Ситна страва з відвареного прісного тіста користується великою популярністю в багатьох країнах Східної Європи. Традиційно галушки вважаються класикою української національної кухні. Тут їх готують споконвіку і подають з вершковим маслом, сметаною, смаженою цибулею, топленим салом зі шкварками. У Білорусії, Польщі, Словаччині маленькі галушки (один з варіантів галушок) додають в супи на м'ясному бульйоні для густоти і більшої ситності. Схожі страви (але з іншими назвами) зустрічаються у італійців, а також в північнокавказьких кулінарних традиціях. В Інгушетії і Чечні рецепти приготування галушок відрізняються видом борошна (використовується кукурудзяне або пшеничне) і подаються з шматочками відвареного або запеченого м'яса. Як готувати цю просту і смачну їжу на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Господині роблять галушки різними способами. Замішане на воді тісто розкочують в пласт невеликої товщини (до 1,5 см), потім нарізають на смуги, а далі ділять на шматочки будь-яким зручним способом. У традиційному рецепті галушок від смужок просто відщипують пальцями невеликі частинки і кидають в киплячий бульйон або підсолену воду. Так виходять, як кажуть в народі, «щіпанкі» і «рванкі». Можна акуратно нарізати тісто ножем або кухонними ножицями на рівні грудочки, щоб надати страві більш естетичний вигляд.
Приготувати галушки можна не тільки з борошна і води, але і з інших інгредієнтів. Відмінним десертом стануть солодкі шматочки з сиру або тертих яблук, а як гарнір до риби, курки або тушкованої свинини підійдуть картопляні, гарбузові або борошняні варіації з бринзою. Вони прекрасно замінюють макаронні вироби або каші і можуть вживатися з підливою, засмажкою і соусами.
Рецептів супів з галушками теж величезна кількість. Їх додають в борщі, грибні і курячі бульйони, до фрикадельок і квасолі. Шматочки з тіста закладають в каструлю на завершальному етапі варіння, тоді вони не втратять форму і не «розповзуться».
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Галушки | 3.27 | 1.81 | 2.95 | 42.64 |
Галушки з картоплею | 8.27 | 7.95 | 67.21 | 373.73 |
Галушки з фаршем | 8.70 | 11.81 | 15.18 | 206.55 |
Галушки по-полтавськи | 2.44 | 4.68 | 29.93 | 175.85 |
Галушки з куркою | 14.10 | 16.53 | 9.38 | 243.03 |
Щоб частування вийшло ідеальним, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів:
● Якщо в тісто додати дрібку соди, галушки вийдуть пишніше, а якщо воду замінити топленим маслом або молоком - будуть м'якше і ніжніше.
● Щоб в процесі варіння шматочки тіста не злиплися і не розм'якли, після нарізки на порційні частини залиште їх на обробній дошці « відпочити »і« подв ялитися ». Через 20-30 хвилин можна кидати в окріп.
● Колір тіста можна змінити. Додана в процесі вимішування томатна паста зробить галушки червоними, пюре зі шпинату, базилік або петрушка - зеленими, морквяний сік - помаранчевими.
● Для супів ідеальний варіант - ніжні галушки з рідкого тіста на основі борошна, яйця, води і солі (консистенція густої сметани ). Його набирають невеликою ложечкою і порційно вводять в киплячу юшку за 10-15 хвилин до готовності. Як тільки шматочки спливуть, можна знімати каструлю з вогню.
Тепер ви знаєте як приготувати галушки правильно. Вибирайте рецепт з покроковим описом і фото і пригощайте близьких смачною гарячою стравою. Приємного апетиту!