Якщо ви любите пряні і ароматні м'ясні ковбасні вироби, набагато краще і правильніше готувати їх вдома. Адже магазинна продукція має дуже сумнівною якістю: в ній багато сала, жив, субпродуктів, сої, шкідливих хімічних добавок і дуже мало цільного м'яса. А якщо ви приготуєте справжню домашню ковбасу, всі члени вашої родини і гості будуть вам неймовірно вдячні.
Цей смачний м'ясний виріб сьогодні виробляють по всьому світу. А придуманий він був ще в Стародавньому Римі як провізії, яку легіонам зручно було брати з собою в тривалі походи. Ситна і набагато краще зберігаюча свіжість, ніж м'ясо, ковбаса стала рятівною їжею воїнів. Вже тоді цей продукт виготовляли з різних інгредієнтів (навіть з риби і морепродуктів) і в промислових масштабах.
У давні часи цей м'ясний делікатес був доступний лише заможним громадянам через високу ціну доданих в нього спецій. Сьогодні насолоджуватися смачною домашньою ковбасою може практично кожен, що і роблять на своїх кухнях жителі різних країн. Без цієї другої страви неможливо уявити Німеччину і Австрію. Тут придумано безліч способів, як приготувати домашню ковбасу: її варять, смажать, коптять. У Франції цей продукт традиційно несе нотку вишуканості, тому готується з дорогих інгредієнтів з незвичайними поєднаннями. Якщо ви гурман, обов'язково оцініть гусячу з яблуками або кролячу з ароматними травами. У слов'янських народів, в тому числі і українців, через часті православні пости ці ласощі вважають святковим і обов'язково готуються на Великдень і Різдво.
Для приготування ковбаси за класичним рецептом знадобиться м'ясо (свинина, яловичина, баранина, конина, птах або їх поєднання), сало без шкіри, часник, вичищені кишки для оболонки, сіль, спеції і прянощі. При цьому м'ясо підійде будь-яке - якщо на ньому мало жиру, то необхідно просто додати більше сала. Якщо багато - зменшити його кількість. Стандартне співвідношення цих двох інгредієнтів - 1: 6.
Залежно від основного інгредієнта в складі розрізняють і види, серед яких найпопулярніші:
● свиняча;
● яловича;
● свинячо-яловича;
● куряча.
Використовувати кишки необов'язково. Якщо ви їх не знайшли на ринку або в супермаркеті, то можна прошити натуральними нитками до необхідних розмірів рукав для запікання. Ще можна сформувати руками велику в діаметрі ковбасу, загорнути її спочатку в пергамент, потім в фольгу і в такому вигляді готувати.
Також важливий і спосіб термічної обробки: сирий ковбасний виріб можна зварити, посмажити, запекти, підкоптити. А ось, наприклад, грузинські купати традиційно готуються на грилі або вугіллі.
Деякі рецепти домашньої ковбаси припускають наявність інших інгредієнтів: печінки, субпродуктів, крові (для кров'янки), сиру, гречки, ягід граната (купати) або сухофруктів. Залежно від цього варіюється і смак готового м'ясного виробу.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Домашня ковбаса в духовці | 13.40 | 31.41 | 0.38 | 341.45 |
Домашня ковбаса з фаршу | 14.47 | 18.84 | 1.97 | 240.82 |
Домашня ковбаса на сковороді | 16.26 | 24.25 | 0.12 | 289.94 |
Домашня сирокопчена ковбаса | 14.34 | 18.52 | 5.15 | 256.30 |
Домашня сиров’ялена ковбаса | 14.69 | 21.51 | 1.87 | 264.43 |
В принципі, смачну і ароматну домашню ковбаску можна приготувати і не дотримуючись суворого рецепта, а проявивши кулінарну фантазію. Однак для початку радимо освоїти базову технологію приготування покроково, і тільки потім експериментувати.
1. Почніть з фаршу. Його можна зробити, помолов м'ясо в м'ясорубці, або, якщо ви плануєте приготувати домашню ковбасу з цільними м'ясними шматочками, подрібнити ножем. Те ж саме з салом - воно повинно бути нарізано в два рази дрібніше, ніж м'ясо.
2. Тепер з'єднайте в глибокій мисці ці два основних інгредієнта, додайте спеції на вибір (сіль, чорний і червоний перець, майоран, коріандр, мускатний горіх, чебрець, базилік, орегано, чабер) і часник - його можна дрібно порубати, скористатися теркою або спеціальною давилкою . Ретельно перемішайте.
3. Потім рецепт домашньої ковбаси вимагає начинити кишки фаршем. Навіть якщо кишки вже ідеально вичищені, попередньо помийте їх і потримайте в підсоленій воді. Для начинений найкраще використовувати м'ясорубку зі спеціальною насадкою. Якщо у вас її немає, можна придбати це пристосування в магазині. Щільно зав'яжіть один кінець натуральної оболонки і приступайте до процесу, уникаючи пустот і занадто високої щільності, щоб під час смаження або при відварюванні виріб не лопнув.
4. Розділіть бавовняною ниткою довгу ковбаску на невеликі відрізки розміром з сосиску і відправте в холодильник настоюватися на 4-5 годин.
5. Залишилося тільки придати домашню ковбасу термічній обробці - і можна радіти і радувати всіх її чудовим смаком.
Легкого вам готування! А наші покрокові рецепти з фото стануть відмінною підмогою.