Укр
Рус

Димлями

Димляма - апетитне частування з сонячного Сходу

Цю популярну в Середній Азії, а особливо в Узбекистані, страву в сезон свіжих овочів готують практично в кожній родині. Своєрідне рагу з тушкованих з м'ясом капусти, моркви, баклажанів, перцю та інших дарів полів вважається однією з візитних карток тюркської кухні. Варіантів назви і рецептів приготування у цій апетитній вишуканості багато. Все залежить від регіону, гастрономічних уподобань їдців і фантазії кухаря. У чому секрет неповторного смаку страви і як приготувати димляму правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Ви обрали:
 Другі страви×Димляма
Вид
Категорія страви

Визначення та особливості

Яскраве, соковите, ароматне і ситне частування - все це якнайкраще характеризує східну димляму. Димдама, домлама, димлама, думляма, дімляма і інші варіації назви одного й того ж кулінарного творіння в перекладі з тюркських мов означають «тушковане», «запарене». Головна особливість страви в тому, що всі інгредієнти викладають шарами і доводять до готовності на повільному вогні протягом декількох годин.

За рецептом м'ясо можна використовувати будь-якие - яловичину, телятину, баранину. З овочів обов'язкові капуста, морква, болгарський перець, помідори, цибуля. Також можна додати кабачки, баклажани, картопля, а з фруктів - сливи, айву, яблука. Неповторний аромат кулінарному творінню надають часник, кінза і спеції.

Як готувати

Рецепти приготування димлями відрізняються набором продуктів. Однак спосіб готування однаковий для всіх варіацій.

1. На дно казана кладуть курдючний жир (якщо ви готуєте частування з баранини) або наливають рослинне масло.

2. Наступним шаром викладають великі шматки м'яса, солять і засипають нарізаними півкільцями цибулі (пропорція до м'ясної складової 1: 1).

3. Далі йде шар моркви, потім болгарський перець і томати.

4. За помідорами йдуть баклажани і кабачки, картопля і капуста.

5. Завершує овочеву піраміду рубана зелень (кріп, петрушка, кінза), часник і спеції (лавровий лист, запашний перець горошком).

Коли все це протушкувати у власному соку до готовності, можна скликати гостей до обіду. Деякі кулінари додають в казан шматочки яблук або айви. Це надає додаткові цікаві нотки смаку і аромату.

Поради та рекомендації

Рецепт димлями досить простий, тому з завданням впорається навіть новачок. А щоб кулінарний шедевр вдався на славу, скористайтеся підказками досвідчених кухарів.

● Для приготування знадобиться спеціальний посуд, який добре утримує температуру. Підійде чавунний казан, товстостінна каструля з щільною кришкою або глибока чавунна сковорода.

● З моменту закипання і до готовності (приблизно 1-1,5 години) кришку ємності не відкривають, щоб не випускати пар. 

● Можна попередньо обсмажити м'ясо до рум'яної скоринки, так воно збереже соковитість.

● Деякі господині замінюють картопля ріпою, що не псує смак страви, а в рецепті з яловичиною часто використовують терпку айву. 

● капусту не шаткують. Великими частинами її викладають верхнім шаром, отримуючи додаткову «кришку», яка утримує всередині пар. 

● Можна створити рибний варіант, замінивши м'ясну складову рибним філе без кісток.

● Димляма виходить особливо смачною і ароматною, якщо її тушкувати на відкритому вогні або вугіллі.

Тепер ви знаєте, як готувати дане східне частування. А наші рецепти з фото і покроковим описом процесу приготування допоможуть експериментувати на кухні. Приємного апетиту!

;