Укр
Рус

Деруни

Деруни - рум'яні картопляні оладки на кожен день

Смажені коржики з тертої картоплі готують в різних куточках Європи. Українці називають це кулінарне творіння дерунами, російські - терунцями або какориками, прибалти називають діджукукуляй, євреї - латкес, а білоруси - деруни. Чеські брамбораки, швейцарські рьошти і шведський рагмунг - також інтерпретації знайомих з дитинства коржів. Така багатонаціональна популярність пояснюється доступністю інгредієнтів і простотою рецепта.

Про те, як в нашій кухні з'явилися картопляні оладки і в чому особливість їх приготування, розповімо в цій статті. 

Читати все...

Білоруські деруни - покроковий рецепт, фото 1 Білоруські деруни 55 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни без борошна - покроковий рецепт, фото 1 Деруни без борошна 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Деруни без яєць 50 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни в духовці картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни в духовці картопляні 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни картопляні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни картопляні 60 2 3 з 5 - детальніше -
Деруни класичні - покроковий рецепт, фото 1 Деруни класичні 45 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни на крупній тертці - покроковий рецепт, фото 1 Деруни на крупній тертці 60 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з грибами 40 4 3 з 5 - детальніше -
Деруни з цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з цибулею 50 5 3 з 5 - детальніше -
Деруни з м’ясним фаршем - покроковий рецепт, фото 1 Деруни з м’ясним фаршем 45 3 3 з 5 - детальніше -
Деруни найпростіший рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Деруни найпростіший рецепт 40 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Деруни
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Сезон

Історія і визначення

Багато хто вважає, що появою простого і смачного частування ми зобов'язані білорусам. Дійсно, важко уявити білоруську кухню без бульби. Її тут смажать, бланшують, запікають з рибою, тушкують з м'ясом і грибами, а деруни вважають національною гордістю і в обов'язковому порядку пригощають ними туристів, подаючи зі сметаною або смальцем.

Незважаючи на любов братів-слов'ян до картоплі, історики кулінарії вважають, що батьківщина улюбленого білорусами страви - Німеччина. Свідченням тому стала куховарська книга «Кухар добра навучани» (1830 г.) Яна Шітлера - відомого польського кухаря і автора перших книг з кулінарії Великого князівства Литовського. На сторінках видання кулінар ділиться рецептом приготування дерунів, запозиченим поляками з німецької національної кухні.

Назва страви походить від дієслова «дерти». Справа в тому, що за старих часів всі коренеплоди подрібнювали одним способам - обдирали шарами на загостреній дошці. Від праслов'янського кореня -дер-, слова зі схожим значенням з'явилися в чеській, болгарській, хорватській, сербській, російській, українській, білоруській, литовській, латиській та іншими мовах. Тому коржі, приготовлені з картоплі, яку надерли, стали називати «дерунами», «дранкою», «дерунами», «дерік».

Кулінарні варіації

Як і будь-яка міжнаціональна страва це кулінарне творіння славиться різноманітністю способів приготування. У кожної господині свої секрети, що додають родзинку в класичний рецепт. Наприклад, картопляна маса готується трьома різними способами і буває:

● таркованною (сира терта картопля разом з соком, що виділився);

● клінкованною (від тертих бульб рідина ретельно зціджується через клинок - спеціальний полотняний мішечок);

● товченою (пюре з відвареної картоплі).

Деякі рецепти дерунів допускають змішування сирої і вареної картоплі, що дозволяє домогтися нових відтінків смаку.

Додаткові інгредієнти і подача дерунів теж різні. Наприклад, справжні німецькі картопля пуффер (в перекладі «картопляні оладки»), готуються з додаванням мускатного горіха, подаються з яблучним мусом і вважаються невід'ємною частиною різдвяного столу. У Швейцарії до основного інгредієнта додають тваринний жир, в Чехії - майоран і гриби, в Швеції - свіже молоко (виходять своєрідні картопляні млинці), поляки обсмажують коржі на вершковому маслі і посипають цукром.

Як приготувати деруни правильно

Для страви знадобляться: сира картопля і ріпчаста цибуля, подрібнені будь-яким зручним способом (на тертці, в блендері, в кухонному комбайні і т. д.), пшеничне борошно і яйце. Компоненти перемішують, солять і перчать. Для більш ніжного смаку, натерту масу відкидають на друшляк і дають стекти рідині. Консистенція стане густішою і буде потрібно менше муки.

Велике значення має сковорода. Використовуйте товстостінний чавунний посуд, щоб коржі за короткий час пропеклися всередині. Викладати тісто на жаровню потрібно великою ложкою і злегка приминати зверху.

Смажать оладки на смальці або олії 3-4 хвилини з кожного боку (до утворення рум'яної скоринки). Готові викладають на решітку або на паперовий рушник, дають зайвому жиру стекти і подають до столу зі сметаною, уздором (топленим свинячим салом), шкварками (невеликими і сильно засмаженими шматочками сала) або протертими ягодами (особливо хороша журавлина).

Рекомендації та поради

● Не використовуйте для дерунів молоду картоплю. Він містить багато крохмалю і оладки можуть розповзтися або пригоріти.

● Деякі кухарі вважають, що яйця додають щільності, тому рекомендують заміняти їх збитими білками.

● Сковорода для смаження повинна бути добре розпечена, інакше не вийде хрусткої скоринки.

● Остигнула страва втрачає смакові якості, тому смажать деруни безпосередньо перед подачею на стіл і їдять в гарячими.

● Щоб деруни не потемніли, після обсмажування потоміть їх трохи в духовці.

● Якщо замінити борошно манною крупою (3-4 ст. л. на 1 кг картоплі), оладки вийдуть ніжними і пишними. 

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Деруни без борошна0.00 99.00 0.00 899.00
Деруни найпростіший рецепт0.81 88.88 6.64 836.95
Деруни класичні2.57 71.00 21.14 739.86
Деруни без яєць3.52 60.87 27.95 677.60
Деруни на крупній тертці2.44 55.55 16.50 581.04

Вибирайте рецепт дерунів з покроковим описом і фото і пригощайте домочадців смачними картопляними коржами!

;