Укр
Рус

Гливи

Брокколі з гливами - покроковий рецепт, фото 1 Брокколі з гливами 35 3 2 з 5 - детальніше -
Гливи смажені - покроковий рецепт, фото 1 Гливи смажені 45 4 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Гливи
Вид
Категорія страви
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі

Готуємо гливи

Гливи - смачні та поживні гриби, з яких в домашніх умовах можна приготувати безліч апетитних і корисних страв. Їх тушкують, смажать, запікають в духовці, додають в супи, салати, пироги і т. д. Ніжні і приємні на смак вони не гірше звичних багатьом господиням печериць, а в деяких рецептах гливи навіть перевершують останні по гастрономічним характеристикам. Про те, чим так привабливі ці гриби і як їх готувати, ми вам зараз розповімо.

Особливості та харчова цінність

Гриби, що нагадують великі вуха, продають в кожному супермаркеті. Завдяки простоті вирощування, смаковими якостями і корисними властивостями продукт припав до смаку багатьом кулінарам. У природі цей вид теж зустрічається. Знайти гливи можна в лісі на старих пнях і повалених деревах. Американці називають ці гриби oyster mushrooms, що в перекладі означає «устричні гриби», а деякі азіатські народи вважають гливи делікатесом. 

За складом гливи нагадують м'ясо, проте є більш низькокалорійним і дієтичним продуктом. У них міститься багато білка, калій, кальцій, залізо, вітаміни групи В, С, Е, цінні для людського організму вітаміни РР і D2. Регулярне вживання цього продукту допомагає знизити рівень «поганого» холестерину в крові, нормалізувати тиск і вивести радіонукліди.

Як приготувати гливи

Існує багато рецептів приготування глив. На відміну від печериць, їсти сирими їх не можна. Гриби містять хітин, який не засвоюється кишечником, тому потрібна обов'язкова термічна обробка. Чи впорається з завданням навіть новачок. Досить їх помити і можна приступати до готування. Деякі кухарі використовують тільки м'ясисті ніжні капелюшки, а ніжки просто викидають, вважаючи їх жорсткими і не такими смачними.

Найпопулярніші способи приготування наступні:

Смаження. Наріжте гриби невеликими шматочками або смужками і обсмажте 10 хвилин на сковороді з додаванням невеликої кількості рослинного масла. Для смаку і аромату додайте до грибів цибулю, часник і спеції.

Варка. Занурте гриби в гарячу воду, посоліть і варіть 20 хвилин після закипання. Якщо ви кладете гливи в суп, робіть це на завершальному етапі готування.

Тушкування. Щоб приготувати тушковані гриби, їх попередньо обсмажують на сковороді, потім додають вершки, сметану або воду і витримують під кришкою на повільному вогні не більше 15-20 хвилин.

Маринування і соління. Дуже смачні мариновані і солоні гливи. У першому випадку їх відварюють 25 хвилин в воді з оцтом, лавровим листом, запашним перцем горошком, а потім перекладають в ємність для зберігання. Для засолювання використовують тільки капелюшки, які пересипають сіллю і ставлять під вантаж на 5-6 днів.

Поради та рекомендації

Щоб отримати від грибів максимальну користь, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів:

1. Гливи, подібно до губки, вбирають всі речовини з грунту і навколишнього середовища, тому варто враховувати місце, де їх збирають. Безпечніше купувати гриби в супермаркеті, а не у стихійних торговців.

2. Якщо ви вирішили посмажити гриби, добре розжаріть сковороду. Тоді всі корисні речовини і аромати залишаться всередині.

3. З базових спецій використовуйте сіль і мелений перець. Вони не перебивають смак і запах грибів.

4. Зберігати в холодильнику свіжі гриби можна не більше 5 днів. Купуйте їх безпосередньо перед приготуванням.

Тепер ви знаєте, як правильно готувати гливи. Вибирайте рецепт, а фото і детальний опис процесу допоможуть створити справжній кулінарний шедевр. Приємного апетиту!