Укр
Рус

Домашня ковбаса

Універсальна страва на свято і кожен день - домашня ковбаса

Якщо ви любите пряні і ароматні м'ясні ковбасні вироби, набагато краще і правильніше готувати їх вдома. Адже магазинна продукція має дуже сумнівною якістю: в ній багато сала, жив, субпродуктів, сої, шкідливих хімічних добавок і дуже мало цільного м'яса. А якщо ви приготуєте справжню домашню ковбасу, всі члени вашої родини і гості будуть вам неймовірно вдячні.

Читати все...

Смачна домашня ковбаса - покроковий рецепт, фото 1 Смачна домашня ковбаса 90 5 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса 150 7 2 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса в духовці 125 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса в кишці - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса в кишці 130 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса із яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса із яловичини 130 6 3 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса із індички - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса із індички 120 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса з курки - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса з курки 120 1 3 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса зі свинини 120 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса з фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса з фаршу 60 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса на сковороді - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса на сковороді 100 4 3 з 5 - детальніше -
Домашня ковбаса з часником - покроковий рецепт, фото 1 Домашня ковбаса з часником 160 5 4 з 5 - детальніше -
Домашня сиров’ялена ковбаса - покроковий рецепт, фото 1 Домашня сиров’ялена ковбаса 75 6 4 з 5 - детальніше -
Домашня сирокопчена ковбаса - покроковий рецепт, фото 1 Домашня сирокопчена ковбаса 140 6 4 з 5 - детальніше -
Ковбаса домашня українська - покроковий рецепт, фото 1 Ковбаса домашня українська 65 1 3 з 5 - детальніше -
Ковбаски для смаження в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Ковбаски для смаження в духовці 55 1 2 з 5 - детальніше -
Куряча ковбаса з желатином - покроковий рецепт, фото 1 Куряча ковбаса з желатином 45 1 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Домашня ковбаса
Вид
Категорія страви
Регіон кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Сезон

Продукт з історією

Цей смачний м'ясний виріб сьогодні виробляють по всьому світу. А придуманий він був ще в Стародавньому Римі як провізії, яку легіонам зручно було брати з собою в тривалі походи. Ситна і набагато краще зберігаюча свіжість, ніж м'ясо, ковбаса стала рятівною їжею воїнів. Вже тоді цей продукт виготовляли з різних інгредієнтів (навіть з риби і морепродуктів) і в промислових масштабах.

У давні часи цей м'ясний делікатес був доступний лише заможним громадянам через високу ціну доданих в нього спецій. Сьогодні насолоджуватися смачною домашньою ковбасою може практично кожен, що і роблять на своїх кухнях жителі різних країн. Без цієї другої страви неможливо уявити Німеччину і Австрію. Тут придумано безліч способів, як приготувати домашню ковбасу: її варять, смажать, коптять. У Франції цей продукт традиційно несе нотку вишуканості, тому готується з дорогих інгредієнтів з незвичайними поєднаннями. Якщо ви гурман, обов'язково оцініть гусячу з яблуками або кролячу з ароматними травами. У слов'янських народів, в тому числі і українців, через часті православні пости ці ласощі вважають святковим і обов'язково готуються на Великдень і Різдво.

Інгредієнти і види

Для приготування ковбаси за класичним рецептом знадобиться м'ясо (свинина, яловичина, баранина, конина, птах або їх поєднання), сало без шкіри, часник, вичищені кишки для оболонки, сіль, спеції і прянощі. При цьому м'ясо підійде будь-яке - якщо на ньому мало жиру, то необхідно просто додати більше сала. Якщо багато - зменшити його кількість. Стандартне співвідношення цих двох інгредієнтів - 1: 6.

Залежно від основного інгредієнта в складі розрізняють і види, серед яких найпопулярніші:

● свиняча;

● яловича;

● свинячо-яловича;

● куряча.

Використовувати кишки необов'язково. Якщо ви їх не знайшли на ринку або в супермаркеті, то можна прошити натуральними нитками до необхідних розмірів рукав для запікання. Ще можна сформувати руками велику в діаметрі ковбасу, загорнути її спочатку в пергамент, потім в фольгу і в такому вигляді готувати.

Також важливий і спосіб термічної обробки: сирий ковбасний виріб можна зварити, посмажити, запекти, підкоптити. А ось, наприклад, грузинські купати традиційно готуються на грилі або вугіллі.

Деякі рецепти домашньої ковбаси припускають наявність інших інгредієнтів: печінки, субпродуктів, крові (для кров'янки), сиру, гречки, ягід граната (купати) або сухофруктів. Залежно від цього варіюється і смак готового м'ясного виробу.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Домашня ковбаса в духовці13.40 31.41 0.38 341.45
Домашня ковбаса з фаршу14.47 18.84 1.97 240.82
Домашня ковбаса на сковороді16.26 24.25 0.12 289.94
Домашня сирокопчена ковбаса14.34 18.52 5.15 256.30
Домашня сиров’ялена ковбаса14.69 21.51 1.87 264.43

Особливості приготування

В принципі, смачну і ароматну домашню ковбаску можна приготувати і не дотримуючись суворого рецепта, а проявивши кулінарну фантазію. Однак для початку радимо освоїти базову технологію приготування покроково, і тільки потім експериментувати.

1. Почніть з фаршу. Його можна зробити, помолов м'ясо в м'ясорубці, або, якщо ви плануєте приготувати домашню ковбасу з цільними м'ясними шматочками, подрібнити ножем. Те ж саме з салом - воно повинно бути нарізано в два рази дрібніше, ніж м'ясо.

2. Тепер з'єднайте в глибокій мисці ці два основних інгредієнта, додайте спеції на вибір (сіль, чорний і червоний перець, майоран, коріандр, мускатний горіх, чебрець, базилік, орегано, чабер) і часник - його можна дрібно порубати, скористатися теркою або спеціальною давилкою . Ретельно перемішайте.

3. Потім рецепт домашньої ковбаси вимагає начинити кишки фаршем. Навіть якщо кишки вже ідеально вичищені, попередньо помийте їх і потримайте в підсоленій воді. Для начинений найкраще використовувати м'ясорубку зі спеціальною насадкою. Якщо у вас її немає, можна придбати це пристосування в магазині. Щільно зав'яжіть один кінець натуральної оболонки і приступайте до процесу, уникаючи пустот і занадто високої щільності, щоб під час смаження або при відварюванні виріб не лопнув.

4. Розділіть бавовняною ниткою довгу ковбаску на невеликі відрізки розміром з сосиску і відправте в холодильник настоюватися на 4-5 годин.

5. Залишилося тільки придати домашню ковбасу термічній обробці - і можна радіти і радувати всіх її чудовим смаком.

Легкого вам готування! А наші покрокові рецепти з фото стануть відмінною підмогою.