Укр
Рус

Бобові

Нут - покроковий рецепт, фото 1 Нут 60 3 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Бобові
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Бобові в кулінарії

Бобові - універсальні й унікальні за складом і властивостями продукти, з яких готують безліч корисних страв. Супи, котлети, салати і закуски виходять не тільки смачними, а й поживними, насичують організм вітамінами і мікроелементами. Про те, в чому особливість такої їжі і як приготувати бобові правильно на домашній кухні, ми вам зараз розповімо.

Особливості бобових

Про використання в кулінарії гороху, квасолі та інших представників цих польових культур відомо давно. Причому в хід йдуть як зелені, так і повністю дозрілі плоди. Страви з бобів за своєю поживністю не поступаються м'ясним, є джерелом вітамінів (А, С, РР, В1), амінокислот, кальцію, фосфору, магнію, сірки, заліза та інших мікроелементів, можуть похвалитися великим вмістом клітковини і рослинного білка, мінімальною кількістю жирів і вуглеводів. За це бобові культури цінуються і використовуються в національних кухнях багатьох народів світу.

Що можна приготувати з бобів

Рецептів приготування бобових безліч. У східноєвропейській кухні, зокрема в українській і російській, квасоля і горох - невід'ємні компоненти традиційних перших страв - борщу і супу з копченостями. Присутні ці інгредієнти також в рецептах вінегрету і салату олів'є. У Грузії найпопулярніше кулінарне творіння з квасолі - лобіо (в перекладі на російську «квасоля»). Готують його господині як із стручкової зеленої квасолі, так і з зрілих відварених бобів.

В Ізраїлі, Йорданії, Лівані та інших країнах Близького Сходу популярний нут (турецький горох). З нього варять супи, роблять гарніри і закуски, додають в котлети. Найпоширеніше східне частування з нуту - хумус. Ніжний паштет з оливковим і кунжутним маслом, лимонним соком і часником - справжня родзинка єврейської і арабської кухні. В Узбекистані вас почастують гороховим пловом, в Індії пиріжками з махаємо (азіатською золотистою квасолею) і тефтелі з сочевиці. Популярна «горохова» кухня в Великобританії і Німеччині. Тут подають сочевичний пудинг, а до смаженої риби пюре з гороху.

Також у світовій кулінарії багато рецептів приготування бобових на десерт. З нутового борошна роблять оладки, солодощі з сухофруктами і горіхами, а з соєвого сиру тофу готують креми, чизкейки, кекси і навіть морозиво.

Советы и рекомендации по приготовлению

Если вы решили включить в повседневное или праздничное меню угощение из бобов, воспользуйтесь подсказками профессиональных поваров и опытных кулинаров. Нехитрые секреты помогут сотворить настоящий кулинарный шедевр.

1. Бобовые варятся долго (некоторые виды до 4 часов). Ускорить процесс помогает предварительное замачивание. Перед готовкой залейте горох или фасоль водой и оставьте на 2–10 часов. Это сократит время варки в два раза.

2. Замачивайте бобы только в холодной воде, иначе они могут закиснуть.

3. При отваривании соблюдайте пропорции. На 1 кг крупы необходимо 2–3 литра жидкости. Подливать воду в кастрюлю во время готовки не рекомендуется (бобы могут потрескаться).

4. Солят бобовые за 15–30 минут до готовности. Если это сделать вначале, кожица у фасоли будет жесткая, а само зерно останется твердым.

5. Удаляйте пену, которая образуется в процессе кипения воды.

6. Для отваривания лучше использовать не металлическую посуду, а глиняную.

7. Для улучшения вкуса можно при варке добавить в кастрюлю пучок свежей зелени.

Теперь вы знаете, как готовить бобовые. Выбирайте рецепт с детальными фото и пошаговым описанием и экспериментируйте на кухне. Приятного аппетита!