Укр
Рус

Біфштекс

Біфштекс - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс 30 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яловичини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яловичини 35 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс зі свинини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс зі свинини 45 2 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс з телятини - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з телятини 45 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з фаршу - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з фаршу 70 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс класичний - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс класичний 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс на грилі - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс на грилі 40 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс по флорентійськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по флорентійськи 35 1 2 з 5 - детальніше -
Біфштекс по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс по-татарськи 40 1 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з кров’ю - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з кров’ю 50 4 3 з 5 - детальніше -
Біфштекс з яйцем - покроковий рецепт, фото 1 Біфштекс з яйцем 35 2 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Біфштекс
Вид
Основні страви і гарніри
Категорія страви
Національні кухні
Рівень складності
Швидкість приготування
Оформлення рецепта

Біфштекс - м'ясо для справжніх цінителів: особливості приготування

Страва англійської кухні вже давно розійшлася по всім ресторанним і домашнім меню і полюбилася настільки, що кожен поважаючий себе м'ясоїд без неї своє життя вже не уявляє. При цьому багато хто продовжує плутати його з котлетами. У нашій статті ми розкриємо всі тонкощі приготування біфштекса, розповімо, як зробити його ніжним, соковитим і, звичайно ж, смачним.

Як правильно вибрати м'ясо

Головне правило цієї другої м'ясної страви - використання шматка яловичини виняткової якості. Тому що навіть в самій назві зашифровані саме ці два англійських слова: beef - яловичина і steak - шматок. 

Майже в кожному рецепті біфштекса ви знайдете рекомендацію, якій частині тваринного віддати перевагу. Але в цілому найкраще для нього підходить вирізка або філе з поперекової або стегнової частини.

У першу чергу відзначимо, що м'ясо повинно бути свіжим, а не замороженим. Фахівці стверджують: його потрібно витримувати в провітрюваному приміщенні не менше двох тижнів при температурі від +4 до +8 ° C в підвішеному стані. Навряд чи вам вдасться дотриматися цю умову, та й не думаємо, що це так принципово. А ось залишити яловичину «відпочити» в холодильнику на день-два цілком реально. 

У цього м'ясного шедевра є два способи приготування: з рубленого яловичого фаршу і з натурального (незбираного) шматка. Також іноді так називають страви зі свинини або інших видів м'яса, однак сказати, що це правильно, не можна. Кожен із способів має свої особливості, які ми і розглянемо.

Класичний біфштекс готують з цільної яловичої вирізки. Для цього її розрізають (обов'язково поперек волокон) на шматки розміром приблизно 6-7 на 5 см і товщиною 1,5-2 см. Більш товстий і великий стейк буде складніше прожарити. Для м'якості його необхідно трохи відбити кухонним молоточком. Щоб не пошкодити ніжні волокна, використовуйте для цієї процедури харчову плівку або пакет.

У багатьох рецептах приготування біфштексів рекомендують смажити їх на решітці на відкритому вогні, грилі, на рослинному або вершковому маслі на розпеченій сковороді без додавання солі і спецій. Ці приправи краще додати в кінці готування або використовувати їх в приготуванні соусу до м'яса, щоб вони не сприяли витіканню м'ясного соку, і ваш біфштекс залишався соковитим. Центр такого м'ясного делікатесу повинен залишитися трохи сируватим, але при цьому м'яким і ніжним. Тому обсмажувати його з двох сторін потрібно недовго:

 

● для отримання м'яса слабкого прожарювання - 2-2,5 хвилини з кожного боку до утворення рум'яної скоринки;

● для середньопрожареного (коли яловичина виділяє прозорий сік) - 4-5 хвилин;

● для прожареного, трохи підсушеного біфштекса - більше 5 хвилин з кожного боку.

Готовність перевіряйте за кольором і наявності соку, злегка проткнув шматочок виделкою або ножем.

Секрети приготування рубленого біфштекса

Відрізняється від описаного рецепт біфштекса з рубаною яловичої вирізки. Для нього м'ясо можна подрібнити за допомогою м'ясорубки, але краще нарізати його поперек волокон на дрібні кубики. Так як цей кухонний помічник розриває м'ясні волокна, а краса даного шедевра саме в їх цілісності і соковитості. Секрет смачного рубленого біфштекса в відсутності додаткових інгредієнтів (цибулі, хліба і т. д.). Цим справжній делікатес відрізняється від котлети. Хоча не зайвим буде додати в нього щось вишукане і пікантне, наприклад, оливки або каперси. Для скріплення фаршу використовують яйце і один кулінарний трюк - після того, як ви його вимісите, візьміть кілька разів на руку і з силою киньте в миску. Таке відбиття зробить масу в'язкою, так що при обсмажуванні біфштекс не буде розпадатися.

Подавати ароматні англійські ласощі потрібно, присипавши їх спеціями і виклавши зверху шматочок вершкового масла. Як гарнір ідеально підійде картопля, каші, макарони, овочі, свіжий хліб і ваш улюблений соус - словом, все, що вашій душі завгодно. Готуйте з задоволенням, а наші докладні рецепти біфштексів з фото допоможуть вам освоїти науку їх приготування швидко і на відмінно!