Укр
Рус

Бобові

Бобові в кулінарії

Бобові - універсальні й унікальні за складом і властивостями продукти, з яких готують безліч корисних страв. Супи, котлети, салати і закуски виходять не тільки смачними, а й поживними, насичують організм вітамінами і мікроелементами. Про те, в чому особливість такої їжі і як приготувати бобові правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Боби в соусі - покроковий рецепт, фото 1 Боби в соусі 45 4 3 з 5 - детальніше -
Булгур з сочевицею і овочами - покроковий рецепт, фото 1 Булгур з сочевицею і овочами 65 4 3 з 5 - детальніше -
Горохові котлети з часником - покроковий рецепт, фото 1 Горохові котлети з часником 45 2 3 з 5 - детальніше -
Котлети з гороху - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з гороху 45 3 3 з 5 - детальніше -
Котлети з квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Котлети з квасолі 60 3 3 з 5 - детальніше -
Лобіо - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо 60 2 2 з 5 - детальніше -
Лобіо в мультиварці - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо в мультиварці 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з білої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з білої квасолі 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо із зеленої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо із зеленої квасолі 50 4 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з консервованої квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з консервованої квасолі 70 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з червоної квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з червоної квасолі 85 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо із стручкової квасолі - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо із стручкової квасолі 65 5 3 з 5 - детальніше -
Лобіо по-вірменськи - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо по-вірменськи 70 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з грибами - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з грибами 75 6 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з куркою - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з куркою 65 4 3 з 5 - детальніше -
Лобіо з горіхами - покроковий рецепт, фото 1 Лобіо з горіхами 45 5 3 з 5 - детальніше -
Нут - покроковий рецепт, фото 1 Нут 60 4 3 з 5 - детальніше -
Нут з баклажаном - покроковий рецепт, фото 1 Нут з баклажаном 65 3 3 з 5 - детальніше -
Фалафель в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Фалафель в домашніх умовах 50 3 3 з 5 - детальніше -
Фалафель з зеленою цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Фалафель з зеленою цибулею 40 2 3 з 5 - детальніше -
Чорні боби з рисом - покроковий рецепт, фото 1 Чорні боби з рисом 140 5 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Бобові
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування

Особливості бобових

Про використання в кулінарії гороху, квасолі та інших представників цих польових культур відомо давно. Причому в хід йдуть як зелені, так і повністю дозрілі плоди. Страви з бобів за своєю поживністю не поступаються м'ясним, є джерелом вітамінів (А, С, РР, В1), амінокислот, кальцію, фосфору, магнію, сірки, заліза та інших мікроелементів, можуть похвалитися великим вмістом клітковини і рослинного білка, мінімальною кількістю жирів і вуглеводів. За це бобові культури цінуються і використовуються в національних кухнях багатьох народів світу.

Що можна приготувати з бобів

Рецептів приготування бобових безліч. У східноєвропейській кухні, зокрема в українській і російській, квасоля і горох - невід'ємні компоненти традиційних перших страв - борщу і супу з копченостями. Присутні ці інгредієнти також в рецептах вінегрету і салату олів'є. У Грузії найпопулярніше кулінарне творіння з квасолі - лобіо (в перекладі на російську «квасоля»). Готують його господині як із стручкової зеленої квасолі, так і з зрілих відварених бобів.

В Ізраїлі, Йорданії, Лівані та інших країнах Близького Сходу популярний нут (турецький горох). З нього варять супи, роблять гарніри і закуски, додають в котлети. Найпоширеніше східне частування з нуту - хумус. Ніжний паштет з оливковим і кунжутним маслом, лимонним соком і часником - справжня родзинка єврейської і арабської кухні. В Узбекистані вас почастують гороховим пловом, в Індії пиріжками з махаємо (азіатською золотистою квасолею) і тефтелі з сочевиці. Популярна «горохова» кухня в Великобританії і Німеччині. Тут подають сочевичний пудинг, а до смаженої риби пюре з гороху.

Також у світовій кулінарії багато рецептів приготування бобових на десерт. З нутового борошна роблять оладки, солодощі з сухофруктами і горіхами, а з соєвого сиру тофу готують креми, чизкейки, кекси і навіть морозиво.

Советы и рекомендации по приготовлению

Если вы решили включить в повседневное или праздничное меню угощение из бобов, воспользуйтесь подсказками профессиональных поваров и опытных кулинаров. Нехитрые секреты помогут сотворить настоящий кулинарный шедевр.

1. Бобовые варятся долго (некоторые виды до 4 часов). Ускорить процесс помогает предварительное замачивание. Перед готовкой залейте горох или фасоль водой и оставьте на 2–10 часов. Это сократит время варки в два раза.

2. Замачивайте бобы только в холодной воде, иначе они могут закиснуть.

3. При отваривании соблюдайте пропорции. На 1 кг крупы необходимо 2–3 литра жидкости. Подливать воду в кастрюлю во время готовки не рекомендуется (бобы могут потрескаться).

4. Солят бобовые за 15–30 минут до готовности. Если это сделать вначале, кожица у фасоли будет жесткая, а само зерно останется твердым.

5. Удаляйте пену, которая образуется в процессе кипения воды.

6. Для отваривания лучше использовать не металлическую посуду, а глиняную.

7. Для улучшения вкуса можно при варке добавить в кастрюлю пучок свежей зелени.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Фалафель в домашніх умовах7.02 60.31 23.92 668.81
Фалафель з зеленою цибулею11.24 26.31 40.03 439.84
Лобіо з грибами4.51 42.18 3.89 418.15
Лобіо із зеленої квасолі17.76 11.12 55.36 378.13
Лобіо13.37 16.56 43.78 364.40

Теперь вы знаете, как готовить бобовые. Выбирайте рецепт с детальными фото и пошаговым описанием и экспериментируйте на кухне. Приятного аппетита!