Укр
Рус

Буженина

Буженина - покроковий рецепт, фото 1 Буженина 80 5 2 з 5 - детальніше -
Буженина в духовці у фользі - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в духовці у фользі 85 4 3 з 5 - детальніше -
Буженина в рукаві - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в рукаві 120 4 3 з 5 - детальніше -
Буженина в тісті - покроковий рецепт, фото 1 Буженина в тісті 0 3 50 з 5 - детальніше -
Буженина варена - покроковий рецепт, фото 1 Буженина варена 120 4 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинини в духовці - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинини в духовці 85 6 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинини в фользі - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинини в фользі 95 5 3 з 5 - детальніше -
Буженина зі свинячої шиї - покроковий рецепт, фото 1 Буженина зі свинячої шиї 120 4 3 з 5 - детальніше -
Домашня буженина зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Домашня буженина зі свинини 120 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Буженина
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Ідеально до свята - домашня буженина

За красивою назвою ховається не менше смачний, ситний і простий у приготуванні великий шматок м'яса в спеціях. Це прекрасна основна страва і універсальна закуска, яку можна подавати як холодною, так і гарячою. Сім'я і гості в будь-якому з цих випадків будуть в захваті. Так що приготувати буженину вдома - це завжди гарне рішення. До того ж з магазинними аналогами цей шедевр не йде ні в яке порівняння. Про те, чим вона відрізняється від інших м'ясних страв і як її правильно готувати, читайте в нашій статті.

Яке м'ясо вибрати

Справжні класичні рецепти буженини припускають використання свинини з жировими прошарками, але без кісток. При цьому наявність жиру є обов'язковою умовою, так як без нього страва вийде сухою. Ідеально підійдуть такі частини туші:

● задній окіст;

● свиняча лопатка;

● шийка;

● корейка;

● кострец.

Віддавайте перевагу молодому і не замороженому м'ясу, тоді ймовірність, що воно буде жорстким і сухуватим, прагне до нуля.

Іноді для буженини вибирають також баранину, яловичину і навіть ведмежатину. Але в такому разі рецептура буде дещо відрізнятися. Наприклад, яловичину можна приготувати в тісті. Так вона краще пропечеться і не буде занадто сухою.

Як приготувати буженину покроково

Після того, як відповідний м'ясний шматочок обраний і лежить у вас на столі, його потрібно замаринувати одним з трьох способів: сухим або комбінованим маринуванням. У першому випадку м'ясо натирають спеціями і ароматними приправами за смаком, загортають у харчову плівку і залишають в холодному місці на кілька годин. Найбільш часто використовують сіль, чорний і запашний перець, часник, коріандр, чебрець, хмелі-сунелі, розмарин, паприка, базилік, лавровий лист, зерна гірчиці, рослинне масло. По-друге варіантах рецептів приготування буженини перед натиранням спеціями її поміщають в рідкий маринад, основою для якого служить вода, молоко або пиво з приправами і ароматними травами. А іноді м'ясо змащують сухим маринадом і до і після занурення в рідкий.

Після всіх підготовчих етапів справа залишається за малим - тепловою обробкою. Цікаво те, що в цьому питанні рецепти буженини так само варіативні, як і в маринуванні. Її запікають у духовці в рукаві, фользі і просто на решітці. При цьому, щоб готовий делікатес домашньої кухні вийшов соковитим, в процесі запікання в духовці його поливають виділяючимся з неї жирним соком або окремо для цієї мети готують глазур.

У решті випадків приготування буженину варять безпосередньо в маринаді, наприклад, в молоці - так вона виходить особливо ніжною. Також її можна томити на плиті в утятниці або казанку у власному соку. А деякі кухарі пропонують спочатку недовго проварити її, і тільки потім запекти.

Поради від досвідчених кулінарів

1. Щоб буженина вийшла особливо ароматною, перед тепловою обробкою зробіть в ній кілька неглибоких косих надрізів і вставте в них головки часнику.

2. Слідкуйте за тим, щоб рідкий маринад повністю покривав м'ясо, і періодично варто його в ньому перевертати.

3. Якщо ви не обмежені в часі, ідеальний час маринування буженини - не менше 12 годин.

4. У разі якщо ви вибрали нежирне м'ясо, перед запіканням обов'язково змастіть його рослинним маслом. 

5. Якщо запікаєте в фользі, то використовуйте декілька шарів, і обов'язково проткніть її внизу хоча б в одному місці, щоб сік міг витікати. А для хрусткої рум'яної скоринки в кінці готування приберіть фольгу.

6. Перевірити готовність буженини можна за допомогою зубочистки або вилки. Якщо сік прозорий, можна діставати з духовки.

Подавайте готову страву з хроном або гірчицею, солоними або свіжими овочами та зеленню. Наші докладні рецепти з фото допоможуть вам приготувати справжній кулінарний шедевр - такий, що просто пальчики оближеш. Смачного!