Укр
Рус

Бешбармак

Бешбармак - родзинка тюркської кухні

Бешбармак - смачна і ситна страва, якою традиційно пригощають дорогих гостей і прикрашають святкові столи у багатьох народів Азії. Особливою популярністю користується кулінарне вишукування у башкирів, киргизів і татарів і подається у всіх ресторанах національної кухні. Однак багато господинь вже освоїли рецепт приготування бешбармака із задоволенням готують це м'ясне частування в домашніх умовах. У чому ж особливості страви і як створити її правильно, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Бешбармак - покроковий рецепт, фото 1 Бешбармак 120 5 4 з 5 - детальніше -
Бешбармак з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Бешбармак з баранини 180 6 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Бешбармак
Вид
Категорія страви
Швидкість приготування
Смакові якості
Сезон

Визначення та особливості

Бешбармак, бесбармак, бішбармак - варіанти назви однієї й тієї ж ситної і наваристої м'ясо-мучної страви, що став візитною карткою кухні кочових народів. Традиційно це творіння з тонких пластів тіста і шматків м'яса їли руками, звідси і значення слова ( «беш» - «п'ять», «бармак» - «пальці»). Для приготування використовують конину, яловичину або баранину. Деякі рецепти бешбармака допускають гусятину або телятину. М'ясо великими шматками на кістці поміщають в казан, заливають холодною водою і варять на повільному вогні до готовності (приблизно 2-2,5 години). В кінці варіння зливають бульйон, охолоджують м'ясну м'якоть і нарізають її невеликими шматками.

Ще один важливий компонент бешбармака - салма. Це своєрідна локшина, приготована на яєчних жовтках з пшеничного або ячмінного борошна. Круте тісто розкочують в тонкий пласт, нарізують ромбиками або широкими смужками, відварюють в м'ясному бульйоні. Як правило, готові складові викладають на тарілку в наступній послідовності:

1. локшина; 

2. шматки м'яса;

3. свіжа ріпчаста цибуля, нарізана кільцями;

4. заливається жиром, знятим з бульйону.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Бешбармак з баранини13.28 12.95 18.45 247.51
Бешбармак12.18 11.46 13.11 207.96

Бульйон (шурпа або сюрпа) подається кожному їдцю в піалі безпосередньо перед початком трапези.

Варіанти приготування

У різних тюркських народів свої варіації цього частування. Башкири і татари додають до основних інгредієнтів кінську ковбасу, жир з загривку коня і субпродукти. Спочатку учасники застілля з'їдають бешбармак, а потім запивають його наваристим бульйоном, в який доданий курт - кисломолочний пастоподібний сир з овечого, козячого або коров'ячого молока.

Казахи в основному варять юшку з баранини. У зимовий час або з нагоди особливих урочистостей готують частування з конини, солоного жиру, в'ялених жирних ребер і печінки. У деяких регіонах Казахстану в казан додають картоплю, а м'ясо перед подачею приправляють не тільки цибулею і свіжою зеленню, але і соусом, приготованим з бульйону, смаженої цибулі і курта.

Киргизи і узбеки готують бешбармак на сімейні свята з розрахунку: 1 баран на 12 гостей. Частини туші розподіляються серед їдців відповідно до віку і стану. Туркмени змішують в піалі всі готові інгредієнти, посипають меленим перцем і заливають бульйоном.

Поради та рекомендації

Щоб бешбармак вийшов на славу, скористайтеся підказками досвідчених кухарів:

● Використовуйте для шурпи тільки свіже якісне м'ясо (не старе і не заморожене).

● Варіть бульйон на повільному вогні, постійно знімаючи піну.

● Борошно для локшини просівайте кілька разів, щоб воно наситилося киснем. Тоді тісто буде ніжним.

● Цибулю для заправки необхідно підготувати. Цибулеві кільця укладають в тарілку, заливають киплячим бульйоном і залишають на 5 хвилин, щоб пішла гіркота.

Тепер ви знаєте як приготувати бешбармак. Вибирайте на сайті рецепт з фото і покроковим описом процесу і пригощайте близьких простим і при цьому дивно смачним кулінарним витвором. Приємного апетиту!

;