Укр
Рус

Деруни

Білоруські деруни - покроковий рецепт, фото 1 Білоруські деруни 55 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни без борошна - покроковий рецепт, фото 1 Деруни без борошна 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Деруни без яєць 50 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни в духовці картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни в духовці картопляні 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни картопляні 60 2 3 з 5 - детальніше -
Деруни класичні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни класичні 45 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни на крупній тертці - покроковий рецепт, фото 1 Деруни на крупній тертці 60 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з грибами 40 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни з цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з цибулею 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни з м’ясним фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з м’ясним фаршем 45 3 3 з 5 - детальніше -
Деруни найпростіший рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Деруни найпростіший рецепт 40 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Деруни
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Деруни - рум'яні картопляні оладки на кожен день

Смажені коржики з тертої картоплі готують в різних куточках Європи. Українці називають це кулінарне творіння дерунами, російські - терунцями або какориками, прибалти називають діджукукуляй, євреї - латкес, а білоруси - деруни. Чеські брамбораки, швейцарські рьошти і шведський рагмунг - також інтерпретації знайомих з дитинства коржів. Така багатонаціональна популярність пояснюється доступністю інгредієнтів і простотою рецепта.

Про те, як в нашій кухні з'явилися картопляні оладки і в чому особливість їх приготування, розповімо в цій статті. 

Історія і визначення

Багато хто вважає, що появою простого і смачного частування ми зобов'язані білорусам. Дійсно, важко уявити білоруську кухню без бульби. Її тут смажать, бланшують, запікають з рибою, тушкують з м'ясом і грибами, а деруни вважають національною гордістю і в обов'язковому порядку пригощають ними туристів, подаючи зі сметаною або смальцем.

Незважаючи на любов братів-слов'ян до картоплі, історики кулінарії вважають, що батьківщина улюбленого білорусами страви - Німеччина. Свідченням тому стала куховарська книга «Кухар добра навучани» (1830 г.) Яна Шітлера - відомого польського кухаря і автора перших книг з кулінарії Великого князівства Литовського. На сторінках видання кулінар ділиться рецептом приготування дерунів, запозиченим поляками з німецької національної кухні.

Назва страви походить від дієслова «дерти». Справа в тому, що за старих часів всі коренеплоди подрібнювали одним способам - обдирали шарами на загостреній дошці. Від праслов'янського кореня -дер-, слова зі схожим значенням з'явилися в чеській, болгарській, хорватській, сербській, російській, українській, білоруській, литовській, латиській та іншими мовах. Тому коржі, приготовлені з картоплі, яку надерли, стали називати «дерунами», «дранкою», «дерунами», «дерік».

Кулінарні варіації

Як і будь-яка міжнаціональна страва це кулінарне творіння славиться різноманітністю способів приготування. У кожної господині свої секрети, що додають родзинку в класичний рецепт. Наприклад, картопляна маса готується трьома різними способами і буває:

● таркованною (сира терта картопля разом з соком, що виділився);

● клінкованною (від тертих бульб рідина ретельно зціджується через клинок - спеціальний полотняний мішечок);

● товченою (пюре з відвареної картоплі).

Деякі рецепти дерунів допускають змішування сирої і вареної картоплі, що дозволяє домогтися нових відтінків смаку.

Додаткові інгредієнти і подача дерунів теж різні. Наприклад, справжні німецькі картопля пуффер (в перекладі «картопляні оладки»), готуються з додаванням мускатного горіха, подаються з яблучним мусом і вважаються невід'ємною частиною різдвяного столу. У Швейцарії до основного інгредієнта додають тваринний жир, в Чехії - майоран і гриби, в Швеції - свіже молоко (виходять своєрідні картопляні млинці), поляки обсмажують коржі на вершковому маслі і посипають цукром.

Як приготувати деруни правильно

Для страви знадобляться: сира картопля і ріпчаста цибуля, подрібнені будь-яким зручним способом (на тертці, в блендері, в кухонному комбайні і т. д.), пшеничне борошно і яйце. Компоненти перемішують, солять і перчать. Для більш ніжного смаку, натерту масу відкидають на друшляк і дають стекти рідині. Консистенція стане густішою і буде потрібно менше муки.

Велике значення має сковорода. Використовуйте товстостінний чавунний посуд, щоб коржі за короткий час пропеклися всередині. Викладати тісто на жаровню потрібно великою ложкою і злегка приминати зверху.

Смажать оладки на смальці або олії 3-4 хвилини з кожного боку (до утворення рум'яної скоринки). Готові викладають на решітку або на паперовий рушник, дають зайвому жиру стекти і подають до столу зі сметаною, уздором (топленим свинячим салом), шкварками (невеликими і сильно засмаженими шматочками сала) або протертими ягодами (особливо хороша журавлина).

Рекомендації та поради

● Не використовуйте для дерунів молоду картоплю. Він містить багато крохмалю і оладки можуть розповзтися або пригоріти.

● Деякі кухарі вважають, що яйця додають щільності, тому рекомендують заміняти їх збитими білками.

● Сковорода для смаження повинна бути добре розпечена, інакше не вийде хрусткої скоринки.

● Остигнула страва втрачає смакові якості, тому смажать деруни безпосередньо перед подачею на стіл і їдять в гарячими.

● Щоб деруни не потемніли, після обсмажування потоміть їх трохи в духовці.

● Якщо замінити борошно манною крупою (3-4 ст. л. на 1 кг картоплі), оладки вийдуть ніжними і пишними. 

Вибирайте рецепт дерунів з покроковим описом і фото і пригощайте домочадців смачними картопляними коржами!