Укр
Рус

Голубці

Голубці - покроковий рецепт, фото 1 Голубці 110 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці з курячого фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з курячого фаршу 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці м’ясні - покроковий рецепт, фото 1 Голубці м’ясні 80 5 4 з 5 - детальніше -
Ліниві голубці - покроковий рецепт, фото 1 Ліниві голубці 80 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Голубці
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Інгредієнти
Регіон кухні
Спосіб приготування
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості

Голубці

Соковиті і м'які голубці - традиційнеа страва східноєвропейської кухні, знайома з дитинства і улюблена в багатьох сім'ях. Готують це кулінарне вишукування в Україні, Росії, Білорусії, Сербії, Болгарії та інших країнах. Відрізняються рецепти компонентами начинки і тим, у що неї загортають. Однак принцип приготування і подачі подібний у багатьох народів. Про те, що з себе представляє це частування і як приготувати голубці правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Визначення та особливості

Назву вишуканості експерти в області кулінарії пов'язують зі словом «голуб». Вважається, що страва з фаршированого м'ясним фаршем капустяного листя замінила смажених на рожні голубів, популярних в Європі наприкінці XIX століття. Такі «помилкові» голуби стали іменуватися «голубцями». До цього в куховарських книгах використовувалася східна назва ідентичного частування - «долма / толма».

Для приготування знадобиться овочевий або м'ясний фарш, відварна крупа (рис, перловка, гречка, пшоно і т. д.) і листя для обгортання начинки. Скручені невеликі рулетики тушкують до готовності в томатній підливі або запікають у духовці в сметанному соусі. 

Варіанти приготування

У кожного народу свій рецепт голубців. У Закарпатті як основу для начинки використовують кукурудзяну крупу, а самі голубці роблять розміром не більше пальця. Для цього листя капусти нарізають на кілька частин. Напередодні Різдва на Західній Україні подають до столу пісний варіант з рису з грибами, загорнутих в листя квашених качанів. У східних регіонах прийнято готувати великі голубці, вважаючи, що так вони виходять смачніше і соковитіше. В цілісний капустяний лист закручують м'ясний фарш, змішаний з гречкою або рисом.

Крім крупи можна використовувати товчену картоплю з грибами (Львівський традиційний рецепт) або перловку (білоруська кухня). Якщо під рукою не виявилося капустяного качана, підійдуть молоде листя хрону, буряка або винограду. Багато сучасних господинь використовують не тільки білокачанну капусту, а й інші види - савойску і пекінську. Також можна приготувати «ліниві» голубці. Для цього капусту дрібно шаткують, з'єднують з фаршем і рисом, формують котлети, які тушкують в томатному соусі до готовності.

Поради та рекомендації

Щоб голубці вдалися на славу, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.

1. Вибирайте злегка приплющену капусту з зеленим листям. Вона, на відміну від білих сортів, менш груба і волокниста, листя легко гнуться і не ламаються.

2. Щоб легко «роздягнути» капусту, виріжте качан і опустити качан в окріп на кілька хвилин. Якщо додати у воду трохи оцту, листя стануть м'якше і не будуть рватися під час закручування.

3. Можна обійтися без попередньої термообробки. Зробіть надрізи біля основи качана, покладіть його в мікрохвильовку, встановіть максимальну потужність і таймер на 7-10 хвилин.

4. Страва буде смачніше, якщо фарш попередньо обсмажити і заправити спеціями (чорним перцем, мускатним горіхом, імбиром і т. д.). Завертайте голубці так, щоб начинка була повністю закрита.

5. На дно каструлі, в якій будуть готуватися голубці, необхідно укласти шар смаженої з цибулею і помідорами моркви, щоб нижні рулетики не пристали до дна.

6. В якості соусу можна використовувати томатну підливу, суміш йогурту і вершків, сметану з часником або кефір із зеленню.

Тепер ви знаєте, як створити справжній кулінарний шедевр. Вибирайте рецепт приготування голубців з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домочадців смачним обідом. Приємного апетиту!