Укр
Рус

Голубці

Голубці

Соковиті і м'які голубці - традиційнеа страва східноєвропейської кухні, знайома з дитинства і улюблена в багатьох сім'ях. Готують це кулінарне вишукування в Україні, Росії, Білорусії, Сербії, Болгарії та інших країнах. Відрізняються рецепти компонентами начинки і тим, у що неї загортають. Однак принцип приготування і подачі подібний у багатьох народів. Про те, що з себе представляє це частування і як приготувати голубці правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Вірменські голубці - покроковий рецепт, фото 1 Вірменські голубці 90 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці - покроковий рецепт, фото 1 Голубці 110 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці без м’яса - покроковий рецепт, фото 1 Голубці без м’яса 60 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці у виноградному листі - покроковий рецепт, фото 1 Голубці у виноградному листі 65 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці в сметані - покроковий рецепт, фото 1 Голубці в сметані 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці в сметані у духовці - покроковий рецепт, фото 1 Голубці в сметані у духовці 55 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Голубці в соусі 55 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці в томатному соусі - покроковий рецепт, фото 1 Голубці в томатному соусі 65 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з яловичини 60 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з червоної капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з червоної капусти 65 4 3 з 5 - детальніше -
Голубці з курячого фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з курячого фаршу 85 6 3 з 5 - детальніше -
Голубці з пекінської капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з пекінської капусти 65 4 3 з 5 - детальніше -
Голубці з савойської капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з савойської капусти 60 5 4 з 5 - детальніше -
Голубці зі свіжої капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці зі свіжої капусти 110 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці як у мами - покроковий рецепт, фото 1 Голубці як у мами 65 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці м’ясні - покроковий рецепт, фото 1 Голубці м’ясні 80 5 4 з 5 - детальніше -
Голубці на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Голубці на сковороді 50 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці простий рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Голубці простий рецепт 50 3 3 з 5 - детальніше -
Голубци прості - покроковий рецепт, фото 1 Голубци прості 75 6 4 з 5 - детальніше -
Голубці з гречкою - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з гречкою 65 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з курячим фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з курячим фаршем 60 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з молодої капусти - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з молодої капусти 55 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з м’ясом і рисом - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з м’ясом і рисом 65 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з фаршем 70 3 3 з 5 - детальніше -
Голубці з фаршем і рисом - покроковий рецепт, фото 1 Голубці з фаршем і рисом 80 5 3 з 5 - детальніше -
Кавказькі голубці - покроковий рецепт, фото 1 Кавказькі голубці 75 6 3 з 5 - детальніше -
Класичні голубці в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Класичні голубці в мультиварці 80 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Голубці
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Регіон кухні
Рівень складності
Швидкість приготування

Визначення та особливості

Назву вишуканості експерти в області кулінарії пов'язують зі словом «голуб». Вважається, що страва з фаршированого м'ясним фаршем капустяного листя замінила смажених на рожні голубів, популярних в Європі наприкінці XIX століття. Такі «помилкові» голуби стали іменуватися «голубцями». До цього в куховарських книгах використовувалася східна назва ідентичного частування - «долма / толма».

Для приготування знадобиться овочевий або м'ясний фарш, відварна крупа (рис, перловка, гречка, пшоно і т. д.) і листя для обгортання начинки. Скручені невеликі рулетики тушкують до готовності в томатній підливі або запікають у духовці в сметанному соусі. 

Варіанти приготування

У кожного народу свій рецепт голубців. У Закарпатті як основу для начинки використовують кукурудзяну крупу, а самі голубці роблять розміром не більше пальця. Для цього листя капусти нарізають на кілька частин. Напередодні Різдва на Західній Україні подають до столу пісний варіант з рису з грибами, загорнутих в листя квашених качанів. У східних регіонах прийнято готувати великі голубці, вважаючи, що так вони виходять смачніше і соковитіше. В цілісний капустяний лист закручують м'ясний фарш, змішаний з гречкою або рисом.

Крім крупи можна використовувати товчену картоплю з грибами (Львівський традиційний рецепт) або перловку (білоруська кухня). Якщо під рукою не виявилося капустяного качана, підійдуть молоде листя хрону, буряка або винограду. Багато сучасних господинь використовують не тільки білокачанну капусту, а й інші види - савойску і пекінську. Також можна приготувати «ліниві» голубці. Для цього капусту дрібно шаткують, з'єднують з фаршем і рисом, формують котлети, які тушкують в томатному соусі до готовності.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Класичні голубці в мультиварці7.46 8.32 8.54 142.62
Вірменські голубці9.06 18.40 17.69 280.18
Ліниві голубці з рисом капустою і фаршем в каструлі11.41 19.50 7.55 256.46
Ліниві голубці9.87 11.95 11.08 194.38
Голубці9.77 6.24 34.20 239.34

Поради та рекомендації

Щоб голубці вдалися на славу, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів.

1. Вибирайте злегка приплющену капусту з зеленим листям. Вона, на відміну від білих сортів, менш груба і волокниста, листя легко гнуться і не ламаються.

2. Щоб легко «роздягнути» капусту, виріжте качан і опустити качан в окріп на кілька хвилин. Якщо додати у воду трохи оцту, листя стануть м'якше і не будуть рватися під час закручування.

3. Можна обійтися без попередньої термообробки. Зробіть надрізи біля основи качана, покладіть його в мікрохвильовку, встановіть максимальну потужність і таймер на 7-10 хвилин.

4. Страва буде смачніше, якщо фарш попередньо обсмажити і заправити спеціями (чорним перцем, мускатним горіхом, імбиром і т. д.). Завертайте голубці так, щоб начинка була повністю закрита.

5. На дно каструлі, в якій будуть готуватися голубці, необхідно укласти шар смаженої з цибулею і помідорами моркви, щоб нижні рулетики не пристали до дна.

6. В якості соусу можна використовувати томатну підливу, суміш йогурту і вершків, сметану з часником або кефір із зеленню.

Тепер ви знаєте, як створити справжній кулінарний шедевр. Вибирайте рецепт приготування голубців з фото і покроковим описом процесу і пригощайте домочадців смачним обідом. Приємного апетиту!