Укр
Рус

Долма

Азербайджанська долма - покроковий рецепт, фото 1 Азербайджанська долма 120 4 3 з 5 - детальніше -
Вірменська долма - покроковий рецепт, фото 1 Вірменська долма 80 6 3 з 5 - детальніше -
Грузинська долма - покроковий рецепт, фото 1 Грузинська долма 100 4 4 з 5 - детальніше -
Долма у виноградному листі - покроковий рецепт, фото 1 Долма у виноградному листі 120 4 3 з 5 - детальніше -
Долма в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Долма в домашніх умовах 180 4 4 з 5 - детальніше -
Долма класична - покроковий рецепт, фото 1 Долма класична 110 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Долма
Вид
Категорія страви
Регіон кухні
Спосіб приготування
Смакові якості
Сезон

Долма - східний аналог знайомих з дитинства голубців

Гаряча страва з начиненого виноградного листя, що зовні нагадує український голубець, - частий гість на столах Вірменії, Грузії, Азербайджану, Туреччини та інших країн Близького Сходу, Центральної Азії, Закавказзя та Балканського півострова. Простота приготування і велика кількість різних рецептів долми зробили його популярним і улюбленим частуванням. При цьому у кожного народу свій варіант, свої секрети і особливості приготування. Турецькі кухарі пропонують як м'ясний, так і пісний варіант, вірмени вважають за краще не псувати смак м'яса спеціями, а грузинські господині щедро присмачують начинку паприкою. Чим відрізняється від українського рецепта голубців по-східному і як їх правильно готувати, розповімо в нашій статті.

Історія і визначення

Історія виникнення долми йде корінням в період Османської імперії. Тому назва кулінарного творіння, хоч і має варіанти в кожній окремій мові ( «дулма», «Дорма», «далма» і т. д.), є загальною для багатьох тюркських мовних груп і походить від дієслова «долмак», що означає « заповнювати »,« начиняти ».

Вірменські кулінари стверджують, що похідна назва «толма» прямо пов'язана зі словом «толі» - «виноградне листя». На їхню думку, своїм рецептом долма зобов'язана вірменському народу, кулінарні традиції якого залишили вагомий відбиток на кухні турків.

Головну роль в гастрономічному вишукуванні грає начинка, основний інгредієнт якої - рис. До нього прийнято додавати м'ясний фарш або дрібно рубані овочі. Все це акуратно загортається в маринований або свіжий виноградний лист, що надає пікантну кислинку і гостроту, що доповнюють і балансують смак.

Пропорції спецій і прянощів, а також склад і обсяги бульйону, в якому повинні кипіти фаршировані виноградні конверти у різних народів різні. Досвідчені господині і кухаря пропонують використовувати для варіння курячий або м'ясний. Незмінне правило рецепта приготування долми - щоб юшка була наваристою і в міру жирною. Для цього використовується добірна молода баранина або яловичина, цибуля, пряні трави. Можна для смаку додати часточки яблука або курагу.

Солити бульйон рекомендується на завершальному етапі, коли овочі та начинка віддали воді всі соки. Додавати сіль слід порційно, після кожного разу пробуючи на смак (зникла кислинка підкаже, що вариво в міру солоне).

Подають долму з юшкою і окремо, в гарячому або охолодженому вигляді, поливаючи соусом (на основі сметани або мацоні) і без нього. Холодною, як правило, вживається пісна овочева закуска. Конвертики, начинені рисом з бараниною або яловичим фаршем, краще вживати гарячими, так як застиглий жир може зіпсувати смак.

Як приготувати долму покроково

Продукти, які знадобляться для готування, такі:

● виноградне листя (з розрахунку 40-50 штук на 600 г начинки);

● рисова крупа;

● рубаний або перекручений на м'ясорубці м'ясний фарш;

● зелень (базилік, м'ята, кріп); 

● рослинне масло;

● курячий або яловичий бульйон;

● спеції і сіль за смаком. 

Для долми краще використовувати молоде свіже листя. На півгодини залийте їх окропом або кілька хвилин пробланшуйте в киплячій воді (вони стануть м'якими і дозволять легко загорнути начинку). Якщо не сезон, підійде консервоване листя, яке не вимагає попередньої теплової обробки.

Змішайте в окремому посуді варений рис з фаршем, посоліть і поперчіть, додайте рубану зелень. Ще раз добре перемішайте інгредієнти. Якщо начинка вийшла дуже сухою, додайте трохи холодної води.

У виноградного листя акуратно зріжте черешок і товсті прожилки. Покладіть його гладкою стороною вниз, в центр викладіть підготовлену начинку, краї з усіх боків туго підігніть до середини.

На дно товстостінної каструлі покладіть кілька виноградного листя, зверху - щільним шаром скручену долму. Залийте все м'ясним бульйоном і доведіть до кипіння. Далі готуйте на повільному вогні протягом 1 години.

Зніміть з плити і дайте настоятися 10 хвилин. Ваш кулінарний шедевр - готовий! Можна подавати до столу. Завдяки нашим покроковим рецептам з фото, у вас вийде справжня смачна долма. Смачного!