Брюссельська капуста - смачний і корисний овоч, з якого можна приготувати безліч чудових страв на кожен день, а також для святкового столу. Маленькі зелені кочанчики використовують для супів, салатів, овочевих рагу і інших гастрономічних варіацій. Чим так корисний цей продукт, у чому його особливості та як приготувати брюссельську капусту правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.
Гурмани і кухарі всього світу оцінили неперевершені смакові і поживні якості плодів цієї рослини сімейства хрестоцвітних. Багата клітковиною, білками, глюкозою і фруктозою брюссельська капуста вважається справжнім кулінарним шиком і джерелом корисних речовин. У ній містяться вітаміни групи В (В1, В2, В9), нікотинова кислота (РР), велика кількість вітамінів С і К, необхідного для правильного згортання крові. З мікроелементів основні - калій, фосфор і кальцій, селен, цинк та інші. Регулярне вживання страв із брюссельської капусти покращує роботу підшлункової залози і серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, прискорює загоєння ран, знижує рівень холестерину.
Рецептів приготування брюссельської капусти багато. Її відварюють, запікають, готують на пару, смажать у клярі, додають в салати зі свіжих овочів. Наприклад, англійці часто використовують цей овоч для приготування рагу. У глибокому сотейнику з невеликою кількістю рослинної олії тушкують цибулю, моркву, зелений горошок і цілі кочанчики капусти. Виходить відмінний гарнір до смаженого стейку або запеченого в духовці м'яса.
У Франції популярна запіканка з брюссельської капусти під соусом бешамель. Качанчики попередньо бланшують кілька хвилин в підсоленій киплячій воді, потім викладають у форму для запікання, змащену вершковим маслом, заливають гарячим соусом з молока, борошна, рубаної зелені і тертого твердого сиру і відправляють в розігріту духову шафу на 25-30 хвилин.
Також у світовій кулінарії багато рецептів приготування бобових на десерт. З нутового борошна роблять оладки, солодощі з сухофруктами і горіхами, а з соєвого сиру тофу готують креми, чизкейки, кекси і навіть морозиво.
Італійські кулінари винайшли свій рецепт брюссельської капусти. Злегка проварені кочанчики з'єднують в каструлі з тушкованими помідорами, щедро посипають пряними травами і спеціями і ставлять на плиту на чверть години. При подачі на стіл в готову тушковану суміш додають тертий пармезан і мелені горіхи.
Щоб здивувати домочадців і гостей справжнім кулінарним шедевром, скористайтеся нехитрими секретами і підказками професійних кухарів.
1. Головне правило при варінні брюссельської капусти - не переварити. Свіжі овочі варять 3-5 хвилин з моменту закипання, заморожені - в два рази довше, але не більше. Якщо капусту переварити, вона розм'якне, втратить привабливий яскраво-зелений колір і придбає неприємний запах.
2. Прискорити процес приготування допоможуть невеликі хрестоподібні надрізи зверху качанчиків. Це дозволить гарячій воді або пару проникати в середину і рівномірно проварювати все листя.
3. Одним з основних інгредієнтів в рецептах запікання і тушкування є тертий сир. Він прекрасно поєднується з овочем, доповнюючи його смак тонкими молочними нотками.
4. Якщо ви збираєтеся смажити брюссельську капусту на грилі або сковороді, після миття дайте їй гарненько обсохнути.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Запечена брюссельська капуста | 3.78 | 5.35 | 7.57 | 89.22 |
Брюссельська капуста під соусом | 7.87 | 14.50 | 5.71 | 184.28 |
Запечена брюссельська капуста з рибою і помідорами | 10.06 | 11.67 | 3.48 | 145.45 |
Брюссельська капуста з сиром камамбер | 6.59 | 6.35 | 7.11 | 112.15 |
Брюссельська капуста з соєвим соусом і кунжутом | 3.39 | 3.57 | 18.88 | 117.47 |
Тепер ви знаєте, як готувати цей чудовий овоч. Вибирайте рецепт з детальними фото і покроковим описом процесу приготування і експериментуйте на кухні з новими смаками. Приємного апетиту!