Укр
Рус

Чанахи

Чанахі - покроковий рецепт, фото 1 Чанахі 120 5 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з баранини в горщиках - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з баранини в горщиках 60 5 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з яловичини 55 6 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з курки - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з курки 75 6 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з квасолею 65 6 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Чанахи
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Національні кухні
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Чанахи - шматочок справжнього грузинського колориту на вашій домашній кухні

Друга страва з м'яса, овочів і спецій, приготована в глиняних горщиках, - одна з головних надбань національної кухні Грузії. Її подають у всіх місцевих ресторанах. Але приготувати чанахи можна і вдома як для щоденного меню, так і для святкового. Процес не зажадає від вас багато зусиль, а результат порадує насиченим смаком і неймовірним ароматом.

Особливості приготування

Назва страви пішла від слова «горщик», що говорить про посуд, в якій вона готується. Цікаво, що рецепт чанахи досить давній і з'явився ще до того, як географічні відкриття Колумба подарували нам картоплю. До цього кухарі використали гарбуз або каштани.

По суті, це аналог звичного нам жаркого - відмінність у тому, що класичний грузинський варіант передбачає баранину, а також різноманітні овочі в кількості, що дорівнює м'ясу.

Для приготування ідеальних чанахи дуже важливий правильний посуд. Краще взяти великий глиняний горщик на 3-4 літри - в ньому можна тушкувати рагу не тільки в духовці, але і на плиті. Але ще зручніше буде, якщо ви візьмете невеликі порційні горщики. У них м'ясо і овочі добре проготовляться і подача буде ефектною.

Як приготувати чанахи: 2 способи

Для ситного грузинського жаркого вам знадобляться такі інгредієнти:

● м'ясо - правильно вибирати молоду баранину, але можна поекспериментувати з яловичиною (телятиною) і свининою; 

● курдючное сало - якщо не знайшли цей інгредієнт, то можна замінити його вершковим маслом або жиром, зрізаним з баранини;

● овочі - традиційно баклажани, помідори, картопля, цибуля, часник, квасоля (стручкова або біла);

● трави і спеції на вибір і за смаком- хмелі-сунелі, коріандр, сушений базилік, часник, червоний і чорний перець, гострий чилі, петрушка, кінза, зелена цибуля, сіль.

Звичайно, ви можете додати в страву також моркву і болгарський перець, але в традиційному варіанті ці овочі відсутні. 

Існує два види рецепта чанахи. У першому продукти для них нарізаються великими шматочками і обсмажують окремо на сковороді в невеликій кількості рослинного масла, а потім тільки викладаються шарами в горщики. У другому - усі інгредієнти відправляються шарами в горщики в сирому вигляді. Можете поекспериментувати і спробувати обидва рецепти приготування чанахи.

Технологія готування покроково

Який би з двох способів ви не вибрали, важливо дотримуватися деяких правил, щоб отримати справжні смачні грузинські чанахи.

1. Щоб баклажани не гірчили, важливо заздалегідь їх обробити: поріжте на великі шматочки, посипте сіллю і залиште постояти приблизно на 30 хвилин. Потім добре помийте і відіжміть залишки рідини. Так ви позбавите їх гіркоти.

2. Цибулю наріжте чвертькільцями, часник і зелень дрібно посічіть, всі інші овочі подрібніть крупно. Помідори розріжте в самому кінці, перед закладкою.

3. На дно глиняного казанка покладіть курдючний жир - під впливом високої температури духовки він розтопиться і не дасть чанахи пригоріти.

4. М'ясо покладіть на дно горщика, хоча деякі кулінари радять класти його в середину. Вибирайте варіант, який вам ближче.

5. Зверху шар за шаром покрийте м'ясо овочами: цибулею, картоплею, баклажанами, помідорами.

6. У самому верху розташуйте часник і зелень і поставте в духовку.

Чанахи готується мінімум годину, але краще якщо ваш кулінарний шедевр потомиться в духовій шафі близько 2 годин. Додаткову рідину додавати необов'язково. Але якщо хочете отримати консистенцію супу, використовуйте воду або бульйон. Для аромату в кінці можна додати трохи білого вина.

Готуйте по нашим перевіреним рецептам чанахи з фото - ваші друзі і рідні будуть ситими і задоволеними.