують до готовності в томатній підливі або запікають у духовці в сметанному соусі.
У кожного народу свій рецепт голубців. У Закарпатті як основу для начинки використовують кукурудзяну крупу, а самі голубці роблять розміром не більше пальця. Для цього листя капусти нарізають на кілька частин. Напередодні Різдва на Західній Україні подають до столу пісний варіант з рису з грибами, загорнутих в листя квашених качанів. У східних регіонах прийнято готувати великі голубці, вважаючи, що так вони виходять смачніше і соковитіше. В цілісний капустяний лист закручують м'ясний фарш, змішаний з гречкою або рисом.
Крім крупи можна використовувати товчену картоплю з грибами (Львівський традиційний рецепт) або перловку (білоруська кухня). Якщо під рукою не виявилося капустяного качана, підійдуть молоде листя хрону, буряка або винограду. Багато сучасних господинь використовують не тільки білокачанну капусту, а й інші види - савойску і пекінську. Також можна приготувати «ліниві» голубці. Для цього капусту дрібно шаткують, з'єднують з фаршем і рисом, формують котлети, які тушкують в томатному соусі до готовності.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Вірменські голубці | 9.06 | 18.40 | 17.69 | 280.18 |
Класичні голубці в мультиварці | 7.46 | 8.32 | 8.54 | 142.62 |
Ліниві голубці з рисом капустою і фаршем в каструлі | 11.41 | 19.50 | 7.55 | 256.46 |
Ліниві голубці | 9.87 | 11.95 | 11.08 | 194.38 |
Голубці в духовці в томатному соусі | 9.39 | 11.17 | 14.70 | 199.84 |
Щоб голубці вдалися на славу, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.
1. Вибирайте злегка приплющену капусту з зеленим листям. Вона, на відміну від білих сортів, менш груба і волокниста, листя легко гнуться і не ламаються.
2. Щоб легко «роздягнути» капусту, виріжте качан і опустити качан в окріп на кілька хвилин. Якщо додати у воду трохи оцту, листя стануть м'якше і не будуть рватися під час закручування.
3. Можна обійтися без попередньої термообробки. Зробіть надрізи біля основи качана, покладіть його в мікрохвильовку, встановіть максимальну потужність і таймер на 7-10 хвилин.
4. Страва буде смачніше, якщо фарш попередньо обсмажити і заправити спеціями (чорним перцем, мускатним горіхом, імбиром і т. д.). Завертайте голубці так, щоб начинка була повністю закрита.
5. На дно каструлі, в якій будуть готуватися голубці, необхідно укласти шар смаженої з цибулею і помідорами моркви, щоб нижні рулетики не пристали до дна.
6. В якості соусу можна використовувати томатну підливу, суміш йогурту і вершків, сметану з часником або кефір із зеленню.
Тепер ви знаєте, як створити справжній кулінарний шедевр. Вибирайте рецепт приготування голубців з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домочадців смачним обідом. Приємного апетиту!