Укр
Рус

Брюссельська капуста

Ви обрали:
 Другі страви×Брюссельська капуста
Вид
Категорія страви

Готуємо брюссельську капусту

Брюссельська капуста - смачний і корисний овоч, з якого можна приготувати безліч чудових страв на кожен день, а також для святкового столу. Маленькі зелені кочанчики використовують для супів, салатів, овочевих рагу і інших гастрономічних варіацій. Чим так корисний цей продукт, у чому його особливості та як приготувати брюссельську капусту правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Особливості та корисні властивості

Гурмани і кухарі всього світу оцінили неперевершені смакові і поживні якості плодів цієї рослини сімейства хрестоцвітних. Багата клітковиною, білками, глюкозою і фруктозою брюссельська капуста вважається справжнім кулінарним шиком і джерелом корисних речовин. У ній містяться вітаміни групи В (В1, В2, В9), нікотинова кислота (РР), велика кількість вітамінів С і К, необхідного для правильного згортання крові. З мікроелементів основні - калій, фосфор і кальцій, селен, цинк та інші. Регулярне вживання страв із брюссельської капусти покращує роботу підшлункової залози і серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, прискорює загоєння ран, знижує рівень холестерину.

Як готувати

Рецептів приготування брюссельської капусти багато. Її відварюють, запікають, готують на пару, смажать у клярі, додають в салати зі свіжих овочів. Наприклад, англійці часто використовують цей овоч для приготування рагу. У глибокому сотейнику з невеликою кількістю рослинної олії тушкують цибулю, моркву, зелений горошок і цілі кочанчики капусти. Виходить відмінний гарнір до смаженого стейку або запеченого в духовці м'яса.

У Франції популярна запіканка з брюссельської капусти під соусом бешамель. Качанчики попередньо бланшують кілька хвилин в підсоленій киплячій воді, потім викладають у форму для запікання, змащену вершковим маслом, заливають гарячим соусом з молока, борошна, рубаної зелені і тертого твердого сиру і відправляють в розігріту духову шафу на 25-30 хвилин.

Також у світовій кулінарії багато рецептів приготування бобових на десерт. З нутового борошна роблять оладки, солодощі з сухофруктами і горіхами, а з соєвого сиру тофу готують креми, чизкейки, кекси і навіть морозиво.

Італійські кулінари винайшли свій рецепт брюссельської капусти. Злегка проварені кочанчики з'єднують в каструлі з тушкованими помідорами, щедро посипають пряними травами і спеціями і ставлять на плиту на чверть години. При подачі на стіл в готову тушковану суміш додають тертий пармезан і мелені горіхи.

Поради та рекомендації по приготуванню

Щоб здивувати домочадців і гостей справжнім кулінарним шедевром, скористайтеся нехитрими секретами і підказками професійних кухарів.

1. Головне правило при варінні брюссельської капусти - не переварити. Свіжі овочі варять 3-5 хвилин з моменту закипання, заморожені - в два рази довше, але не більше. Якщо капусту переварити, вона розм'якне, втратить привабливий яскраво-зелений колір і придбає неприємний запах.

2. Прискорити процес приготування допоможуть невеликі хрестоподібні надрізи зверху качанчиків. Це дозволить гарячій воді або пару проникати в середину і рівномірно проварювати все листя.

3. Одним з основних інгредієнтів в рецептах запікання і тушкування є тертий сир. Він прекрасно поєднується з овочем, доповнюючи його смак тонкими молочними нотками.

4. Якщо ви збираєтеся смажити брюссельську капусту на грилі або сковороді, після миття дайте їй гарненько обсохнути.

Тепер ви знаєте, як готувати цей чудовий овоч. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте на кухні з новими смаками. Приємного апетиту!