Цю популярну в Середній Азії, а особливо в Узбекистані, страву в сезон свіжих овочів готують практично в кожній родині. Своєрідне рагу з тушкованих з м'ясом капусти, моркви, баклажанів, перцю та інших дарів полів вважається однією з візитних карток тюркської кухні. Варіантів назви і рецептів приготування у цій апетитній вишуканості багато. Все залежить від регіону, гастрономічних уподобань їдців і фантазії кухаря. У чому секрет неповторного смаку страви і як приготувати димляму правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.
Яскраве, соковите, ароматне і ситне частування - все це якнайкраще характеризує східну димляму. Димдама, домлама, димлама, думляма, дімляма і інші варіації назви одного й того ж кулінарного творіння в перекладі з тюркських мов означають «тушковане», «запарене». Головна особливість страви в тому, що всі інгредієнти викладають шарами і доводять до готовності на повільному вогні протягом декількох годин.
За рецептом м'ясо можна використовувати будь-якие - яловичину, телятину, баранину. З овочів обов'язкові капуста, морква, болгарський перець, помідори, цибуля. Також можна додати кабачки, баклажани, картопля, а з фруктів - сливи, айву, яблука. Неповторний аромат кулінарному творінню надають часник, кінза і спеції.
Рецепти приготування димлями відрізняються набором продуктів. Однак спосіб готування однаковий для всіх варіацій.
1. На дно казана кладуть курдючний жир (якщо ви готуєте частування з баранини) або наливають рослинне масло.
2. Наступним шаром викладають великі шматки м'яса, солять і засипають нарізаними півкільцями цибулі (пропорція до м'ясної складової 1: 1).
3. Далі йде шар моркви, потім болгарський перець і томати.
4. За помідорами йдуть баклажани і кабачки, картопля і капуста.
5. Завершує овочеву піраміду рубана зелень (кріп, петрушка, кінза), часник і спеції (лавровий лист, запашний перець горошком).
Коли все це протушкувати у власному соку до готовності, можна скликати гостей до обіду. Деякі кулінари додають в казан шматочки яблук або айви. Це надає додаткові цікаві нотки смаку і аромату.
Рецепт димлями досить простий, тому з завданням впорається навіть новачок. А щоб кулінарний шедевр вдався на славу, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.
● Для приготування знадобиться спеціальний посуд, який добре утримує температуру. Підійде чавунний казан, товстостінна каструля з щільною кришкою або глибока чавунна сковорода.
● З моменту закипання і до готовності (приблизно 1-1,5 години) кришку ємності не відкривають, щоб не випускати пар.
● Можна попередньо обсмажити м'ясо до рум'яної скоринки, так воно збереже соковитість.
● Деякі господині замінюють картопля ріпою, що не псує смак страви, а в рецепті з яловичиною часто використовують терпку айву.
● капусту не шаткують. Великими частинами її викладають верхнім шаром, отримуючи додаткову «кришку», яка утримує всередині пар.
● Можна створити рибний варіант, замінивши м'ясну складову рибним філе без кісток.
● Димляма виходить особливо смачною і ароматною, якщо її тушкувати на відкритому вогні або вугіллі.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Димляма з яловичиною | 8.48 | 8.49 | 1.19 | 119.18 |
Димляма з бараниною по-киргизьки | 5.12 | 11.12 | 7.56 | 155.12 |
Димляма в скороварці | 10.24 | 12.93 | 2.00 | 168.18 |
Димляма | 4.95 | 3.56 | 4.15 | 83.36 |
Тепер ви знаєте, як готувати дане східне частування. А наші рецепти з фото і покроковим описом процесу приготування допоможуть експериментувати на кухні. Приємного апетиту!