Укр
Рус

Голубці

Голубці

Соковиті і м'які голубці - традиційнеа страва східноєвропейської кухні, знайома з дитинства і улюблена в багатьох сім'ях. Готують це кулінарне вишукування в Україні, Росії, Білорусії, Сербії, Болгарії та інших країнах. Відрізняються рецепти компонентами начинки і тим, у що неї загортають. Однак принцип приготування і подачі подібний у багатьох народів. Про те, що з себе представляє це частування і як приготувати голубці правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Вірменські голубці - покроковий рецепт, фото 1 Вірменські голубці 90 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці - покроковий рецепт, фото 1 Голубці 110 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Голубці без м’яса 60 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці в сметані - покроковий рецепт, фото 1 Голубці в сметані 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці з курячого фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з курячого фаршу 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці з савойської капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з савойської капусти 60 5 4 з 5 - детальніше -
Голубці м’ясні - покроковий рецепт, фото 1 Голубці м’ясні 80 5 4 з 5 - детальніше -
Голубци прості - покроковий рецепт, фото 1 Голубци прості 75 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці з фаршем і рисом - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з фаршем і рисом 80 5 3 з 5 - детальніше -
Кавказькі голубці - покроковий рецепт, фото 1 Кавказькі голубці 75 6 3 з 5 - детальніше -
Класичні голубці в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Класичні голубці в мультиварці 80 3 3 з 5 - детальніше -
Ліниві голубці - покроковий рецепт, фото 1 Ліниві голубці 80 4 3 з 5 - детальніше -
Пісні голубці - покроковий рецепт, фото 1 Пісні голубці 90 6 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Голубці
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Регіон кухні
Рівень складності
Швидкість приготування

Визначення та особливості

Назву вишуканості експерти в області кулінарії пов'язують зі словом «голуб». Вважається, що страва з фаршированого м'ясним фаршем капустяного листя замінила смажених на рожні голубів, популярних в Європі наприкінці XIX століття. Такі «помилкові» голуби стали іменуватися «голубцями». До цього в куховарських книгах використовувалася східна назва ідентичного частування - «долма / толма».

Для приготування знадобиться овочевий або м'ясний фарш, відварна крупа (рис, перловка, гречка, пшоно і т. д.) і листя для обгортання начинки. Скручені невеликі рулетики тушкують до готовності в томатній підливі або запікають у духовці в сметанному соусі. 

Варіанти приготування

У кожного народу свій рецепт голубців. У Закарпатті як основу для начинки використовують кукурудзяну крупу, а самі голубці роблять розміром не більше пальця. Для цього листя капусти нарізають на кілька частин. Напередодні Різдва на Західній Україні подають до столу пісний варіант з рису з грибами, загорнутих в листя квашених качанів. У східних регіонах прийнято готувати великі голубці, вважаючи, що так вони виходять смачніше і соковитіше. В цілісний капустяний лист закручують м'ясний фарш, змішаний з гречкою або рисом.

Крім крупи можна використовувати товчену картоплю з грибами (Львівський традиційний рецепт) або перловку (білоруська кухня). Якщо під рукою не виявилося капустяного качана, підійдуть молоде листя хрону, буряка або винограду. Багато сучасних господинь використовують не тільки білокачанну капусту, а й інші види - савойску і пекінську. Також можна приготувати «ліниві» голубці. Для цього капусту дрібно шаткують, з'єднують з фаршем і рисом, формують котлети, які тушкують в томатному соусі до готовності.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Ліниві голубці9.87 11.95 11.08 194.38
Голубці9.77 6.24 34.20 239.34
Вірменські голубці9.06 18.40 17.69 280.18
Пісні голубці1.99 8.97 17.54 165.17
Голубци прості5.84 8.99 9.33 147.49

Поради та рекомендації

Щоб голубці вдалися на славу, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.

1. Вибирайте злегка приплющену капусту з зеленим листям. Вона, на відміну від білих сортів, менш груба і волокниста, листя легко гнуться і не ламаються.

2. Щоб легко «роздягнути» капусту, виріжте качан і опустити качан в окріп на кілька хвилин. Якщо додати у воду трохи оцту, листя стануть м'якше і не будуть рватися під час закручування.

3. Можна обійтися без попередньої термообробки. Зробіть надрізи біля основи качана, покладіть його в мікрохвильовку, встановіть максимальну потужність і таймер на 7-10 хвилин.

4. Страва буде смачніше, якщо фарш попередньо обсмажити і заправити спеціями (чорним перцем, мускатним горіхом, імбиром і т. д.). Завертайте голубці так, щоб начинка була повністю закрита.

5. На дно каструлі, в якій будуть готуватися голубці, необхідно укласти шар смаженої з цибулею і помідорами моркви, щоб нижні рулетики не пристали до дна.

6. В якості соусу можна використовувати томатну підливу, суміш йогурту і вершків, сметану з часником або кефір із зеленню.

Тепер ви знаєте, як створити справжній кулінарний шедевр. Вибирайте рецепт приготування голубців з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домочадців смачним обідом. Приємного апетиту!