Укр
Рус

Эскалопи

Ескалоп в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп в духовці 45 2 3 з 5 - детальніше -
Ескалоп з індички - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп з індички 45 2 2 з 5 - детальніше -
Ескалоп з курячого філе - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп з курячого філе 50 4 3 з 5 - детальніше -
Ескалоп з курки - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп з курки 45 4 3 з 5 - детальніше -
Ескалоп зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп зі свинини 60 2 2 з 5 - детальніше -
Ескалоп зі свинини в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп зі свинини в духовці 45 2 3 з 5 - детальніше -
Ескалоп з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп з телятини 60 4 3 з 5 - детальніше -
Ескалоп курячий - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп курячий 40 4 2 з 5 - детальніше -
Ескалоп з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Ескалоп з грибами 40 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Эскалоп
Вид
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Смакові якості
Сезон

Ескалоп - кулінарний шедевр для справжніх гурманів: тонкощі приготування

Страва з красивою назвою прийшла на наші столи з вишуканої французької кухні і заслужила безумовну любов любителів соковитого, ніжного і смачного м'яса. При цьому вона отримала таку популярність, що ескалоп почали називати навіть звичайні відбивні. Чим відрізняється цей вид від інших схожих з ним і як правильно його готувати, читайте в нашій статті.

Кулінарне визначення

Escalope в дослівному перекладі з французької мови звучить, як «горіхова шкаралупа» - мабуть, таку назву він отримав через зовнішній вигляд і тверду рум'яну скоринку. Під впливом високої температури м'ясо стискається, і тріщинки на ньому нагадують поверхню волоського горіха.

Коли і за яких обставин з'явилася страва, невідомо. Зате відомий перший рецепт ескалопа. Для його приготування використовувався шматок свинини, який добре відбивали, солили і натирали меленим перцем, а потім обсмажували в розпеченому маслі. Ось і весь секрет. Особливість в тому, що справжній ескалоп в класичному виконанні не панірують, не маринують і не додають в нього ніяких незвичайних спецій і сторонніх інгредієнтів. Це чисте м'ясо, яке чудово само по собі, а також відмінно комбінується з різними овочевими гарнірами, свіжою зеленню і ароматними пряними соусами. 

Як приготувати ескалоп покроково

1. Перший крок в готуванні цієї страви - вибір головного інгредієнта. Ідеально підійде поперекова корейка або стегнова частина свинини, телятини або баранини. Також іноді використовують філе птиці (курку, індичку). Продукт повинен бути свіжим, не піддаватися заморожуванню, без жиру і сала. 

2. Наступний важливий етап - нарізка. У всіх рецептах приготування ескалопа рекомендують нарізати його поперек волокон, щоб не позбавити м'якості при обсмажуванні. Товщина шматка, якщо ви віддали перевагу птиці, повинна становити не більше 2,5-3 см, якщо ж червоне, більш жорстке м'ясо - не більше 1,5 см. Середній розмір в діаметрі - 10 см, форма - наближена до круглої або овальна. Занадто великими їх не роблять, щоб добре прожарити з усіх боків в олії.

3. Тепер, якщо слідувати класичним рецептам ескалопа, шматочок потрібно відбити кухонним молотком. Якщо у вас шматок шириною 1,5 см, то після відбивання цей показник повинен скоротитися втричі - до 0,5 см. Робити це потрібно акуратно, найкраще через целофановий пакет або харчову плівку, щоб не пошкодити ніжні м'ясні волокна. 

4. Залишилося поперчити майбутній ескалоп і викласти його на розпечену сковороду з оливковим або вершковим маслом. Солити ж краще після того, як з'явиться скоринка, щоб сіль не сприяла витіканню соку. 

5. Обсмажуйте недовго на розпеченій сковороді при середньому вогні - близько 4-5 хвилин з кожного боку. При цьому не намагайтеся вміщати відразу всі шматки за раз. Вони почнуть виділяти сік, і ви ризикуєте одержати не смажене, а тушковане м'ясо, яке вже не можна буде назвати ескалоп. Також ви можете при бажанні скористатися духовкою замість плити. Тоді час його приготування збільшиться.

Секрети смачних ескалопів

1. Щоб м'ясні шматочки вийшли круглими, красивими і не стяглися під впливом високої температури, на етапі нарізки зробіть по краю невеликі і неглибокі надрізи.

2. Для того щоб отримати ескалоп з хрусткою скоринкою, після того, як помиєте м'ясо, не забудьте його добре обсушити - швидше за все це зробити за допомогою паперових рушників.

3. До добре розігрітої оливкової олії додайте для аромату в сковороду зубчики часнику - отримаєте неймовірний смак з ароматом провансу.

4. Під час обсмажування, щоб м'ясо добре проготувалося, злегка натискайте на нього дерев'яною лопаткою.

5. Подавайте котлети прямо з печі - про запас їх не готують: вони гарні тільки свіжими.

Завдяки нашим покроковим рецептами з фото приготувати кулінарні шедеври високої кухні не складе ніяких труднощів. Насолоджуйтесь смачною домашньою їжею в компанії найближчих і гостей. Смачного!