Укр
Рус

Чанахи

Чанахи - шматочок справжнього грузинського колориту на вашій домашній кухні

Друга страва з м'яса, овочів і спецій, приготована в глиняних горщиках, - одна з головних надбань національної кухні Грузії. Її подають у всіх місцевих ресторанах. Але приготувати чанахи можна і вдома як для щоденного меню, так і для святкового. Процес не зажадає від вас багато зусиль, а результат порадує насиченим смаком і неймовірним ароматом.

Читати все...

Чанахі - покроковий рецепт, фото 1 Чанахі 120 5 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з баранини в горщиках - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з баранини в горщиках 60 5 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з яловичини 55 6 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з курки - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з курки 75 6 3 з 5 - детальніше -
Чанахи з квасолею - покроковий рецепт, фото 1 Чанахи з квасолею 65 6 4 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Чанахи
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Національні кухні
Спосіб приготування
Кухонна техніка
Рівень складності
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі
Сезон

Особливості приготування

Назва страви пішла від слова «горщик», що говорить про посуд, в якій вона готується. Цікаво, що рецепт чанахи досить давній і з'явився ще до того, як географічні відкриття Колумба подарували нам картоплю. До цього кухарі використали гарбуз або каштани.

По суті, це аналог звичного нам жаркого - відмінність у тому, що класичний грузинський варіант передбачає баранину, а також різноманітні овочі в кількості, що дорівнює м'ясу.

Для приготування ідеальних чанахи дуже важливий правильний посуд. Краще взяти великий глиняний горщик на 3-4 літри - в ньому можна тушкувати рагу не тільки в духовці, але і на плиті. Але ще зручніше буде, якщо ви візьмете невеликі порційні горщики. У них м'ясо і овочі добре проготовляться і подача буде ефектною.

Як приготувати чанахи: 2 способи

Для ситного грузинського жаркого вам знадобляться такі інгредієнти:

● м'ясо - правильно вибирати молоду баранину, але можна поекспериментувати з яловичиною (телятиною) і свининою; 

● курдючное сало - якщо не знайшли цей інгредієнт, то можна замінити його вершковим маслом або жиром, зрізаним з баранини;

● овочі - традиційно баклажани, помідори, картопля, цибуля, часник, квасоля (стручкова або біла);

● трави і спеції на вибір і за смаком- хмелі-сунелі, коріандр, сушений базилік, часник, червоний і чорний перець, гострий чилі, петрушка, кінза, зелена цибуля, сіль.

Звичайно, ви можете додати в страву також моркву і болгарський перець, але в традиційному варіанті ці овочі відсутні. 

Існує два види рецепта чанахи. У першому продукти для них нарізаються великими шматочками і обсмажують окремо на сковороді в невеликій кількості рослинного масла, а потім тільки викладаються шарами в горщики. У другому - усі інгредієнти відправляються шарами в горщики в сирому вигляді. Можете поекспериментувати і спробувати обидва рецепти приготування чанахи.

Технологія готування покроково

Який би з двох способів ви не вибрали, важливо дотримуватися деяких правил, щоб отримати справжні смачні грузинські чанахи.

1. Щоб баклажани не гірчили, важливо заздалегідь їх обробити: поріжте на великі шматочки, посипте сіллю і залиште постояти приблизно на 30 хвилин. Потім добре помийте і відіжміть залишки рідини. Так ви позбавите їх гіркоти.

2. Цибулю наріжте чвертькільцями, часник і зелень дрібно посічіть, всі інші овочі подрібніть крупно. Помідори розріжте в самому кінці, перед закладкою.

3. На дно глиняного казанка покладіть курдючний жир - під впливом високої температури духовки він розтопиться і не дасть чанахи пригоріти.

4. М'ясо покладіть на дно горщика, хоча деякі кулінари радять класти його в середину. Вибирайте варіант, який вам ближче.

5. Зверху шар за шаром покрийте м'ясо овочами: цибулею, картоплею, баклажанами, помідорами.

6. У самому верху розташуйте часник і зелень і поставте в духовку.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Чанахи з квасолею10.59 26.39 23.74 375.64
Чанахи з яловичини14.00 16.89 7.41 244.10
Чанахи з баранини в горщиках13.17 19.92 1.59 242.77
Чанахи з курки6.27 6.98 0.48 90.12
Чанахі4.80 2.48 7.30 74.11

Чанахи готується мінімум годину, але краще якщо ваш кулінарний шедевр потомиться в духовій шафі близько 2 годин. Додаткову рідину додавати необов'язково. Але якщо хочете отримати консистенцію супу, використовуйте воду або бульйон. Для аромату в кінці можна додати трохи білого вина.

Готуйте по нашим перевіреним рецептам чанахи з фото - ваші друзі і рідні будуть ситими і задоволеними.

;